Connect with us

Dersim News, Dersim Haber, Dersim

Aleviler Ankara’da Yürüdü, Hükümeti Uyardı

Alevilik

Aleviler Ankara’da Yürüdü, Hükümeti Uyardı

150 bini aşkın insanın katıldığı   Ankara’daki Alevi mitinginde, Aleviler eşit yurttaşlık talebinde bulunarak “Savaşa hayır” dedi.
Dersimnews.co/Ankara

Ankara’da  onbinlerce Alevi, eşit yurttaşlık talebinde bulunarak “Savaşa hayır” dedi. “Eşit yurttaşlık” talebiyle Ankara’da buluşan on binlerce Alevi, barış istedi. AKP Hükümeti’nin savaş politikasına halkların karşı çıktığını dile getiren on binler, “Suriye Kerbela olmayacak” dedi. Aleviler varlık hakkı ve eşit yurttaşlık haklarını sonuna kadar savunacaklarını ilan etti.

Alevi Dernekleri Federasyonu (ADF) ve Alevi Bektaşi Federasyonu (ABF) öncülüğünde Ankara Sıhhiye Meydanı’nda ”Laik, demokratik Türkiye için eşit yurttaşlık” mitingi düzenlendi.

Türkiye’nin çeşitli illerinden gelenler sabah saatlerinde Ankara Garı önünde toplandıktan sonra Sıhhiye’ye doğru yürüyüşe geçti. Ellerinde ”Cemevleri ucube değil ibadethanemizdir”, ”Zorunlu/sorunlu din derslerine hayır”, ”Laik, demokratik cumhuriyet”, ”Savaşa hayır”, ”Sadece vatan değil evladım da sağolsun” şeklinde pankart ve döviz taşıyan binlerce kişinin meydana ulaşmasıyla başlayan mitinge, bazı siyasi partiler ve sivil toplum kuruluşları da destek verdi.

Takmaz: Diyanet’i kabul etmiyoruz

Kitle miting alanına girdikten sonra, Alevi dedelerinin okuduğu dualarla miting başlatıldı.

ADF Genel Başkanı Hüsniye Takmaz, Alevileri tehdit olarak gösteren zihniyetin son 10 yılda kendini daha çok hissettirmeye başladığını belirterek Türkiye’de tek inançlı ve tek mezhepli zihniyet doğrultusunda tek tip insan yetiştirilmeye çalışıldığını söyledi.

”Diyanet İşleri Başkanlığı’nın TBMM’nin üzerinde bir kurum gibi çalışmasını asla kabul etmiyoruz” diyen Takmaz, laik ve demokratik bir hukuk devletinde fetvalar olamayacağını, milyonlarca Alevi vatandaşın yok sayıldığını belirtti.

Özel: Savaşa karşı durulmalı

ABF Genel Başkanı Selahattin Özel de, hükümetin “çözeceğiz” dediği her konuyu eline, yüzüne bulaştırdığını belirterek Alevi çalıştayları ardından Alevi düşmanlığının arttığını, evlerin işaretlenmeye başlandığını söyledi.

”Hükümet ile bürokrasi kendileriyle ilgili sorunları çözmek yerine Alevilerin halletmesi gereken iç sorunlara müdahil olup Alevilerin kendilerini nasıl tanımlaması gerektiğini belirlemeye kalkıyor. Cemevlerinin ibadethane olup olmadığına kendileri karar vermek istiyor,  Bundan vazgeçin.”

Suriye’de yaşanan olaylardan yola çıkarak Alevi ve Sünnilerin karşı karşıya getirilmek istendiğini söyleyen Özel, savaşa karşı durulmasını istedi.

Sanatçılardan destek

Konuşmaların ardından sahneye çıkan Arif Sağ, Musa Eroğlu ve Yavuz Top da sazlarıyla ve türküleriyle vatandaşlarla bir araya geldi. Sivas Madımak’ta hayatını kaybeden Muhlis Akarsu’nun anısına da sahneye üzerinde Akarsu’nun fotoğrafı ve sazın bulunduğu bir sandalye yerleştirildi.

Mitingde aralarında Arif Sağ, Belkıs Akkale, Cahit Berkay, Derya Alabora, Edip Akbayram, Eşber Yağmundereli, Fazıl Say, Halil Ergün, Hüseyin Turan, İlyas Salman, Kerem Alışık, Menderes Samancılar, Musa Eroğlu, Onur Akın, Selda Bağcan, Tarık Akan, Suavi, Tuncel Kurtiz, Volkan Konak, Yaşar Kemal ve Yavuz Bingöl’ün de bulunduğu sanatçı ve yazarların imzaladığı ”Sanatın gücünü unutmadan birleşmeli ve beraberce yan yana durmalıyız” deklarasyonu da okundu.

Milletvekilleri de destek verdi

Mitinge katılmak üzere alana gelen bir grup, polisin aramasına tepki göstererek polis barikatı yıkarak alana girmek istedi. Polisle grup arasında yaşanan arbedede bazı polisler yere düştü; polis biber gazıyla müdahale etti.

Mitinge, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcıları Nihat Matkap ve Gökhan Günaydın, CHP milletvekilleri İlhan Cihaner, Hüseyin Aygün, Veli Ağbaba, Aylin Nazlı Aka,  Musa Çam, Müslim Sarı,  Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) milletvekili Demir Çelik, KESK Genel Başkanı Lami Özgen, Çankaya Belediye Başkanı Bülent Tanık ve Sol Açık ve Çarşı taraftar gruplarının bazı üyeleri de katıldı.

Avrupa Alevi Örgütlerinden Destek

Mitinge Avrupa’daki Alevi kurumlarından da destek geldi. Almanya, Fransa, İngiltere, Avusturya, İsviçre, Hollanda Alevi Derneklerinden yöneticiler miting için Ankara’ya geldi. Avrupa Alevi Konfederasyonu Başkanı Turgut Öker, Almanya Alevi Birlikleri Federasyonu Başkanı Hüseyin Mat, İngiltere Alevi Federasyonu Başkanı İsrafil Erbil ve yönetim kurulu üyeleri ile Fransa Alevi Birlikleri Federasyonu Başkanı Erdal Kılıçkaya mitinge katılan isimler arasındaydı. İngiltere Alevi Federasyonu yöneticileri mitinge kendi pankartıylaa katıldı.

 

 

Sosyal medyada paylaşın
        
   
Click to comment

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

8 + 10 =

More in Alevilik

To Top