Connect with us

Dersim News, Dersim Haber, Dersim

Kaymakam: Çocuklarınızın Müslüman Olmadığını Kanıtlayın

Alevilik

Kaymakam: Çocuklarınızın Müslüman Olmadığını Kanıtlayın

İzmir Narlıdere Kaymakamlığı, çocuklarını din dersine göndermeyen ailelerden ‘müslüman olmadıklarının ispatını’ istedi. Aileler dayatmaya karşı yürüdü.

Kaymakamlıktan ailelere ‘çocuklarınızın müslüman olmadığını kanıtlayın’ yazısı

İzmir’in Narlıdere ilçesinde 11 Kasım tarihinden bu yana çocuklarını zorunlu din derslerine göndermeyen çoğunluğu Alevi ailelere okul yönetimi gönderdiği yazı ile çocuklarının Müslüman olmadığını kanıtlamalarını istedi. İlçe Kaymakamlığı’ndan gelen “Musevi ve Hıristiyan olduğunu belgeleyebilen öğrencilerin din derslerine girmeleri zorunlu değildir” yazısını ailelere gönderen Balçova Salih Dede Anadolu Lisesi Müdürlüğü çocukların Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi derslerine girmelerinin zorunluğu olduğunu vurguladı.

zorunlu-din-dersi-eylemi

Balçova Salih Dede Anadolu Lisesi Müdürlüğü tarafından ailelere gönderilen kaymakamlık yazısında Talim ve Terbiye Kurulu’nun kararına atıfla “T.C. uyruklu Hıristiyan ve Musevilik dinlerine mensup öğrencilerin bu dinlerden birine mensup olduklarını belgelendirmeleri kaydı ile Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersine girmeleri zorunlu değildir” denildi.

Aileler dayatmaya karşı yürüdü

Dini inancı olmayanları, Alevileri ve diğer dinsel grupları yok sayan karara tepki gösteren veliler okul yönetiminden gelen yazıya sert tepki gösterdi. Zorunlu din dersi dayatmasının kabul edilemez olduğunu belirten aileler Narlıdere Demokrasi Meydanı’nda toplanarak İlhan Onat İlkokulu’na yürüdü.

İnanmayanlar da müslüman sayıldı

‘AKP karanlığına karşı geleceğimize sahip çıkıyoruz. Laik demokratik bilimsel ve çağdaş eğitim için zorunlu din derslerine girmiyoruz’ pankartı arkasında yürüyen öfkeli veliler yürüyüş boyunca ‘Zorunlu din dersi istemiyoruz’, ‘Karanlığa teslim olmayacağız’ sloganları attı. Veliler adına İlhan Onat İlkokulu önünde yapılan açıklamada konuşan Songül Maskara “Eğitim sistemi AKP hükümeti ile sadece bir dinin mezhebine uygun hale getirilmiştir. Seçmeli din derslerini dahi zorunlu hale getiren yeni sistemi kabul etmiyoruz. Bunun içindir ki 11 Kasım 2013′ten bu yana birçoğumuz çocuklarımızı din derslerine göndermiyoruz.Okullardan bizlere ulaşan cevaplar oldukça çarpıcıdır. Cevaplara göre hiçbir dine inanmayanlar da Müslüman sayılıyor” dedi. Maskara, verdikleri hukuki mücadelenin yanında dersleri boykot etmeyi sürdüreceklerini söyledi.

‘Ağlayarak uyanıyor’

Veli Ali Gökbulut ise “Oğlum bu yıl 5. sınıfa gidiyor. Ders notlarının düşürülmesinden endişe ettiğimiz için mecburen din derslerine de gönderiyoruz. Ancak çocuğumu din derslerini almaya başladıktan sonra uykusundan sık sık korkarak ve ağlayarak uyandığını fark ettik. Derslerde gördüğü cinleri rüyasında gördüğünü düşünüyoruz. Zaman zaman gölgelerden korkuyor, farklı tepkiler geliştiriyor. Bu davranışları bizleri endişelendiriyor” şeklinde konuştu. İlhan Onat İlkokulu öğrencileri de açıklamaya bahçeden destek verdi.

BirGün (Gülsen Candemir)

Sosyal medyada paylaşın
        
   
Click to comment

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

eighteen − 8 =

More in Alevilik

To Top