Connect with us

Dersim News, Dersim Haber, Dersim

‘Ham Ervahlar’ Devletin ‘Haram Sofrası’nda Buluştu

Alevilik

‘Ham Ervahlar’ Devletin ‘Haram Sofrası’nda Buluştu

Ahmet Davutoğlu, devletten maaş bekleyen bazı Alevi derneklerinin yöneticileri ile Çankaya köşkünde buluşup nasıl ibadet etmeleri gerektiğine dair akıl verdi. 

Dersimnews.com 13 yıllık AKP iktidarında en çok baskıya maruz kalan ve dışlanan  kesim Aleviler. AKP iktidarı döneminde Alevileri içi boş “açılımlar”la oyaladı.

İktidarı döneminde Alevilerin haklarını gasp eden, Alevilerin ibadethanesini tanımayan AKP yine Alevileri kandırmaya çalışıyor.

Başı her sıkıştığında Alevileri hatırlayan AKP bu geleneğini dün de sürdürdü.
Devletle kurdukları menfaat ilişkileriyle tanınan bazı Alevi derneklerinin yöneticileri dün Çankaya Köşkü’nde Başkan Ahmet Davutoğlu ile görüştüler.

Ahmet Davuoğlu ile görüşen sözde "Alevi kanaat önderleri"

Ahmet Davuoğlu ile görüşen sözde “Alevi kanaat önderleri”

Görüşmeye katılan isimler şöyle:  Celal Abbas Derneği’nden Bilal Erdoğan, Sultan Süceattin Derneği’nden Mehmet Demirtaş, Hubyar Ocağı’ndan Mustafa Temel, Derviş Cemal Ocağı’ndan Zeynel Demir ve Hıdır Doğan, Baba Mansur Derneği’nden Hızır Nebi Düzgün, gazeteci Ayşe Acar, Hüseyin Yıldız, Kadir Bulut, Kazım Yaman, Celal Abbas Ocağı’ndan Fethi Erdoğan, Güvenç Abdal Ocağı’ndan Hasan Meşeli, Hacı Bektaş Veli Vakfı’ndan Dinçer Türkmen ve Zeynel Koç, Tunceli Hacı Bektaşi Veli Cemevi Derneği Başkanı Ali Ekber Yurt.

Bu isimler arasında Ali Ekber Yurt, Hızır Nebi Düzgün, Zeynel Demir Dersimli. Ortak özellikleri kurdukları derneklerin devletle olan yakın ilişkileri nedeniyle toplum tarafından sevilmeyen kişiler olmaları.

DAVUTOĞLU YOL DÜŞKÜNLERİNE NASİHAT VERDİ

Yuvarlak masa etrafında kahvaltıya oturan “ham ervahlar”a nasıl ibadet etmeleri gerektiği konusunda nasihat veren Ahmet Davutoğlu, Aleviliği tanımlamaktan da geri kalmadı.

Hak Muhammed Ali yolu dediğimizde referans bellidir ve ehli beytin erkanını, adabını Hazreti Hüseyin’in fedakarlığını, Hazreti Hasan’ın edebini, ahlakını, Hazreti Ali’nin, Radıyallahu Anh’ın ilmini, feraseti, irfanını anlamayan bir geleneğin, bu tarihte var olması mümkün mü? Hayatiyetini koruması mümkün mü? Eğer Alevi Bektaşi geleneği içinde davrandığını iddia edip de, ‘Ali’siz bir Alevilik’ diye bir şeyden bahsediyorsak, herkes istediği gibi düşünebilir, kendi çığırını açabilir, kimse buna bir şey diyemez ama benim bildiğim bu ocakların ve sizlerin yeşerttiği muhabbet tohumu Hazreti Ali’den ayrılamaz. Hak Muhammed Ali derken hissedilenler, Hazreti Ali’den ayrı düşünülerek bir yere varamaz.” diyen Davutoğlu; Geleneğin değiştirilmek, yozlaştırılmak istendiği dönemlerden geçildiğini bu durumun Sünnilik için de Alevilik için de Müslümanlık için de Hristiyanlık için de hep var olduğuna işaret etti.

“CEMEVLERİNİN  VE SEMAHIN YENİDEN YORUMLANMASI LAZIM”

Konuşması boyunca Alevileri aşağılayan ifadeler kullanan Davutoğlu, Cemevelerinin ve semahın yeniden yorumlanmasını gerektiğini ileri sürdü.

Alevilerin inanç merkezlerine nasıl girilmesi gerektiğini bilmediğini vurgulayan Davutoğlu “Edeble girilmesi gereken yerlere turistçe nasıl girildiğini biliyoruz” dedi.

Davutoğlu sözlerini şöyle sürdürdü:

“Turistçe girmek yanlış değil. O turistlerinin işidir. Ama bizim dergahımıza girecek olanlar, Horasan dergahından feyz alacak olanlar, Hacı Bektaş-ı’nın dediği gibi bilgi ve edeple girerler. Şimdi bu anlamda cemevlerinin, bu anlamda semahın hep beraber yeniden yorumlanması ve kadim geleneği bize yansıtan barış dergahları olarak görülmesi lazım. Hep tarihi olayların üzerine tefekkür ettiğimde acıyla düşünmüşümdür, yanlış yapanın yerine bazen modernizm adına doğruyu da biçtiğimiz, son derece yanlış noktaya götürdüğümüz haller olmuştur. Yeniçeri Ocağı’nın belki modernleşme için, modern ordu kurulması için lağvedilmesi düşünülmüş olabilir ama Bektaşi ocaklarını yasaklamak nedir?”

AKP Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu’nun verdiği kahvaltıya katılan “ham ervahlar” Davutoğlu’nun Alevilikle ilgili haddini aşan sözlerini sessizce dinlediler.

Davutoğlu’yla görüşen heyet içerisinde yer alan bazı  kişilerin toplantıda ağlaması dikkat çekti.

 

___________________________

Ham Ervah: Alevilikte yola girmeyen kusur işlerse ham ervah olur.

Şaşkın: Yola giriş yapıpta devam etmeyenler yanlış yaparsa şaşkın olur.

Düşkün: Yola giripte devam eden yanlış yaparsa düşkün olur.

 

 

 

Sosyal medyada paylaşın
        
   
Click to comment

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

18 − six =

More in Alevilik

To Top