Connect with us

Dersim News, Dersim Haber, Dersim

Almanya tarihinde bir ilk: Aleviler Kamu Radyo TV Yayın Kurulu’nda

Alevilik

Almanya tarihinde bir ilk: Aleviler Kamu Radyo TV Yayın Kurulu’nda

Almanya’da Bremen Eyalet Meclisi’nin kabul ettiği yeni yasal düzenlemeye göre Aleviler Bremen Kamu Radyo Televizyon Kurumu Yayın Kurulu’nda bir kişiyle temsil edilecek.

 

 

almanya_alevi

Almanya’da Bremen Eyalet Meclisi’nin bugün kabul ettiği yeni yasal düzenlemeye göre Aleviler Bremen Kamu Radyo Televizyon Kurumu Yayın Kurulu’nda bir kişiyle temsil edilecek. Bu Almanya tarihinde bir ilk.

2014 yılında Bremen eyalet hükümeti, Bremen Alevi Toplumu’yla bir sözleşmesi imzalamış, bu sözleşmeyle Alevi toplumu geniş haklara kavuşmuştu. Alevi toplumunu resmi bir dini cemaat olarak tanıyan bu sözleşmeyle Aleviler eyaletin farklı devlet kurum ve kuruluşlarında da temsil hakkı kazanmıştı. Bremen Radyo TV’si Yayın Kurulu’nda temsil edilme hakkı da bu sayede mümkün hale geldi.

Önemli bir görev

Almanya’da kamu radyo televizyonlarının yayın kurulları, kurumun genel müdürünü seçme ve bütçesini belirleme gibi önemli bir göreve sahip.

Federatif siyasi idare sistemine sahip olan Almanya’da 16 eyalet var ve bu eyaletlere yayın yapan toplam dokuz kamu radyo televizyon kuruluşu bulunuyor. Bunlardan biri olan Bremen Radyo TV Kurumu, diğer sekiz kurumla birlikte Almanya’nın birinci televizyon kanalı ARD’yi oluşturuyor ve onun dört kanalıyla radyo kanalları için ortak programlar hazırlıyor veya finanse ediyor.

Almanya’daki kamu radyo televizyon kanallarının bir devlet radyo-televizyonundan farkı ise siyasi olarak bağımsız hareket etmesi ve karar mercilerinde siyasi parti temsilcileri kadar STK’lar, toplumun etnik, dini, sosyal ve kültürel çeşitliliği yansıtan temsilcilerin de yer alması.

Bugün Bremen Eyalet Parlamentosu’nun kabul ettiği yasal düzenleme, Bremen Radyo Televizyon Kurumu’nun Yayın Kuruluna Aleviler dışında insan hakları kuruluşu Hümanist Birlik’ten bir kişi ile LGBT ve engelli vatandaşların haklarını savunacak birer temsilci alınmasını da öngörüyor.

Sözleşme Alevi toplumuna geniş haklar tanıyor

Alevilerin, kamu radyo televizyonu yayın kuruluna temsilci gönderdiği Bremen eyaletinde 10 bin Alevi yaşadığı tahmin ediliyor. Almanya çapında ise Alevilerin sayısı yaklaşık 800 bin olarak veriliyor.

Aleviler, Almanya’da federal hükümetin düzenlediği göç ve İslam konferanslarında da temsil ediliyor. Ayrıca eğitim bakanlıklarıyla birlikte 15 yıldır okullarda Alevi din dersleri verilmesine de katkıda bulunuyor, bu dersi veren öğretmenlerin yetişmesini sağlıyor ve üniversitelerde Alevilik inancını bilimsel olarak araştıran kürsüler açılmasında da öncülük ediyor.

İki eyalette var, üçüncü yolda

Almanya’da Alevilerin Hak Eşitliği Anlaşması Hamburg ve Bremen’de mevcut. Aşağı Saksonya eyaletinde ise bu yaz imzalanması öngörülüyor.

Bu anlaşmayla Alevi toplumu devletten maddi yardım alabiliyor, Alevi temsilciler resmi muhatap kabul ediliyor, Aleviler kendi kreş ve okullarını açabiliyor, kendi mezarlıklanı oluşturabiliyor, ayrıca hastane, cezaevleri ve yaşlı bakım evlerinde manevi destek hizmeti sunabiliyor.

Elmas Topçu / Deutsche Welle Türkçe

Sosyal medyada paylaşın
        
   
Click to comment

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

20 − 14 =

More in Alevilik

To Top