Connect with us

Dersim News, Dersim Haber, Dersim

FDG’de Değişim Sinyalleri

Diaspora

FDG’de Değişim Sinyalleri

Avrupa Dersim Dernekeleri Federdasyonu 4. Olağan Kongresi Almanya’nın Dortmund Kendinde yüzlerce delege ile toplandı. FDG Genel Başkanı Yaşar Kaya, kongrede aday olmayacağını açıkladı. 

Dersimnews.com/Dortmund
– Avrupa Dersim Federasyonu 4. Kongresi Almanay’nın Dortmund Kentinde toplandı.
Avrupa Dersim Dernekeleri Federdasyonu (FDG) 4. Olağan Kongresi Almanya’nın Dortmund Kendinde yüzlerce delege ile toplandı.

YAŞAR KAYA’DAN VEDA KONUŞMASI

Yaşar Kaya,  Konuşmasında FDG’nin Dersim Sözlü Tarih Projesi ve daha onlarca çalışma ile Dersim’in sesi haline geldiklerini, 300 üzerinde Dersim 38 tanığı ile buluştuklarını söyleyen Kaya, yakın zamanda bütün bu kayıtları ham halinden kurtararak araştırmacıların hizmetine sunacaklarını söyledi. Yaşar Kaya tek kriterlerinin Dersim olduğunu, başka bir kriterlerinin olmadığını, her kim Dersim davası için varım diyorsa onunla çalıştıklarını söyledi. FDG başkanı Kaya, 2006 yılındaki kuruluş kongremizden ilan ettiğimiz gibi, Dersim’de Kırdaşki ve Kırmancki olmak üzere iki dil konuşulduğunu, bunun için Amerika’dan bilim adamı, Almanya’da Antropolog, Türkiye’den bilmem hangi yazara danışmaya gerek yok, bizim anne babamız zaten bunu tanımlamış, Kırmancki ve Kırdaşki demişler ve bir elmanın yarısı gibiler.

Ancak üzülerek söylüyorum, 38 tanıklarının pek çoğu bizler söyleşiler yaptıktan sonra hayatını kaybetti. Aramızda Kırdaşki konuşan çok az sayıda arkadaşımız var, tanıklarımız da sınırlı. Yaşar Kaya, Haydar Karataş bir konuşmasında Dersim kalbinin yarısı yok demişti, onların ağıdı, masalı toprağın altında, evet ne yazık ki bu alanı başaramadık, aynı açıları yaşadık, beraber gözyaşı döktük, ama Dersim yarasının bu yanı hala kanamaktadır, henüz onları toplamada yeterli olamadık. buradan sesleniyorum, Kırdaşki konuşan arkadaşlarımız, anne babasına ulaşmalı, ölmeden bunları kayıt altına almalı.  Yaşar Kaya, DFG büyük işler başardı, ama asıl işimiz şimdi başlıyor, dedi.

KONGREYE ERMENİ VE KELDANİ TEMSİLCİLER DE KATILDI

Kongreye, Asuri Keldani halkları Avrupa temsilcisi İbrahim Seven,  Almanya Ermeni Dernekleri temsilcisi Azat Ordukhanyan Yeşiller Partisi ve eski Türkiye Komünist Partisi Avrupa örgütlemesinde Çerkez bir Devrimci olarak yer alan Arif Ünal, Avrupa Alevi Birlikleri Federasyonu Başkanı Hüseyin Mat,Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu Genel Başkanın Ali Ertan Toprak Demokrat Parti milletvekili Serdak Yüksel birer konuşma yaptılar.

KARATAŞ: DERSİM İNSANI BİRBİRİYLE BARIŞTIRILMALI
 
Kongrede bir konuşma yapan Haydar Karataş, Dünyada ilk defa travma mağdurlarının kendi acısını kendilerinin sardığını söyledi. Karataş, Federasyonunuz, üniversitelerin,  devletlerin yapamadığını yaptı, Dersim 38 katliamından tanıklarını bularak onlarla konuştu, bu torunların nenelerinin yaşadıklarını kayıt altına almasıydı. Bu yöre insanını, dağı, taşı ziyaretiyle başardınız, ancak şimdi sıra Dersim insanını birbiriyle barıştırmada. Kongreniz özlediğimiz demokratik Türkiye’nin bir fotoğrafı gibi, Türkiye’nin Ermenileri, Süryani, Çerkez, Kürt ve Alevileri burada. Dersim Kürtler ve Türkler arasında, birbiri ile kapışan bu iki ulus arasında bir köprü görevi görüyor, bu kadar kavga gürültü de buradan çıkmakta. Sizin dik duruşunuz, aydınlara, Türkiye’nin küçük halklar topluluğuna büyük cesaret vermiştir, Türkiye bir bulgur kazanı gibi kaynıyor, Lazlar dillerini canlandırmak için çırpınıyor, Türkiye’nin ibadet dili Arapça ancak iki milyon Arabımız kendi dillerined okuyup yazamamaktadır. Sadece Dersimlilerin değil, Türkiye halklarının kefeni yırtılmıştır, bu topraklar buradaki birlik örneğinde olduğu gibi, yana yana, kardeşçe yeniden harcını karıyor.Karataş, Dersim davasının geldiği noktaya ve yaşanacak sorunlara değindi.
Karataş’ın konuşmasından sonra, kürsüye gelen  Almanya’nın en büyük sendikalarından biri olan Metal göçmen işçileri sendikası başkanı ve aynı zamanda sol parti milletvekili olan Hüseyin Kenan Aydın’ın konuşmasıyla devam etti.
Büyük değişimlerin beklendiği kongre ile ilgili bilgileri ilerleyen saatlerde aktarmaya devam edeceğiz.
Haber: Onur Nikbay /Dersimnews.com 
Sosyal medyada paylaşın
        
   
Click to comment

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

nine − one =

More in Diaspora

To Top