Connect with us

Dersim News, Dersim Haber, Dersim

Belediye Başkanı Kaymakamı da Şikayet Etmiş

Haberler

Belediye Başkanı Kaymakamı da Şikayet Etmiş

Kendisi hakkında şikâyet dilekçesi hazırlayan muhtarları polis ve yargı operasyonuyla bastıran AKP’li Çemişgezek Belediye Başkanı Yıldız, “Alevi köylere yatırım yapmıyorsun” diyen ilçe kaymakamını da savcılığa şikâyet etti. Savcılık eşit hizmet isteyen Kaymakam Tuna hakkında “halkı kin ve düşmanlığa tahrikten” soruşturma başlattı.
Dersimnews.com – Cumhuriyet gazetesinden Aykut Küçükkaya’nın özel haberiyle ortaya çıkan Çemişgezek’teki skandala ilişkin yeni bilgiler ortaya çıktı. Kendisini AKP genel merkezine şikayet etmek isteyen muhtarların dilekçesine el koyan AKP’li Çemizgezek Belediye Başkanı Metin Levent Yıldız’ın ilçe kaymakamını da şikayet ettiği ortaya çıktı.

Tunceli’ye bağlı Çemişgezek ilçesinin mülki amiri Kaymakam Ali İkram Tuna, “Alevi yurttaşların yaşadığı köylere daha az yatırım yapıyorsun” sözleriyle AKP’li Belediye BaşkanıMetin Levent Yıldız’ı eleştirdi. Belediye Başkanı Yıldız, bu sözler üzerine kaymakam hakkında“kimlik siyaseti yapıyor” suçlamasıyla savcılığa şikâyette bulundu. Savcılık Kaymakam Tuna hakkında soruşturma başlattı.

Çemişgezek ilçesinde 18 Ocak’tan bu yana deyim yerindeyse “garip”gelişmeler yaşanıyor. İlk önce köy muhtarları AKP’li Belediye Başkanı Yıldız hakkında “Alevi-Sünni ayrımcılığı yapıyor” iddiasıyla şikâyet dilekçesi vermek isteyince savcı-polis marifetiyle ilçede evler ve dükkânlar basılmış, “suç delili” dilekçelere AKP Genel Merkezi’ne ulaşmadan el konulmuştu. Savcılık belediye başkanının şikâyeti üzerine muhtarlar hakkında iftira ve hakaretten soruşturma başlatmıştı.

Bir garip şikâyet…

21 Ocak 2013 tarihiyle birlikte bu kez savcılık ayağında önemli bir ayrıntı ortaya çıktı. Bu tarihte Belediye Başkanı Yıldız, Çemişgezek Cumhuriyet Savcılığı’na avukatı aracılığıyla başvurdu. Bir gün sonra 22 Ocak 2013 günü Cumhuriyet Savcısı Ebru Kavas’a şikâyetçi sıfatıyla ifade veren Yıldız bu kez muhtarlarla birlikte ilçe kaymakamı Ali İkram Tuna’dan da şikâyetçi oldu. Yıldız’ın savcıya verdiği ifade tutanağında kaymakamla ile ilgili bölüm özetle şöyle: “İlçe Kaymakamı Ali İkram Tuna yapılan muhtarlar toplantısında şahsıma hitaben ‘Bu ilçede Aleviler azınlıkta, siz Ak Parti olarak bu kitleye karşı ayrımcılık yapıyorsunuz’ dedi. Bende bu tarz düşünmesinin sebebini sorduğumda bana ‘Cebe, Uzungöl ve Sarıbalta köylerine daha fazla hizmet yapıldığını, Alevi yurttaşların yaşadığı köylere daha az yatırım yapıldığını’ söyledi. Kimlik siyaseti yapan ve yorumlamak suretiyle Alevi-Sünni ayrımcılığını derinleştiren, toplumda bu açıdan algı oluşturan ilçe kaymakamı Tuna’dan şikâyetçiyim.”

Belediye Başkanı’nın savcılığa yaptığı başvurunun ardından 24 Ocak 2013 tarihinde Savcı Kavas tarafından kaymakam hakkında halkı kin ve düşmanlığa tahrik ile görevi kötü kullanmaya suçlamasıyla soruşturma başlatıldı.

Soruşturmayı yürüten Kavas aynı gün kaymakamın dosyasını ayırma kararı aldı. Bu karar savcılık kayıtlarına şu ifadelerle yansıdı: “Ali İkram Tuna’nın görevi kötüye kullanma, halkı kin ve düşmanlığa tahrik etme suçları açısından evrakın tefriki ile Cumhuriyet Başsavcılığımızın 2013/19 sayılı dosyasına kayıt edilmesine…”

8 Şubat 201
Cumhuriyet
___________________________________________________________________________________________BELEDİYE BAŞKANI VE SAVCI İLÇEDE TERÖR ESTİRİYOR!

Tunceli’ye bağlı Çemişgezek ilçesinde AKP’li belediye başkanı Metin Levent Yıldız hakkında şikâyet dilekçesi vermek isteyince savcı-polis marifetiyle evleri basılarak “suç delili” dilekçelere AKP Genel Merkezi’ne ulaşmadan el konulan ve haklarında “iftira ve hakaret” suçlamasıyla soruşturma başlatılan muhtarların büyük çoğunluğu dilekçedeki imzalarına sahip çıkıyorlar. AKP’li başkanın Alevi-Sünni ayrımcılığı yaptığı iddiasıyla şikâyet dilekçesini hazırlayan Köy Muhtarları Derneği Başkanı Ali Haydar Polat’ın avukatı Cengiz Gülaç,“Küçük bir ilçe ve halkı şu an korku içinde” dedi.

Cumhuriyet’in belgeler ışığında kamuoyunun gündemine taşıdığı Çemişgezek’teki gelişmeleri Köy Muhtarları Derneği Başkanı Polat’ın avukatı gazetemize değerlendirdi. Gülaç’ın açıklamaları özetle şöyle:

 İftira suçunda arama yapılmaz –
Çemişgezek Cumhuriyet Savcılığı’nın yürütmüş olduğu soruşturma kapsamında müvekkilim olan Ali Haydar Polat’ın evi, bilgisine başvurulan İsmail Öztürk’ün işyeri ile Sosyal Dayanışma ve Yardımlaşma Vakfı, “iftira” suçu kapsamında aranmıştır. İftira suçu TCK 267. maddesinde belirtilmiştir. “Yetkili makamlara yap­­­ılmış bir ihbar veya şikâyette bulunarak” diye başlayan iftira suçunun belgesi için hiçbir medeni ülkede arama yapılamaz.

• Muhtarlar dilekçenin arkasında
Çok ciddi siyasi baskılara rağmen birkaç muhtarın haricinde bütün muhtarlar eleştirilerinin ve imzalanan metnin arkasında durmuştur. Belediye başkanının ilçe halkı arasında Alevi-Sünni ayrımı yaptığını düşünen muhtarlar arasında imzası olanlar, faklı farklı mezheplerde olsalar bile aralarındaki kardeşliği metne ortak imza atarak gösterdiler.

 Yapılmamış şikâyetin belgesini aradılar
Olay yargıya taşındığı için soruşturma dosyası hakkında detaylı bilgi vermek istemiyorum. Artık, bir hukuk adamı olarak, eleştiri niyetinin baskınla karşılık bulduğu bir ülkede, bir soruşturma dosyasının konusunu ve taraflarını dahi belirtmenin TCK’nin hangi maddesini ihlal etmiş olabileceğini öngöremiyorum.

Yazılmamış kitaptan örgüt üyeliği icat etmiştik. Bugün ise yapılmamış şikâyetin “iftira belgesini” sabahın köründe insanların evinde arıyoruz. Yapılan hatadan dönülerek şüpheliler hakkında takipsizlik kararı verileceğine olan inancımı her şeye rağmen taşıyorum, taşımak istiyorum.

9 Şubat 2013

Aykut Küçükkaya – Cumhuriyet

Sosyal medyada paylaşın
        
   
Click to comment

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

eight − 6 =

More in Haberler

To Top