Connect with us

Dersim News, Dersim Haber, Dersim

Dersim Belediye Seçimleri ve Tavrımız

Dersim

Dersim Belediye Seçimleri ve Tavrımız

Diaspora’da yaşayan Dersimliler seçimlere ilişkin yayınladıkları bildiriyle neden CHP Dersim Belediye Başkan Adayı Hızır Bahtiyar Aytaç’ı desteklediklerini deklare ettiler.

Foto: İsmail Yoleri

Foto: İsmail Yoleri

 

Bu belediye seçimlerinde genele değil yerele, yani Dersim’e önem veren; özüyle, sözüyle Dersim’e bağlı adayı desteklemek istiyoruz. Bizim için her şeyden önemli olan, Dersim’in bu seçimde ortaya çıkacak olan öz kimliğidir.

Halk arasında ayrımcılık yapmayan ve İslam Kardeşliği’nin paraleli olmayan bir belediye istiyoruz.

On yıldır işbaşında olan BDP’li belediye ne yazık ki, Dersim’de Dersim’in öz kimliği yerine, sürekli toplumu kutuplaştırarak hem Dersim halkını kardeş Kürt halkının karşısında konumlandırdı, hem de toplumumuzun kendini ifade biçimi olan, Dersim Doğa ve Kültür Festivalleri başta olmak üzere, Dersim’in seyitlerini, ocaklarını, dilini, kültürünü, coğrafyasını, tarihini, Kürt tarihinin bir parçası haline getirmeye çalıştı. Bu durumun, biz Dersimliler’i derinden yaraladığı yetmiyormuş gibi, BDP içinde bundan rahatsızlık duyan kişileri de dışladı. BDP’nin yeni adayının da geçmiş bu olumsuz politikalar hakkında ne düşündüğü konusunda ki sessizliği bizleri tedirgin ediyor. Son yıllarda BDP’nin de Alevi düşmanı AKP’nin İslamcı politikalarıyla yakınlaşması; Suriye’deki iç savaşta görüldüğü gibi Aleviler’de tedirginlik yaratan söylemleri Dersimliler’i kaygılandırıyor.

Jiar u diyarlarımıza sahip çıkacak; koruyup, besleyecek bir belediye istiyoruz.

Bizler Dersim’de, Dersim’i temsil edecek belediye başkanının toplumun bütün kesimlerini kucaklayan, Dersim kültürü ve tarihi ile barışık, emirkulu olmayan, önce Dersim diyen ve Dersim öncelikleri ile çalışan, işci alırken, hizmet götürürken partili ayrımı yapmayan; seçildikten sonra parti rozetini gerektiğinde bir tarafa koyabilen ve halk arasında birlik ruhunu güçlendiren bir belediye başkanı istiyoruz.

Bizler, Dersim Kırmanciye ruhunun bileşenleri olan Kırmançki/Zazaki ve Kırdaşki dillerine sahip çıkacak, dilimizi yaşatacak bir belediye başkanı istiyoruz.

Bizler, ayrımsız bir belediye istiyoruz. Halkla beraber, halk için bir belediye…

Bu nedenle parti ve parti politikalarından çok, Dersimli kişiliği ile öne çıkan bir belediye başkanı istiyoruz. Dersim’in tarihsel birikimi ve olgunluğu, kişilikli bir belediye başkanını hem taşıyacak, hem de yüceltecek seviyededir. Seçim propağandalarında gerginliğe, düşmanlığa, karalama ve iftiralara mahal verilmemelidir. Aksine seçim vesilesi ile Dersim kendi kutsal topraklarına olan iqrar bağını güçlendirmeli ve hizmet etmek için düzeyli bir yarış yaşanmalıdır. Maalesef Dersim kendi seçeneklerini kendisi belirleme düzeyine henüz ulaşmış değil. Farklı partilerden hemşerilerimiz hizmet vermeye adaydırlar. Partiler değil, partilerden aday olan hemşerilerimiz ve yapacakları bizim için esas olandır. Bu nedenle parti değil, adayı destekliyoruz. Diğer yanıyla, hangi aday seçilirse seçilsin, seçim sonrasında yaptıklarının; verdiği sözlerin takipçisi olacağımızın da bilinmesini istiyoruz.

Halkın her kesimine hizmet edecek tarafsız bir belediye istiyoruz.

Dersim halkına dayatılan referandum ve benzeri aşırılıkları, hem gençlerimiz için ve hem de kültürümüzün toptan yıkımı ile sonuçlanabileceğini düşündüğümüz için; Gezi Parkı kültürüne paralel, modern batı değerlerini taşıyan bir Dersim Belediyesi istiyoruz…

Bizler, yukarıda söylenenler temelinde sesimize ses verecek bir belediye başkanını desteklemek istiyoruz. Bu noktadan baktığımızda mevcut adaylar içinde Hızır Bahtiyar Aytaç’ın hem kişiliği ve eğitimi ve ayrıca bağımsız hareket etme şansı diğer adaylara oranla çok daha fazla gözükmektedir.

Sahip olduğumuz genel kanı, eldeki veriler ve değişik görüşmelerden elde edilen izlenimler; Hızır Bahtiyar Aytaç’ın diğer adaylara göre Dersim halkının istem ve taleplerine cevap verme konusunda Dersimliler’e daha yararlı olabileceği yönündedir. Partiden bağımsız olarak Hızır Bahtiyar’ın bir Dersimli gibi davranacağına, Dersim kültürü ve değerlerine önem vereceğine; Dersim de partizancılığı ön planda tutmayacağına inanıyoruz. Bu nedenle 30 Mart 2014 belediye seçimlerinde Dersim merkezde Hızır Bahtiyar Aytaç’ı desteklediğimizi, Dersim halkının da bu adayı desteklemesinin yararlı olacağını düşünüyoruz…

Diaspora Dersimlileri

İmzacıların listesi için aşağıdaki linki tıklayınız…

http://dersimliler.org/belediye/imzalistesi.php

Sosyal medyada paylaşın
        
   
2 Comments

2 Comments

  1. MILYON MILYON GELECEGIZ DERSIME

    03/03/2014 at 18:10

    Yoldaslar iyi ki varsiniz !

    Hepinize BIN SELAM DERSIM KAZANACAK HIZIR in Memleketin
    de ilhak hillekarlarina ihanete cevap vermenin zamani gelmistir.

    Her kes bilmeli ki TASARON olmiyan gercekci ve demokratik en son örgüt yine de Kizilbastan cikar. ANADOLU TARIHI BÖYLE yazdi.Biz istemedik ki HASHASILESELIM,CELLALILESELIM gerekirse neden olmasin.DTP li uzaktan komandolular en kötü belediyeci oldular yeni adaylari daha da kötü mesajlar veriyor.Yaptiklari marifet Hamidiye külti tasimak Kul olmak Islamistlere Semsiye tutmak.Degerlerimiz, Bedellerimiz dahil her seyimizi Kurdculara,kurttulara servis ettiler.Ejnebi festivalleri kutlandi.Küskün 1 Milyon Diyasporanin gönlü hos degil.Dersime,kizilbasa hille zor dayatildi.Cografyamizi terörize edildi.Cokca sucsuz insanlarimiz infaz edildi teröre kurban edildi mülki topragimizda kindarlik ejnebilerce at kosturdu. Dersim ve Aleviler Idolojilere izimlere cizimlere doydu.Ancak doymiyan Dalkavuklar palavra meydani siyasetinin palavra yol haritalarinin batakliklarinda olduklarinin bile farkinda degiller.HIZIR Mart 31 de Dersimin misafiri olacak. Dersimliler yobazin ,dönegin,ilhakcilarin,hesabini sormaya hazirlaniyor.

    Yasasin halkimiz !

    HAK ICIN HIZIR ICIN OLSUN
    MILYON MILYON GELECEGIZ
    HER YER DERSIM HER YER MÜCADELE
    KIM KI HILLEKAR YOK OLACAK

    Almanya Alevi Örgütlenmelerin den

    10 ALEVIST YOLDAS

  2. Usaro Newe

    05/03/2014 at 21:48

    (reyna, newdı)

    Bızonê: Kes Dêsım ra hasnêkeno! Halê Dêsımi keşi re derd niyo! Her parti, mordêmê siyasi u grupi ho ra haskeno! Hore gurine. Serva kara ho ceng danê!
    Sarê Dêsımi gere ke naê bızonê!

    Dersimi seven yok. Dersimin durumu kimseye dert değil! Her parti, her siyasi şahıs ve her grup tabii oalarak kendini seviyor. Sırf kendisi için çalışıyor! Kendisi için direniyor! Kendisi için koşuşturuyor! Desimlililer artık bunu bilmelidirler.

    Bu ara CHP Milletvekilinin seçilmesi Dersime en az zarar getirebilendir! Dersime en az zarar verendir. Var olan alternatiflerin en uygunudur. Bu seçenek Dersimde var olan, Dersimde hakim olan zararları az da frenleyendir! Bunun dışında getirebileceği diğer faydalarını henüz somut düşünemiyoruz. Hesabı artık bize en az zarar verenbilen üzerinden düşünüyoruz!

    CHP bize bu zamanda, diğer partilere ve gruplara kıyaslan en az zarar veren parti durumundadır!

    Dersimliler saf ve politikadan çok uzak insanlardır. Politikacı, yani günümüzün politikacısı, ticari düşünen insandır. En çok kârını düşünen bir insandır. Buna bağlı olarak oy veren şahıs da, yani seçmen de artık kendi kârını, ticari hedefini ve kalkınma hedefini (getireceği hizmeti) düşünen insan olmuştur.

    Dersim´de ise henüz böyle değildir. Dersim bu gerçeğin gerisindedir. Dersim´de halen bazı ideolojiler ön plandadır!
    Dersimliler bir toplum alarak henüz kendi kârını bilmemektedirler, yani kalkınma ve hizmet penceresinden bakamıyorlar, örneğin:
    yani kim bize iyi hizmet getirir, yada kim bizi hizmetde dışlamaz,
    kim bizi köylerimize yeniden dönmemizi sağlar,
    kim bizi daha rahat bırakır,
    kim çocuklarımızı, gençlerimizi ve halkımızı kriminalleştirmez,
    kim bizi sürekli ötekileştirmez, vs, vs. …

    Biz Dersimililer henüz bu düşünceseviyeye, bu bakış (perspektiv) seviyesine gelemedik.

    En yakınınımızdaki iki şehirden, bir Bingöl´den, bir Elazığ´dan bir şeyler örenemiyoruz.
    Bizim yılladır yaptığımız tek şey: hep muhalefetde kalmak, bunun sonucunda hep ezilmek ve böylece dağların kuytularında dışlanlanmak. Üstelik bu hal ile bir de övünüyoruz. Kendimize biz„ilericiyiz“, „demokratız“ diyoruz! Kendimize verdiğimiz zararı görmüyoruz.

    İşte biz zavallı Dersimiler en büyük hatası, en büyük aptallığı hiç bir zaman güçlüyle çalışmıyoruz, güçlüyle çalışmayı, güçlüyü kazanmayı bilmiyoruz, bunu beceremiyoruz. Yaptığımız bunun tersidir: hep muhalefetdeyiz.

    Ya gönüllü muhalefetdeyiz ya da bilinçli bir şekilde, sistemli bir şekilde hep muhalefetde bırakılıyoruz.
    Ya kendimizi bunu yapıyoruz yada güçlüler bunu bize yaptırıyor! Bu yüzden hep muhalefetdeki güçsüz partilerin, grupların ve grupçukların oyuncağı oluyoruz, onların kurbanı oluyoruz.

    CHP şimdi ikinci güçlü partidir. Dersimiler bu ikinci güçlü partiyi desteklemelidirler.
    Yani biz Dersimliler Kemal Kılıçdaroğlu´dan dolayı, Kamer Genç´ten dolayı ve ilk sırada Hüseyin Aygün´den dolayı CHPyi seçmelilyiz! Çünkü Türkiye´deki siyaset hep böyle işliyor ve böyle gerektiriyor!

    Wes u war bımanê!
    U. Newe

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

two × 2 =

More in Dersim

To Top