Connect with us

Dersim News, Dersim Haber, Dersim

Üniversite Kampüsündeki Caddeye Seyit Rıza’nın Adı Verildi

Dersim

Üniversite Kampüsündeki Caddeye Seyit Rıza’nın Adı Verildi

Tunceli Üniversitesi Senatosu oy çokluğuyla kampüste bulunan bir caddeye Seyit Rıza ismi verdi.


Dersimnews.com
Tunceli Üniversitesi Öğrenci Konseyi Başkanlığı’nın talebi üzerine üniversite senatosu oy çokluğuyla Aktuluk kampüsünde bulunan bir caddeye 15 Kasım 1937’de Elazığı’da idam edilen Dersim liderlerinden  Seyit Rıza’nın ismini verdi.

üniversiteseyitrızacadde (3) (1)

Seyit Rıza ismi verilen caddede Rektör Prof. Dr. Durmuş Boztuğ, Seyit Rıza’nın torunun torunu Kardelen Polat, akademisyenler ile öğrencilerin katılımıyla kurdele kesildi.

Kurdele kesiminde konuşan Rektör Prof. Dr. Durmuş Boztuğ, “Öğrenci konseyi başkanlığının önerisi üzerine rektörlük önünden başlayıp doğu yönünden batı yönüne giden güney yönde de Uzunçayır Baraj Gölü’nü gören caddeye Seyit Rıza isminin verilmesini oy çokluğuyla kabul etmiş bulunuyoruz” dedi.

üniversiteseyitrızacadde (1)

Türkiye’nin kuruluş ve gelişim aşamasında bazı yanlışlıklar yapıldığını kaydeden Rektör Prof. Dr. Durmuş Boztuğ, “Bu yanlışlardan bir tanesi 1938 yılında merhem Seyit Rıza, evladı ve yakın arkadaşlarının idam edilmesiyle ilgili bir olay. Seyit Rıza ve oğlunun idam edilmesi herşeyden önce insani normlar bakımından üzerinde durulması, irdelenmesi gereken bir olaydır. İnsani bir dramla karşı karşıyayız. Çünkü bir hafta sonu düzenlenen bir mahkeme yaş düzeltme mahkemesinde merhem Seyit Rıza’nın yaşı küçültülüp, oğlunun yaşı büyütülüyor. Son arzusu sorulduğunda da beni oğlumdan önce asın evlat acısı görmeyeyim demesine rağmen dönemin otoritesi oğlunu gözünün önünde evladını asıp sonra kendisini asıyor. Daha sonra da mezar yerlerinin bulunmaması. 2014 döneminde hukukun, demokrasinin, insan haklarının geldiği nokta itibariyle eleştirilmesi ve yüzleşilmesi gereken bir olay olarak düşünüyorum” diye konuştu.

Yaşanan bu tür olaylarla yüzleşilmesinin, eleştirel açıdan değerlendirilmesinin bölünme, parçalanma, kaos ve kavgayı değil, ortak yaşama bilincini, kültürünü ve bir arada yaşamanın gelişmesine katkı sunacağını ifade eden Boztuğ, “Bizleri ülkeyi bölmek isteyen, parçalamak isteyenler olarak görenler de olabilir. Bu tür eleştiriler demokratik çerçeve kapsamında kaldığı sürece bu tür eleştirilere de saygımız var” şeklinde konuştu.

üniversiteseyitrızacadde (3)

Rektör Boztuğ’un konuşmasının ardından hep birlikte kurdele kesimi yapıldı.

Kurdele kesimine katılan Seyit Rıza’nın torununun torunu Kardelen Polat da caddeye dedesinin isminin verilmesinden onur duyduğunu ve aile olarak kendilerini mutlu ettiğini söyledi.

Tunceli Belediyesi tarafından da 2010 yılında Kışla Meydanı’na Seyit Rıza Heykeli dikilmiş Emniyet Müdürlüğünün heykelin kaldırılması yönünde yaptığı suç duyurusuna savcılık takipsizlik kararı vermişti.

Sosyal medyada paylaşın
        
   
Click to comment

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

eleven + seven =

More in Dersim

To Top