Connect with us

Dersim News, Dersim Haber, Dersim

istanbul’da Ermeni Soykırımının 100. Yıl Anması

Haberler

istanbul’da Ermeni Soykırımının 100. Yıl Anması

Taksim’de, yaklaşık 3 bin kişi, 1915 anma etkinliği düzenledi. Ermeni ezgileri eşliğinde gerçekleştirilen anmada, soykırımda katledilenlerin fotoğrafları yere serilerek mum yakıldı.

Dersimnews.com – 1915 Ermeni Soykırımı’nda yaşamını yitirenler soykırımın 100’üncü yılında binlerce kişi tarafından Taksim’de anıldı. Hayatını kaybedenlerin anısına kırmızı mumların yakıldığı anmada soykırımla yüzleşme çağrısı yapıldı.

1915anmasi-2015

Ermeni Soykırımı’nı Anma Platformu öncülüğünde, soykırımın 100’üncü yılı dolayısıyla İstiklal Caddesi’nde bulunan Fransız Konsolosluğu önünde yüzlerce kişinin katılımıyla anma gerçekleştirildi.

1915’de hayatını kaybeden Osmanlı vatandaşı Ermenilerin torunlarından oluşan bir grup ise Galatasaray Meydanı’ndan yürüyerek konsolosluk önüne geldi.

Hrant Dink’in eşi Rakel Dink, Sevag Şahin Balıkçı’nın yakınlarının da katıldığı anma töreninde, 1915 olaylarında hayatını kaybedenlerin fotoğrafları yere serildi. Daha sonra fotoğrafların üzerine karanfil atılarak, çevresine mum bırakıldı.

Anmada, yüz yılın ardından 1915’in tanıklıkları ve hikayeleri paylaşıldı. Adalet ve yüzleşme taleplerinin seslendirildiği buluşmada konuşmacılar “Uygarlık insanlığın yıkım gücüyle değil bir arada yaşama gücüyle ölçülür. Uygarlığın temeli ise adalettir. Hoşgörünün dünyasını yaratmakta kararlıyız. Geçmişimizle yüzleşebilirsek geleceğe de birlikte bakabiliriz” ifadelerini kullandı.

1 SAATLİK SESSİZ EYLEM

Ermeni ezgileri eşliğinde gerçekleşen anmada, grup üyeleri yere oturarak 1 saatlik sessiz eylem yaptı.

Oturma eylemi sırasında Ermeni Soykırımı Anma Platformu adına basın açıklamasını okuyan Nurcan Kaya, şunları söyledi:”Bugün 20’nci yüzyılın en kanlı, en acılı, en büyük trajedilerinden birisinin, Ermeni soykırımının başlangıcının tam 100’üncü yılı. 100 yıl önce bugünlerde Osmanlı İmparatorluğunu yönetenler, planlarını yapmış ve düğmeye basmıştı. 100 yıl önce bugün aralarında diş doktoru, milletvekili, gazeteci, yazar ve aydınların olduğu 235 kişi, Ermeni halkının kanaat önderlerinden, sözcülerinden 235 kişi tutuklandı. İlk günlerde, tutuklamaların devletin rutin uygulamalarından birisi olduğu düşünülse de 24 Nisan’ın arkasından gelişen olaylar, 24 Nisan’ın, devletin sistemli soykırım girişiminin başlangıç hamlesi olduğunu gösterdi. İki yıl içerisinde Anadolu’nun en köklü halklarından birisi tasfiye edilmişti. 24 Nisan, bir halkın maruz kaldığı şiddetin başlangıç günüdür.

İki yıl içinde Anadolu Ermenisizleştirildi. İki yıl içinde Ermenilerle birlikte, Süryaniler de aynı şiddete maruz kaldı. Soykırımdan beri, Türkiye’de yaşam, farkına varsak da varmasak da çoraklaştı. Bir halk bütün değerleriyle tasfiye edilirken, toplumun tüm değerleri yaralandı. Bir halk bütün değerleriyle tasfiye edilirken, toplumun tüm değerleri yaralandı. Ermeniler gibi, arkalarında bıraktıkları kültürel mirasın izleri de yok edildi. Sanki Ermeniler gibi onlar da bu topraklarda hiç bulunmamışlar gibi davranıldı. Bizler bu acı hepimizin dedik, bazı yaralar zamanla iyileşmez dedik. Bizler özür diledik, özür diliyoruz. Şimdi sıra devlette. Karşılıklı acılardan söz eden taziyeler değil, özür bekliyoruz. Özür dileyin. 100’üncü yıl, yüzleşmek için bir fırsattır.”

Sosyal medyada paylaşın
        
   
Click to comment

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

3 × four =

More in Haberler

To Top