Connect with us

Dersim News, Dersim Haber, Dersim

Dersim'de 400 yıldır geleneksel yöntemle Türkiye'nin en kaliteli kaya tuzu üretiliyor

Dersim

Dersim'de 400 yıldır geleneksel yöntemle Türkiye'nin en kaliteli kaya tuzu üretiliyor

Pülümür’de bulunan 3 tuzlada Türkiye’nin en iyi kaynak tuzları üretiliyor.

Sosyal medyada paylaşın
        
   

Bu kaynaklardan biri olan ve 400 yıldan beri aynı yöntemler kullanarak hiçbir katkı maddesi kullanmayan Göneli tuzlası, tamamen doğal ortamda üretiliyor.

Pülümür ilçe merkezine 13 kilometre mesafede bulunan Göneli tuzlası 2004 yılından bu yana faaliyetlerini sürdürüyor.

Yıllık 500 bin ton kapasite ile çalıştırılan tuzlada, yeraltı suları kuyuda biriktirildikten sonra artezyen ile dinlendirilme havuzlarına alınarak ağır maddelerden arındırılıyor. Buradan tuz elde edilmek üzere diğer havuzlara gönderiliyor. Havuzlarda su güneşin etkisiyle buharlaştırılıp geride kalan tuz direk torbalara doldurulup satışa hazır hale getiriliyor.

Türkiye’nin en kaliteli kaya tuzu

“Türkiye’nin en kaliteli tuzu” seçilen Pülümür tuzu  Türkiye’nin dışında bir çok ülkeye de satılmak üzere gönderiliyor.

Göneli Tuz İşletme Müdürü Binali Yıldız, yaptığı açıklamada geleneksel yöntemlerle ürettikleri tuzun Türkiye’de üretilen en kaliteli tuzlar arasında yer aldığını söyledi.

Geneksel yyöntemle üretiliyor

Yıldız, “Bu işletme 400 yıllık bir geçmişe sahip, yıllar evvel burada ve civarda yaşayan köylüler, tuz ihtiyacını karşılamak için hayvanları ile gelip haftalarca bu işletme başında bekleyip tuzunu götürürlermiş. Kış boyunca ihtiyacını bu şekilde karşılarlarmış. Bu işletmenin bulunduğu yer bin 900 metre yükseklikte, burası sanayi ve evsel atık anlamında tamamen temiz olan bir yöre, yani bu işletmede kirlilik yok, tuz doğal olarak çıkıyor ve çıktığı gibide otantik eski yönetimi ile üretim yapıyoruz. Herhangi bir teknoloji kullanmıyoruz, yani bundan 80 yıl önce 100 yıl önce bu şekilde üretiliyordu bizde bu şekilde hala devam ediyoruz”

Yıldız, “ Rafine tuzlarından tamamen çok farklı, biz bu tuzu rafine etmiyoruz. Rafine tuzlarında kirlilik var, kimyasal katkılar var bu anlamda sağlıklı değil. Bu tuz sağlık açısından faydalı olduğu ve lezzetli olduğu insanlar tarafından test edilmiştir”dedi.

Tuzla çalışanlarından Paşa Kaya ise, “Bu tuza olan talep hep vardı. Buradan, Almanya’dan ve Fransa’dan insanlar gelip tuz alıyorlar. Ancak bu hastalık nedeniyle insanlar gelemedikleri için talepte azalma var. Üretilen tuzlar hastalıktan ötürü depolanıyor. Ama insanlar bu tuzu seviyor ve tüketiyorlar”diye konuştu.

Haber: Ali Haydar Gözlü

Sosyal medyada paylaşın
        
   
Continue Reading
You may also like...
Click to comment

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

eighteen + five =

More in Dersim

To Top