Connect with us

Dersim News, Dersim Haber, Dersim

Rojav Meselesi Nedir, Rojav Kürt Kenti midir?

Gündem

Rojav Meselesi Nedir, Rojav Kürt Kenti midir?

 Tarihi olarak hiçbir zaman Kürdistan olmayan kuzey Suriye’yi çantada keklik Kürt devletinin parçası saymak yanlıştır.

Dersimnews.com – Suriye ve Ortadoğu üzerine yazdığı yazılarla tanınan Süryani kökenli sosyalist politikacı İbrahim Seven, Çıla Gazetesi‘nde yayınlanan yazısında Rojava hakkında doğru bilenen yanlışlara değindi.
Avrupa’da yaşayan Süryani kökenli sosyalist İbrahim Seven, Suriye’nin kuzeyinde sadece Kürtler yaşıyormuş algısı yaratılmaya çalışıldığına dikkat çekiyor. Suriye’nin kuzeyinde Ermeni ve Süryani nüfusunun yoğunluğuna dikkat çeken Seven, Süryanilerin bölgenin Kürdistan’ın bir parçasıymış gibi gösterilmesinden rahatsız olduğunu dile getiriyor.

İşte İbrahim Seven’in o yazısı…

Suriye’nin kuzeyinde Kürtler çoğunlukta değil: Süryani ve Ermenileri bir yana bıraksak bile çoğunluk ya Arap’tır ya da Araplar en az Kürtler kadar.

Üstelik Kürtlerin büyük bir kesimi Süryaniler gibi Turabdin ve diğer T.C vilayetlerinden 920”li yıllardan sonra buraya göç etmişlerdir.

Irak ta yapılan hatayı telafi adına hele hele BDP Eş Başkanı Selahattin Demirtaş’ın “Lazkiye’yi alırız denize açılırız “ densizliği göz önünde tutulunca bu Rojava muğalatasına destek olmamak gerekir.

Kuzey Suriye bölgesine ait harita

Kuzey Suriye bölgesine ait harita. Ermeniler, Süryaniler, Kürtler, Araplar ve Ezidiler bu bölgede yaşıyor. Haritada kırmızı bölgeyle boyalı yerlerde Kürtler yaşıyor. 

Bu taktik bölgede bir Arap Kürt savaşına sebep olur kaldı ki, şu anda İdlip, Çerablus Azaz Bab, Mumbic gibi TC sınırındaki şehirler muhaliflerin kontrolünde Telabyad ve Resülaynda çatışma var. Doğudaki iki büyük şehir Kamışlı ve Hasseke ise hükümet kontrolünde.

Bu yüzden sanki T.C sınırındaki Suriye halkının hepsi Kürttür ve PYD’yi destekliyor imajı yanlış.

Üstelik PYD Apo’nun tavsiyeleri neticesinde her an ÖSO ve El Kaide ile anlaşabilir. Kürtlerin meşru hakları ile büyük Kürdistan şovenizmi farkını daima göz önünde bulundurmak gerekir .

Üstelik Suriye’nin parçalandığını ve geri dönülmez bir süreç olduğu da kesin değil Kusayr’den sonra Homs’ta (Humus) da muhalifler yenildi.

Dolayısı ile tarihi olarak hiçbir zaman Kürdistan olmayan kuzey Suriye’yi çantada keklik Kürt devletinin parçası saymak yanlıştır.

İbrahim Seven Kimdir?

ibrahim-seven

Süryani kökenli bir sosyalist olan İbrahim Seven, 1980 öncesi uzun yıllar Türkiye’de siyasi faleyit yürüttü, 1980 öcnesi Suriye’ye çıkan Seven, Suriye ve Ortadoğu’yu yakından takip eden yazılarıyla tanındı. 

1980′den bu yana Türkiye’ye giremeyen İbrahim Seven Almanya’da hayatını sürdürmektedir.

Sosyal medyada paylaşın
        
   
2 Comments

2 Comments

  1. mehmet göker

    17/09/2014 at 17:55

    İbrahim Seven yazmış gerçegin kendisini

  2. Naum Melo

    18/09/2014 at 18:03

    Aynen katılıyorum. Söz konusu bölgede Arap,Süryani, Ermeni ve kürt eşit derecede ortak sayıla bilinirler. Ancak belirli bir kesimi milli ismi geçmemeli. O zaman Türkiye yalnız Türklerinmiş gibi algılanacak ve ilerde yine savaşlarla çözüme gidilecek. Kürtler asla zafer sarhoşluğuna gelip her şeyi denetim altına alabilirler ve istedikleri bölgeyi Kürdistan adlandırabilirler düşüncesi bile tarihi suç oluşturur ve şimdiden gelecekteki Kürt halkının masumiyetini ve istikbalini satmış olacak….

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

20 − 2 =

More in Gündem

To Top