Connect with us

Dersim News, Dersim Haber, Dersim

Munzur Vadisi’ndeki İki HES’e İptal

Doğa ve Çevre

Munzur Vadisi’ndeki İki HES’e İptal

Dersim’de Munzur Vadisi Milli Parkı’nda yapımı planlanan iki HES projesine ilişkin olarak Ankara 10. İdare Mahkemesi tarafından iptal kararı verildi.

Tunceli Barosu’na bağlı 5 Avukat ve 25 vatandaş, Munzur Vadisi Milli Parkı’nda yapımı planlanan Konaktepe 1 ve Konaktepe 2 HES’in iptali için Başbakanlığa, Orman ve Su İşleri Bakanlığı ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’na başvuruda bulundu. Başvurunun reddedilmesi üzerine Ankara 10. İdare Mahkemesi’ne açılan davada, mahkeme, Konaktepe I ve Konaktepe II HES inşaatı Çevresel Etki Değerlendirme Raporu (ÇED) olmadığı için işlemin iptaline karar verdi.

Mahkeme, kararında daha önce baraj ve HES’lere ilişkin dava açan Avukat Barış Yıldırım’ın başvurusu neticesinde Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu’nun verdiği karara da atıfta bulundu.

Mahkemenin iptal kararı vermesinin ardından davacı avukatlar Tunceli Barosu Adli Yardım Bürosu’nda basın toplantısı düzenledi.

Davayı açan avukatlardan olan Avukat Özgür Ulaş Kaplan burada yaptığı açıklamada, Bakanlar Kurulu kararıyla Munzur Barajlar Projesi kararı alındığını; Munzur ve Pülümür Vadisi’nde 8 barajın yapımının planlandığını belirtti.

Kaplan “Bu projelerden ikisi tamamlandı. Diğer 6’sının tamamlanması halinde söz konusu iki vadi ortadan kalkacaktı. Buna dur demek amacıyla iptal davası açtık. Başbakanlık, Çevre ve Orman Bakanlığı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığına yaptığımız başvurularımızda doğrudan baraj projesinin iptali talebinde bulunduk. Talebimizde barajların hukuka, çevre mevzuatına, Anayasa ve uluslar arası sözleşmelere aykırı olduğu gerekçesiyle iptalini istedik. Verilen cevaplarda projelerin hukuka uygun olduğu, enerji amaçlı oldukları; yapılması gerektiği ve kamu yararı gerekçesiyle talebimiz reddedildi” dedi.

Başvurularının reddedilmesinin ardından Ankara 10. İdare Mahkemesi’ne başvurduklarını belirten Kaplan, “Açmış olduğumuz davada Ankara 10. İdare Mahkemesi verdiği kararla meseleyi hukuki mevzuat, milli parklar yasası, çevre mevzuatı yönünden değerlendirdi. Mahkeme de bu işlemin iptaline karar verdi. Bu iki baraj projesi bu kararla iptal edildi. Bu iki baraj projesi için değil geri kalanlar için de iptal davaları açtık. Yargılama süreci devam ediyor. İkisinin iptal edilmesi diğerleri için emsal olacaktır” diye konuştu.

Avukat Özgür Ulaş Kaplan, Munzur ve Pülümür vadilerinde barajların yapılması halinde çevresel etkilerinin yanı sıra insanların manevi ve inanç değerlerini de etkileyeceğini sözlerine ekledi.

Sosyal medyada paylaşın
        
   
Click to comment

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

nine − eight =

More in Doğa ve Çevre

To Top