Connect with us

Dersim News, Dersim Haber, Dersim

Dersim’e Akil İnsanlar Lazım

Siyaset

Dersim’e Akil İnsanlar Lazım

Keşke bizim de akil adamlarımız olsa da, bu dönemde, Özerk Dersim talebini dile getirseler. Orası bir Kızılbaş kenti, Türkleri ve Kürtleri rahatlatır, iki kültüre köprü. ulus ve dini reddeden bir yan var o topraklarda.
Haydar KARATAŞ

Kılıçdaroğlu’nu dinledim ve Dersim’e mutlaka Akil insanlar, dedim.

Cuma günü ziyaret ettiğim bir arkadaşımın evinde nihayet Kemal Kılıçdaroğlu’nu dinleme fırsatı elde ettim. Türkiye’deki insanların ses tonuna mı yabancılaştım yoksa eve bir televizyon mu almalıyım, ama Dersim’den çıkmış, bizlerden önce Türkiye’nin en çok kanayan yarası Dersim tarihi peşine düşmüş Kemal bey, her soruna değindi. Ergenekon dedi, tutuklu milletvekilleri dedi, bilmem Silivri vs, vs, ancak ne zaman laf kendi kanayan yarasına geldi, ayıbı örtmeye çalıştı.
biliyorum, bazı acıları politika dahi kaldırmaz. Hemşerimi izlerken vardığım kanaat şu: hani Amerikalı askeri Taliban rehin alır ve kamera karşısına çıkarır, o da ‘iyiyim’ filan der ya’ durumu en iyi özetleyen bence o rehinelik hali.
Dik durulmaya çalışılır, titreyen ses kontrolden çıkar da, onu izleyenler haline üzülür diye de bir his vardır. Ancak ne yapılırsa yapılsın rehinenin ses tonudur akılda kalan. Kılıçdaroğlu’nun ses tonu inliyor, iç acılarının değil, başkalarının duymak istediklerini söylüyor.

Partiye bağlı, bize bağlı, çizgiye bağlı, densin diyor. Mesaj daha çok oraya ama kelimeler yabancı, ses kırılgan…
içim acıdı.

Dersimli siyasetçilerden ben memnun değilim, BDP’dekiler ise hırçın.
İnsanların siyasi tercihlerine birşey diyemem, ancak en azından makul ve vicdanlı olunmalı.

Bu süreç en çok Dersimlilerin yaralarını sarmasına yarar. Evet bu islam söyleminden vaz geçilmeli, ki Öcalan durumu hemen fark etmiş, tabii kol kırılmış yen içinde kalmıştır, ancak böyle anlarda siyasi liderler geri dönüşü olmayan şeyler de söyleyebilirler. Keşke bizim de akil adamlarımız olsa da, bu dönemde, Özerk Dersim talebini dile getirseler. Orası bir Kızılbaş kenti, Türkleri ve Kürtleri rahatlatır, iki kültüre köprü. ulus ve dini reddeden bir yan var o topraklarda.
Keşke, bir Rum, Ermeni, Gürcü, Çerkez, Arap kentimiz olsa, kimliklerin varlığını kabul etmek, insanları yumuşak başlı yapıyor, farklı fikirlere tahamül etmesini sağlıyor.

Şu akil insanların dağılımını da makul buldum. Haliyle AKP kendisine yakın insanları tercih etmiş (tamamı olmasa da) ancak bu insanların, BDP’lilerin linç edilmeye çalışıldığı Sinop’a gidip “barışalım” “helalleşelim” demesi fevkalade muazzam birşey gibi geliyor bana.

anne ve oğluKılıçdaroğlu’na gelirsem, şu anneye sarılmış Kılıçdaroğlu güzeldir, anne babamızdan bir parçadır. Hani ona sarıldığı gibi sarılsa bize, af istese, bu sürece, alevileri, araplarımızı, rumlarımızı, derismi de dahil edelim dese, kötü mü olur… partiler her daim kendisine lider bulur, ideolojiler hele militan bulurlar, ancak halklar ve mazlumlar kendinden bir ses ararlar.
Dersimliler akil insan oluşturmalı, barışın bize getirdiklerini toplumumuzda tartışmalıdırlar. benim akil insanlarım:

Şeraffetin Halis (başkan)
Yaşar Kaya (sekreter)
Kamer Söylemez
Dr. Şükrü Aslan
Doç. Dr. Bülent Bilmez
Cemal Taş (olmazsa olmaz, halkı en iyi o tanır)
Ahmet Cihan (hem sertlik ve kavga yanlısı devrimciler dinler ve hem de liberal solcular)
Leyla Gündüzkanat, (avrupai bir hava katar)
Serhat Halis (babayı dengeler)
Hıdır Aytaç (Dersim’deki PKK’yi iyi tanır, iyi bir babadır, yüreği yaralı)
Rüstem Polat (Seyit Rıza’nın torunu)
Mahmut Yıldız Dede, (inanç ve kızılbaş felsefesi piridir)
Kemal Kahrman
Dr. Ahmet Kerim Gültekin
Prof. Dr. Derviş Cihan

bunlar benim akil adamlarım. Dersim’deki bu kavgaya hem son verirler ve hem de neden barış gerekli, hem barış ve hem de Dersim’in gelecekteki yeri, sorunları hafızalarda yer alır.
Bu insanlar hem siyaset üstü kalır ve hem de siyasi söylemi törpülerler fena da olmaz.
Belki ekleyeceğiniz isimler vardır, akil insanımız olmazsa şiddet sürer gider, o bilinsin. Akil insanlarımız çekilmek istemeyen dağdakilerle dahi görüşebilirler. Akil insan böyle olur ve gurur duyarız.

Not: aktif siyasetçileri almadım bu listeye, sanatçıları da katmadım.

Sosyal medyada paylaşın
        
   
5 Comments

5 Comments

  1. Metin Bozdag

    08/04/2013 at 12:30

    Sevgili Haydar,
    Sana isim önermek gibi bir niyetim yok.Ancak “benim akil adamlarim”
    listenle ilgili (Hatice Atalay-Milliyet blog) bir alinti dan yola cikarak Akil adam kimdir?:

    “Gerek tecrübesi,gerek bilgisi,gerekte yasi itibariyla bbelli bir alanda sözü dinlenen,otorite durumunda olan,yaklasim ve cözüm önerilerine deger verilen,sayilip sevilen,”Uzman”yada”duayyen” kavramindan farkli olarak icinde “Kamil insan”kavraminida barindiran kisi”dir akil insan.
    Sizce bu akil adam tanimi ile yaptiginiz liste celismiyormu? hepsi olmasada.
    sevgi ve saygilarimla.

  2. Dersim Can

    08/04/2013 at 18:34

    Sayin Haydar Karatasin yokarida Isimlerini yazdigi isimlerin Dersimin
    Akil Insanlari olabilecegini yazmis,Cok Degerli Isimler,Ama bazilari icin henüz cok erken.Önegin Leyla Gündüzkanat hic bir cabasi olmayan biri.

  3. Hasan Güler

    09/04/2013 at 10:48

    Haydar Karataş’ı Zürih’ten tanırım. Dosttur, candır, biri evsiz mi ona gider, avukatsız mı o bulur. Benim için on kez avukat tercümanlığına gelmiş. Akil insanlarını tanımıyorum, neye göre seçtiğini de, bunun önemi ne? Burada tartışmamız gereken, bize akil isanlar gerekli mi değil mi? insanların önerilen insanları tartışmasını anlamış değilim, ekleyin, çıkarın demiş. Dersim’e akil insan lazımdır, bir araya gelemiyoruz, değerlerimiz ayaklar altında. Haydar’a söyledim, yazmak yetmiyor, bunları bir araya getirecek kişi var mı? Dar örgüt mantığı ile düşünenler anlayamaz bu fikri, onlar isterler ki bizler çatışalım. Dersimden bağımsız milletvekili adayı böyle bir akil insan cemaati önerebilir halka. Bu partilerden kurtulmalıyız.
    Boş şeyler konuşmayalım, akil insan gerekli değilse neden değil, onu konuşalım?

  4. Hasan Güler

    09/04/2013 at 10:49

    ekleyeyim. Keşke Karataş isim vermeseydi, önce fikri konuşsaydık. Sosyal medyada facebook’a yazılmış bir yorum bu kadar ilgi görüyorsa bunu anlamalıyız, olgunlaştırmalıyız inancındayım. İsimleri silelim fikri konuşalım, derim.

  5. Yoldas Dersimli

    09/04/2013 at 18:20

    Haydar kardesimiz degerli bir insandir, yarini bugünden görendir, sözkonusu ettigi Arkadaslarda degerlidir, lakin akilci olan öncelikle Dersim halkinin siyasi kimliginin yani sira halk olarak kendi kimligine kavusmasidir, dogasini otonomisini oturtmasidir, kök salmasidir, kisacasi siyasi kimligi ile degil, kisiligi ile, kültürü ile, inanci ve halk olarak gecmisi ile sözlü gelecegi ile evli olmasidir, buda ancak siyasi cikarlari geregi Dersim’i satabilen, özünden yok edebilen isbirlikci örgütlerin otoritesinden kurtarmakla mümkündür..Buda ancak halkin kendi akili olmasiyla mümkündür, elbet ayni zamanda degerlerini yitirmemeksizin, mazlumu ve ezileni unutmamaksizin.. Sunuda söyleyemeden yapamayacagim; Bu durumu, günümüzdeki mevcut Dersim kosullarinda gerceklestirmek Türkiye’deki olasi bir devrimden daha zordur..; cünkü Dersim’e nice yatirimlar yapilmis günümüze dek.. siyasi iradenin sermaye yatirimlari gibi görmek lazim, biz calisani olarak biriktirdigimiz harcligimiz ile satinalabiliriz, buda ancak halkin kumbarasiyla mümkün olacaktir.. Zaman gerek!

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

one × one =

More in Siyaset

To Top