Alevilik
Dersim’de dağ keçilerinin avlanmaması için imza kampanyası
Aleviler tarafından kutsal kabul edilen dağ keçilerinin avlanmasının yasaklanması için imza kampanyası başlatıldı.
Dersimnews.com – Dersim’de Alevileri tarafından kutsal kabul edilen dağ keçileri zaman zaman kaçak avcıların hedefi olurken, bazen de izinli avcılar tarafından avlanıyor.
Bu duruma tepki gösteren Alevi kanaat önderleri, yöre sakinleri, sanatçılar, sivil toplum ve siyasi parti temsilcileri Ana Fatma, Düzgün Baba ve Hızır’ın keçileri olduğunu belirttikleri dağ keçilerinin avlanmasının yasaklanması amacıyla imza kampanyası başlattı.
Bu kapsamda dağ keçilerinin avlanmaması konusunda farkındalık oluşturmak amacıyla bazı müzisyenler ve Alevi kanaat önderleri tarafından toplantı düzenlendi.
Toplantıya CHP Dersim Milletvekili Gürsel Erol, Belediye Eş Başkanı Mehmet Ali Bul, Alevi dedeleri, sanatçılar, siyasi parti ve sivil toplum örgütü temsilcileri ile dağ keçileri üzerine çalışan araştırmacılar katıldı.
DAĞ KEÇİLERİ DERSİM İÇİN KUTSALDIR
İmza kampanyasının öncülüğünü yapan sanatçı Metin Kahraman, dağ keçilerinin kutsal kabul edildiğini belirterek, “Gerek dağ keçilerinin Alevi inancındaki yeriyle, gerek bütün Anadolu ve Mezopotamya kültüründeki önemiyle ve gerekse de bölgedeki biyolojik zenginlikleriyle Dersim, korunması gereken bir kültür havzasıdır. Bu sebeplerle Biz Dersim’in tamamen avcılığa kapalı bir alan haline getirilmesini talep ediyoruz” dedi.
Toplantıda konuşan sanatçı Metin Kahraman, Alevi inancında hayvanların kutsal olduğunu söyledi. Kahraman, Dersim’in içinde bulunduğu coğrafyadan dolayı avcılığa tamamen kapalı olması gerektiğini belirterek şunları ifade etti: “Aleviliğin doğayla ve yabani hayatla kurduğu ilişki rızalık ve razılık üzerinedir. Bunu Aleviliğin dualarında, masallarında, beyitlerinde ve kutsal ziyaretlerin hikayelerinde görmekteyiz. Dersim Alevi inancında doğa, dağ, krater göller kutsal olduğu gibi hayvanların da kutsiyeti vardır. Dağ keçisi, alabalık, turna bunların en önemlileridir. Bundan 40 yıl evveline kadar Dersim’de dağ keçilerine namlu tutmak, onların koruyucusu olan Düzgün’e, Ana Fatma’ya, Hızır’a hem Ermeni hem de Kızılbaşlar tarafından kutsal sayılan Gerdis Ali Selman’a, Sarı Silvan’a, Şeyh Ahmet Dede’ye, Şeyh Çoban’a, Munzur’a namlu tutmuş demektir. Gerek Alevi inancında dağ keçilerinin yeri, gerek Anadolu ve Mezopotamya kültüründeki önemi ve gerekse de bu bölgedeki biyolojik sergenliklerde Dersim, korunması gereken bir bütün havzasıdır. Biz Dersim’in tamamen avcılığa kapalı bir alan haline getirilmesini istiyoruz.”
MİLLETVEKİLİ EROL: BU BÖLGEDE AVCILIĞIN KESİNLİKLE YASAKLANMASI LAZIM
CHP Dersim Milletvekili Gürsel Erol ise Dersim coğrafyasında yaşayan her canlının değerli olduğunu bunlara sahip çıkmanın görevleri arasında olduğunu söyledi. Milletvekili Erol, “Bu topraklar bizim için kutsal topraklar bu topraklarda yaşayan tüm canlılar tüm değerler bizim için çok önemli ve yaşamımızın bir parçası, yıllarca Dersim coğrafyası ve doğası zulme ve baskıyla karşı karşıya kalmıştır. Bize düşen; gerek ben gerek milletvekili arkadaşım Alican, Dersim’in değerlerine sahip çıkarak uğruna adaklar adanan Anafatma, Düzgünbaba, diğer ziyaretler ve doğamız için parlamentoda ne yapılması gerekiyorsa onu yapmaktır. Hiçbir siyasi ayrım yapmadan bu toprakların değerlerine sahip çıkmayı kendimize siyasi ve ahlaki sorumluluk olarak görüyoruz. Çünkü bu topraklar bizim için kutsal topraklar bir defa bu topraklar üzerinde yapılmak istenen HES’lere kesinlikle ve kesinlikle karşı çıkmaktır. Çünkü HES, bu coğrafyanın iklimi ile bitki örtüsünü en olumsuz etkileyen projelerdir. İkincisi burada para verip hayvan avlanma yetkisinin verilmesi. Bir canlının yok edilmesinin karşılığı para cezası yerine hapis cezası olmalıdır. Bu bölgede avcılığın kesinlikle yasaklanması lazım. Sadece dağ keçisi ve balığı ile değil tüm avlanmanın yasaklanması gerekiyor.” diye konuştu.
Kampanya kapsamında toplanacak olan imzalar, ilgili kurumlara gönderilecek.

rojda
05/12/2015 at 09:23
dağ keçilerinin avlanma kararına HAYIR
Ercan Koc
05/12/2015 at 10:58
kk
Kalmem
08/12/2015 at 20:50
Zof rınd. Nu zof karo de hewlo. Sıma berxudar vê. Pil u khal vê.
Malo pesk (malo peskuf) malê Xızıriyo. Wayırê ho Xızıro. Mare gostê ho xıravo.