Connect with us

Dersim News, Dersim Haber, Dersim

Alevilik-Bektaşilik Uygulama ve Araştırma merkezine Japon müdür!

Alevilik

Alevilik-Bektaşilik Uygulama ve Araştırma merkezine Japon müdür!

Mersin’deki Toros Üniversitesi’nde kurulan Alevilik – Bektaşilik Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürlüğü görevini Müslümanlığı seçen Japon antropolog Yrd. Doç.Dr. Hiroki Wakamatsu yürütüyor.

Dersimnews.comToros Üniversitesi‘nde kurulan Alevilik – Bektaşilik Uygulama ve Araştırma Merkezi’ne müdür olarak Japon akademisyen atandı.

alevilik-bektasilik-uygulama-ve-arastirma-merkezine-japon-mudur

Tokyo Üniversitesi’nde 2001 yılında Medeniyetler Birimi’nden mezun olduktan sonra Tokyo’daki Sofya Üniversitesi’nde yüksek lisans eğitimi alan Hiroki Wakamatsu, 2011 yılında doktora programından mezun olduktan sonra Tunceli Üniversitesi’nde göreve başladı.

Çorum Hitit Üniversitesi’nde görev yaptıktan sonra Toros Üniversitesi bünyesinde görev yapan Yrd. Doç.Dr. Hiroki Wakamatsu geçtiğimiz yıl temmuz ayında ise Toros Üniversitesi’nde kurulan Alevilik – Bektaşilik Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürlüğü’ne getirildi. Türkiye’deki çeşitli üniversitelerde Alevilik üzerine çalışmalar yapan Hiroki Wakamatsu, 2000’li yıllarda başlayan teknolojik gelişmenin, özellikle sosyal alanın genişlemesiyle birlikte o döneme kadar gizli saklı olan, köylerde lokal olarak uygulanan Alevi Bektaşi dini ritüellerinin ortaya çıktığını söyledi. Yrd. Doç.Dr. Hiroki Wakamatsu, “Bu gelişmeyle birlikte tırnak içerisinde bir sürü Alevilikler ortaya çıkmıştır. Biri İslam’ın özü, diğeri İslam dışı bir din, biri bu tasavvuf kolu, biri başka bir şey diyor. O da farklı, farklı etnik aidiyetle birlikte kullanıldığı için bin bir türlü Alevilik ortaya çıkmış.

Bu Alevilikleri biz herhangi bir siyasi düşünceye, etnik aidiyete takılmaksızın Aleviliği tarafsız ve objektif değerlendirmek amacıyla merkezi kurduk”dedi. Kurulan merkezde öncelikli olarak uluslararası İngilizce Alevilik üzerine dergiler çıkartmaya çalışacaklarını dile getiren Wakamatsu, “Bazı üniversitelerde merkezler kurulmuş, dergi çıkartmışlar ama bu mahalli kalıyor. Sadece Türkçe bilenler okuyor. Bunu dünyaya açık erişim olarak İngilizce bir dergiyi uluslararası düzeyde çıkarmaya çalışıyoruz. İkincisi, eğitim ve seminer düşünüyoruz. Burası üniversitenin bilimsel araştırma merkezi. Halka açık bir şekilde Alevilik konusunda seminerler vermeye çalışacağız. Farklı düşüncedeki insanları, bilimsel açıdan uzmanları getiriyoruz, seminer düzenlemeye çalışacağız. Bunlar eğitimsel çalışmalar. Projeler üreteceğiz” diye konuştu.

TEK KİŞİLİK ARAŞTIRMA MERKEZİ

Toros Üniversitesi Alevilik-Bektaşilik Uygulama ve Araştırma Merkezi’nin sadece bir çalışanı var. O da Yrd. Dç. Dr. Hiroki Wakamatsu.

Toros Üniversitesi’nin internet sitesinde yer alan bilgiye göre Merkez’in Danışma Kurulu’nda şu isimler yer alıyor:

Akademisyen

Prof. Dr. Ahmet TAŞĞIN (Necmettin Erbakan Üniversitesi)

Prof. Dr. Ali YAMAN (Abant İzzet Üniversitesi)

Prof. Dr. Hüseyin BAL (Süleyman Demirel Üniversitesi)

Prof. Dr. Nilgün Çıblak COŞKUN (Mersin Üniversitesi)

Yrd. Doç. Dr. Mehmet ERSAL (Katip Çelebi Üniversitesi)

Yrd. Doç. Dr. Seyhan Kayhan KILIÇ (Yeditepe Üniversitesi)

Araştırmacı-Yazar

Abbas TAN (Araştırmacı-Yazar)

Ali Rıza UĞURLU (Araştırmacı-Yazar)

Ayhan AYDIN (Araştırmacı-Yazar)

Celal Necati ÜÇYILDIZ (Araştırmacı-Yazar)

Düzgün ŞAHİN (Araştırmacı-Yazar)

Hüseyin DEDEKARGINOĞLU (Araştırmacı-Yazar)

Dernek Temsilcileri

Ahmet ÖZUĞURLU (Kilikya Nehir Sosyal Dayanışma ve Kültür Derneği)

Ali DENİZ (Anamur Alevi Kültür Derneği)

Cengiz ERZİNCAN (Pir Sultan Abdal Kültür Derneği)

Av. Hasan DOĞAN (Silifke Alevi Kültür Derneği)

Mehmet ŞAHİN  (Toroslar Alevi kültür Derneği)

Özgür EMİRE (Alevi Kültür Derneği Mersin Şubesi)

Sosyal medyada paylaşın
        
   
Continue Reading
You may also like...
Click to comment

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

3 + 20 =

More in Alevilik

To Top