Connect with us

Dersim News, Dersim Haber, Dersim

Sivas Katliamı davasında mahkeme ‘zamanaşımı’ kararı verdi

Alevilik

Sivas Katliamı davasında mahkeme ‘zamanaşımı’ kararı verdi

Türkiye’nin utanç davasında mahkeme utanç verici bir karara imza attı!

Sosyal medyada paylaşın
        
   

Sivas Katliamı’na ilişkin firari 3 sanığın yargılandığı son davada karar çıktı. Mahkeme heyeti, davanın düşmesine karar verdi. Firari sanıklar Murat Sonkur, Eren Ceylan ve Murat Karataş’ın yargılandığı davada savcı 30 yıllık zamanaşımı süresinin dolduğu gerekçesiyle davanın düşürülmesini talep etmişti.

2 Temmuz 1993’te Sivas Madımak Oteli’nde 35 kişinin yanarak hayatını kaybettiği katliama ilişkin son dava, Ankara 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.

Firari üç sanık ağırlaştırılmış müebbet hapisle yargılanıyordu.

Kılıçdaroğlu: Bu karar değil, suç ortaklığıdır!

Kendisi de Alevi olan CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu karara, “İnsanlık suçunun zaman aşımı olmaz. Bu karar adalet için Türk Milleti adına değil, tek bir kişinin isteği doğrultusunda verilmiştir. Buna karar denmez, olsa olsa suç ortaklığıdır!” sözleriyle tepki gösterdi.

Almanya sanıkları koruyor!

Firari sanıkların Almanya’da olduğunu ve adreslerine kadar bilindiğini söyleyen avukatlar, Almanya’nın tüm iade taleplerini reddettiğini aktardı.

“İnsanlığa karşı suçlarda zamanaşımı uygulanamaz”

Bugün duruşmada mahkeme 30 yıllık zamanaşımı süresi sebebiyle davayı düşürdü.

Pir Sultan Abdal Kültür Derneği avukatlarından Ali Yılmaz, “İnsanlığa karşı işlenmiş suçlarda zamanaşımı 30 yılla sınırlı olamaz” dedi.

Davanın 30 yıllık avukatı Şenal Sarıhan ise yaptığı değerlendirmede, “İnsanlığa karşı suçun tam karşılığı Madımak’tır” ifadelerini kullandı:

“Madımak Katliamı, sistemli bir eylemin devamıdır. Kahramanmaraş ve Çorum ile başlamış, Alevi toplumlara ve sol aydınlara yönelik siyasi amaçlı, sistemli, belli bir felsefeyi ve düşünceyi hedef alan bir saldırıdır.”

“Madımak’ta ‘Şeriat isteriz’, ‘Laik Cumhuriyet burada kuruldu, burada yıkılacak’, ‘Laiklik gidecek, şeriat gelecek’ sloganlarıyla bu eylemi gerçekleştirdiler. Ortada açıkça insanlığa karşı işlenmiş bir suç söz konusu.”

Firari sanıkların gıyabında hüküm kurulabilir miydi?

Davası süren firari üç sanık, Anayasal düzeni bozmaya kalkışmak suçundan, ağırlaştırılmış müebbet hapisle yargılandı.

Üç sanık yakalanabilseydi davanın bitmiş olacağını söyleyen Sarıhan, “Eylemleri açık, her türlü delil dosyada ama sanıklar yok” dedi.

Avukat Yılmaz ise bu kişiler hakkında kaçaklık kararı verildiğini ve bu sebeple davada zamanaşımı işlemeyeceğini savundu:

“Sanıklar hakkında kaçaklık kararı verildiğinde hem zamanaşımı işlemeyeceği gibi hem de gıyabında hüküm kurulup ceza verilebilir. Biz yeniden ifadelerine gerek olmaksızın hüküm verilmesini, infazlarına başlanmasını istiyoruz.”

“Çünkü hükümlü oldukları anda, yakalanmalarıyla ilgili süre çok daha uzun olacak böylece bir zamanaşımı sorunu da yaşanmayacak.”

“Bugün cezası kesinleşmiş 9 sanık halen yurt dışında”

Aradan geçen 30 yıl içerisinde Madımak’ın faillerinin çoğu ya yurt dışına kaçtı ya da hayatını kaybetti.

Sarıhan, bugün cezası kesinleşmiş 9 sanığın halen yurt dışında olduğunu söyleyerek, cezalarının infazı için henüz zamanaşımı olmadığını söyledi:

“Cezası kesinleşmiş 9 firarinin iadesi için için mücadeleyi sürdürmeliyiz, cezalarını çekmeleri gerekiyor. İnsanlığa karşı işlenmiş bir suçun eğer adaletle de karşılığı tanınmamışsa, yeni katliamlara yol açılmış olur.”

Sosyal medyada paylaşın
        
   
Click to comment

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

fifteen − 1 =

More in Alevilik

To Top