Connect with us

Dersim News, Dersim Haber, Dersim

‘Silahların Gölgesinde Siyaset Yapmam’

Dersim

‘Silahların Gölgesinde Siyaset Yapmam’

‘Bana yönelik bir tehdit yok’ diyen Aygün ekledi: ‘Propaganda için kaçırdık’ dediler. Bağımsız siyaset yapmamı istediler. Silahların gölgesinde bu olmaz’ yanıtı verdim.

Aygün 48 saat sonra serbest… PKK’nin kaçırdığı CHP Dersim Milletvekili Hüseyin Aygün, aynı bölgede özgürlüğüne kavuştu. ‘Bana yönelik bir tehdit yok’ diyen Aygün ekledi: ‘Propaganda için kaçırdık’ dediler. Bağımsız siyaset yapmamı istediler. Silahların gölgesinde bu olmaz’ yanıtı verdim

Dersim Milletvekili Hüseyin Aygün, 48 saat sonra kaçırıldığı yerde serbest bırakıldı. Pazar günü Ovacık ilçesinde vatandaş ve esnaf ziyaretinde bulunduktan sonra saat 18.30 sıralarında Tunceli’ye dönüşünde PKK’liler tarafından kaçırılan CHP’li Hüseyin Aygün, Aşağı Torunoba köyü civarında özgürlüğüne kavuştu. Ardından yaklaşık 1 kilometre yürüyerek Aşağı Torunoba Jandarma Karakolu’na ulaştı. Askerler durumu savcılığa bildirdi. Aygün’ün milletvekili sıfatı olduğu için şimdilik ifade vermeyi kabul etmediği öğrenildi. Bunun üzerine Aygün, jandarma karakolundan konvoy eşliğinde Tunceli’ye hareket etti. Kente 15 kilometre kala kendisini karşılamaya gelen eşi Emine, çocukları İdil ve Taylan ile babası Seyit Ali Aygün’le hasret giderdi. Dersim’de evinde bir süre dinlenen Milletvekili Hüseyin Aygün, daha sonra basın mensuplarının  karşısına çıktı.

GECEYİ DEREDE GEÇİRDİK
Aygün kaçırılmasını ve dağda geçirdiği sürede yaşadıklarını şöyle anlattı:
– Yolumuzu kesen grup beni tanıyordu. Bana karşı herhangi bir zor kullanılmadı. Kendimi tanıtmam,  bunun yanlış olduğunu bildirmem üzerine silah bile doğrultmayacaklarını beni dost bir arkadaş olarak selamladıklarını söylediler. Yanımda bulunan iki arkadaşın tehlikeye girmemesi, beni almaya gelenlerin can kaybı yaşamaması için direnmekten vazgeçtim. Arkadan gelen arabalar çoğalınca herkesin canı tehlikeye girer diye düşündüm ve gönüllü gitmeyi kabul ettim.
–  6-7 saat yürüdük bir derede kaldık. Dersim dağlarında kaldık.

AMAÇLARI ATEŞKES MESAJI
–  İki gündür o bölge  çok bombalanıyordu biz izliyorduk onları. Son derece saygılı bir tavır sergilediler. Bu eylemi yapan genç arkadaşlar bu ülkenin çocukları ve benim aracılığımla Türk kamuoyuna barış ve ateşkes mesajı vermek istediklerini söylediler. Meçlis’te ateşkesin çözümü için daha fazla rol üstlenmem konusunda ricacı oldular.
–  CHP’nin izlediği politikaların Kürt sorununun çözümü konusunda  olumlu olduğunu ama diğer partilerin de katkı sağlaması gerektiğini söylediler. Bu savaşı anlamsız bulduklarını söylediler. ‘Demokratik özerklik  istemi silahlı mücadele gerektirmiyor bizde yürüttüğümüz savaşın anlamsız olduğunu biliyoruz’ dediler.

SİLAHLILAR SAYGI DUYSUN
–  Bana bağımsız siyaset yapmamın kendilerini memnun edeceğini söylediler. Ben de silahların gölgesinde bunun olmayacağını özgür irademin dışında  bir kararın doğru olmayacağını söyledim. Yeni CHP’de siyaset yapmaktan gurur duyduğumu belirttim.
–  Bana yönelik bir tehdit yok. Ama ortaya çıkan tablonun kendilerini memnun etmediğini gördüm. Ben de milletin kararı olduğunu eli silahlı kadroların da buna saygılı olmaları gerektiğini söyledim Akan kanın durması için CHP’den özelikle benden daha fazla çaba beklediklerini ifade ettiler.

EVE DÖNMEK İSTİYORLAR
–  Dağdaki 18-25 yaş arası altı yedi kişilik grup benimle muhatap olanlar tümü evlerine geri dönmek istiyor. Bugün yapılan 4 partinin bir araya gelip çözüm aramasının tek yol olduğunu söylüyorlar.
–  Askeri çözümü başından beri onaylamadığımızı bizzat genel başkanımızın akil adamlar önerisi ile gösterdik. CHP Kürt sorununu çözümü konusunda yol almaya devam edecek.

‘BAHOZ’ ARADI
Sabah uyandığımızda Bahoz Erdal bulunduğumuz bölgeyi aradı, olayın doğru olup olmadığını sordu.
Bunun üzerine ‘güvenlik en üst düzeye çıkarılsın ve kılına zarar gelmesin’ diyerek tedbir alınmasını ve en kısa sürede serbest bırakılmamı istedi.  Ama Ankara’nın Dersim halkının ve tüm STK’ların tepkisinin bu süreyi kısalttığını düşünüyorum.  Çünkü bazı taleplerde bulunacaklardı ve oluşan yoğun tepkiler üzerine 48 saat sonra serbest bıraktılar. Bana dönük özel bir şey yok bunu siyasi propaganda için yaptıklarını söylediler.

DERSİM DAĞLARINI ÖZLEMİŞİM
–  Beni uğurladılar, sarıldılar öptüler. ‘Burada bulunan kardeşlerini sakın unutma abi’ dediler. Ben de onlara barış için söz verdim. Yürüdüm… Ben Dersim dağlarının her yerini biliyorum. Dersim dağlarını özlemişim ama hiç kimse dağa çıkmasın.

BAŞBAKAN ‘DUYARLI’ OLSUN
–  Aygün, AKŞAM’ın ‘Başbakan’ın sizin kaçırılmanızda gösterdiği duyarlılığı ve açıklamalarını nasıl değerlendiriyorsunuz?’ sorusuna şu yanıtı verdi: ‘Aynı duyarlılığı Kürt sorununun çözümünde de göstermeli…’

Kadir Merkit- Akşam

Sosyal medyada paylaşın
        
   
2 Comments

2 Comments

  1. Hüseyin

    15/08/2012 at 04:49

    Akşam Gazetesi muhabiriyle Sayın Aygün’ün konuşmaları arasında dağlar kadar fark var. Biri bizi aldatıyor, ama kim?

  2. Alevi can

    15/08/2012 at 06:13

    Hüseyin Bey,

    keşke kızınız konuşsaydı. Örgütten öyle bir bahsettiniz ki, sanki kadın, erkek, bebek, çocuk, asker, öğretmen, doktor demeden katledenler ve katledecekler onlar değil.

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

six + two =

More in Dersim

To Top