Connect with us

Dersim News, Dersim Haber, Dersim

Dersim’de deprem panelini binlerce kişi dinledi

Dersim

Dersim’de deprem panelini binlerce kişi dinledi

Dersim’de Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan ile Nasuh Mahruki’nin katılımıyla düzenlenen panele vatandaşlar yoğun ilgi gösterdi

Sosyal medyada paylaşın
        
   

Dersim Belediyesi tarafından Belediye Yeraltı Çarşısı üzerinde Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan ve Nasuh Mahruki’nin katılımıyla “Deprem için ne yapmalı, depremin öğrettikleri ve Türkiye” konulu panel gerçekleştirildi.

Kahramanmaraş merkezli meydana gelen depremde hayatını kaybedenler için bir dakikalık saygı duruşunda bulunulmasının ardından Tunceli Belediye Başkanı Fatih Mehmet Maçoğlu bir konuşma yaptı.

Kentteki tüm binalar incelenecek

Kentteki yapıların incelemek amacıyla bir ekip oluşturduklarını söyleyen Belediye Başkanı Fatih Mehmet Maçoğlu, “İnşaat mühendisleri, jeofizik, jeoloji, şehir plancıları ve çevre mühendisleriyle bir ekip kurduk. Cuma gününden itibaren bütün binaları tek tek inceleyeceğiz. İncelemeler sonrasında jeofizikçi arkadaşlarımız parsel parsel çalışma yürütecek. Bu süreçte eksiklik görülen bütün yapılar denetlenecek. Çünkü ilimizde 3 bin 500’e yakın yapı var. Bu yapılara hızlıca müdahale etme imkanımız var. Yapı sahipleri, müteahhitler, mühendisler, bütün insanlarla ortaklaşa bunu yapabiliriz. Yapılan araştırmalar sonucunda alınacak raporlar doğrultusunda radikal kararlar uygulayacağız” dedi.

Deprem takdiri ilahi değil takdiri siyasi

Panelde konuşan Prof. Dr. Ahmet Ercan depremin yıkıcı etkisinden kurtulmanın yolunun, planlı kentler yapmaktan ve bilime inanmaktan geçtiğinin altını çizdi. Ercan, “Depremde yıkılmayan bir Dersim yaratılabilir, bunun için bilime inanılması lazım. Dua okumakla depremler önlenemez. Böyle olsaydı bugüne kadar hiç deprem olmazdı. Az hasarlı çıkmanın çaresi planlı kentleşmedir. Deprem daima yoksulun sorunudur” diye konuştu.

Prof. Dr. Ercan, bölge için en büyük tehlikenin Bingöl’e bağlı Yedisu Fayı’ndan kaynaklandığını belirterek bu bölgedeki fay hattının özelliklerine dair şunları aktardı:

 “Doğu Anadolu kırığı, bugün Hatay’ın bulunduğu kesimden Osmaniye, Adıyaman’ın kuzeyinden Kahramanmaraş oradan da Malatya Elazığ’a kadar ilerliyor. Bingöl Karlıova’dan Kuzey Anadolu Fayı ile kesişiyor. Bu sebepten Doğu Anadolu’da bu kez ikinci bir kırık oluşuyor. Bu da Hakkari’nin bulunduğu yerden Van, Bitlis, Muş ve Varto üzerinden Bingöl’e, oradan da Erzincan üzerinden Tokat, Bolu, Adapazarı ve Kuzey Marmara’ya kadar gidiyor. Biz buna Kuzey Anadolu kırığı diyoruz. Kuzey Anadolu kırığının yaşı 3,5 milyon. Kırık ne kadar yaşlıysa o kadar küçük deprem üretir. Genç olan Kuzey Anadolu kırığı ise bizim kuzeyimizde. Orada Yedisu kolu mevcut ve burası en hassas yer. Bu kol 8 şiddetine kadar deprem üretebilir. 1939’da Erzincan’da olan depreminin sonuçlarını hepimiz biliyoruz.”

AKUT’un kurucusu Nasuh Mahruki ise yapı stokları, yasal düzenlemeler ve eğitime kadar her şeyin baştan düzenlenmesi gerektiğini belirterek, afetin felakete nasıl dönüşebileceğini 6 Şubat’ta yaşananlara değinerek anlattı. “Depremin büyüklüğünü değiştiremezsiniz ancak yapılara olan etkisini değiştirebilirsiniz” diyen Mahruki, yaşadıklarımızın hepsinin insan temelli yıkımlar olduğunu vurguladı.

Mahruki, ilk kez bir deprem panelinin bu kadar kalabalık gördüğünü belirterek Dersim’in bir kez daha farklılığını ortaya koyduğunu söyledi.

Konuşmaların ardından panelistler katılımcıların sorularını yanıtladı.

Sosyal medyada paylaşın
        
   
Continue Reading
You may also like...
Click to comment

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

nineteen − 6 =

More in Dersim

To Top