Connect with us

Dersim News, Dersim Haber, Dersim

Dersim 38 Fotoğraf Sergisi

Dersim 38

Dersim 38 Fotoğraf Sergisi

Dersim’de 12. Munzur Kültür ve Doğa Festivali kapsamında Hozat İlçesi’nde Kalan Müzik’in sahibi Hasan Saltık Arşivi’nde yer alan 1937-1938 yılında yaşanan Dersim katliamının yer aldığı fotoğrafların yer aldığı sergi açıldı.

Daha önce ilçe merkezindeki duvarlara Dersim 38 duvarı oluşturan Hozat Belediyesi’nin ev sahipliğinde yapılan sergiyi yüzlerce insan gezdi. Zaman zaman duygusal anların da yaşandığı sergiye ilişkin bilgi veren Kalan Müzik’in sahibi Hasan Saltık, sergide daha önce yayınlanmamış fotoğrafların yer aldığını belirterek, “Bu anlamıyla Dersimle ilgili bilgi kirlilikleri vardı biraz da amaç bunları ortadan kaldırmaktı. Çok şey konuşuluyordu. Bunları daha sonra belki bir fotoğraf albümü olarak Dersim türküleri eşliğinde ücretsiz kütüphaneler için dağıtacağız. Dersimliler kendi tarihini öğrensin. Umarım Türkiye Cumhuriyeti de öz eleştirisini yapar gerçek belgelerini; genelkurmay fotoğraflarını açıklar. Bunlar ufacık şeyler. Genelkurmayda çok ciddi fotoğraflar olduğunu biliyoruz. Onları yayınlaması lazım. Şu anda belgeleri yayınlamaya başladılar ama onunla ilgili oluşturulan komisyonun genelkurmaydan fotoğrafları alması önemli. Sergiyi yaparken görüp de alamadığım çok fotoğraflar var. Toplu öldürmeler toplu kafa kesmeler, korkanlar var. Görüp de alamadığım binlerce fotoğraf var. Bu kadar insanların elinde varsa genelkurmayda ne kadar fotoğraf var kim bilir. Bunların toparlanıp yayınlanması lazım” dedi.

 

Sergiyi gezerken duygusal anlar yaşayan Tuncelili bir vatandaş, “Anlatmak zor. Sanki yeni yaşamış gibi üzüldüm ve acı çektim. Gerçekten zor. Anlatılmıyor. Utansın. Bence bunu yapanlar utansın” dedi.

Dersim katliamına ilişkin belgesel çalışmalarıyla tanınan yönetmen Özgür Fındık, serginin Hozat gibi Dersim’in eski merkezinden açılmasının önemli olduğunu belirterek, benzeri çalışmaların devam etmesi gerektiğini dile getirdi.

Dersim katliamında yakınlarını kaybeden bir başka Tuncelili ise; “Katliamlara karşı çıkalım. Katliamlar lanetlenmelidir. Kim yapmışsa tarih kitaplarına geçmelidir. Lanetlenmelidir. Partiler mi kişiler mi yapmış insanlarımıza gerçekleri anlatmak zorundayız” diye konuştu.

Hozat Belediye Başkanı Cevdet Konak da yaptığı konuşmada, Mustafa Kemal Atatürk imzalı 1938 yılına ait 3. ordu Manevrası Hatırası yazılı madalyayı göstererek, “Kemal Atatürk tarafından verilmiş imzalanmış bir madalya. Bize katledenlere bizi öldürenlere Türkiye cumhuriyeti devleti büyüklerinin verdiği madalya. Şu madalyanın her tarafında kan izleri var” şeklinde konuştu.

Sergiden amaçlarının kin ve nefreti devşirmek olmadığını ifade eden Konak, “Ancak Dersim halkının yaşadığı bu soykırım karşısında sessiz kalmayacağız; sesimizi yükselteceğiz. Aşırı duygulandıran fotoğraflar var sergide. Ağlayan hemşehri dostlarımızı gördük. 1938’de çocuk olan amcalarımız bizi bu şekilde topladılar, bu şeklide katledildik deyip 38’e dönüyor. 38’de yaşanmış olan katliamın soykırımın toplum tarafından tartışılması ve hafızanın tazelenerek sorumlulardan hesap sorulmasını istiyoruz. Dönemin devleti yönetenler, CHP ve devamı olan anlayış Dersim halkından özür dilemelidir. Bu süreci tartışmaya açan AKP literatürde yeri varsa özür diliyoruz dedi. Bunu kabul etmiyoruz. Devleti yöneten tüm kurumların Dersim halkının karşısında diz çökerek özür dilemesi gerekiyor” dedi.

Açılan serginin ardından 20. yüzyılın siyasal vebası, milliyetçilik, soykırım ve Dersim konulu konferans düzenlendi.

(tuncelininsesi)

Sosyal medyada paylaşın
        
   
1 Comment

1 Comment

  1. Quresiz

    19/08/2012 at 11:22

    CIXAS RINDEKO WESUWARBE BIRAYENE DELAL

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

twenty + 7 =

More in Dersim 38

To Top