Connect with us

Dersim News, Dersim Haber, Dersim

Dersim Seyitleri Elazığ’da Anıldı

Dersim 38

Dersim Seyitleri Elazığ’da Anıldı

15 Kasım 1937 yılında Elazığ Buğday Meydanı’nda idam edilen Seyit Rıza ve arkadaşları idamlarının 75. yıl dönümünde unutulmadı. 75 yıl önce idam edilen Dersim önderleri için idam edildikleri yerde anma yapıldı.

Dersimnews.com- 15 Kasım 1937 yılında Elazığ buğday meydanında idam edilen Dersim Seyitleri  Seyit Rıza ve oğlu Resik Hüseyin, Uşene Seyit, Aliye Mirze Sili, Civrail Ağa, Hasan Ağa, Fındık Ağa ve Hesene İbrahim için asıldıkları yerde anma yapıldı.

Avrupa Dersim Dernekleri Federasyonu FDG tarafından gerçekleştirilen anmaya Dersim Milletvekili Hüseyin Aygün, Yazar Sema Kaygusuz, FDG Yöneticileri Mehmet Gülmez ve İbrahim Aktaş, Seyit Rıza’nın torunu Rüstem Polat, CHP Elazığ İl Başkanı Ünsal Karatepe, Dersim Mağdurları Platformu üyeleriZaza-Der kurucularından şair Torne Thuji, Dersim araştırmacı ve yazar Hawar Tornêcengi, Tunceli Barosu avukatlarından Cihan Söylemez ve Alişer Ölmez ve  Dersim Katliamı’nda katledilen Dersimlilerin yakınları katıldı.

Seyit Rıza ve arkadaşlarının idam edilişinin 75. yıl dönümünde Elazığ Bağday Meydanı’nda yapılan anmaya 500 kişi katıldı. Anmaya katılan Dersim Milletvekili Hüseyin Aygün, “Görüldüğü üzere aradan 75 yıl geçse de idamların toplumsal meseleleri çözen bir araç olmadığı bugün burada toplanmamızdan bir kez daha ortaya çıkıyor. Başbakan durmandan idamdan söz ediyor. Biz bugün 75 yıl evvel idam edilen 7 kişinin masumiyetini dile getiriyoruz. İdam hiç kuşkusuz Kürt sorununun çözümü değil, Seyit Rıza’ların asılması da Dersim trajedisini asla çözmedi” dedi.

Anma alanına Türkçe ve Zazaca ‘Kerbela evladıyız, hatasız, günahsızız. Türk devletinin yaptığı ayıptır, günahtır, zulümdür. Dersim soykırımın üzerinden 75 yıl geçti. Yaramız hala kanıyor. Devlet ne zaman çağdaş sorumlulukla bu sorunu ele alacaktır?’ yazılı pankart asıldı.

DERSİM KATLİAMI SİYASETE MALZEME OLMASIN!

Avrupa Dersim Federasyonu adına konuşan Mehmet Gülmez, ilk defa meydana 2009 yılında geldiklerini belirterek, “Devletin idam ettiği büyüklerimizin mezarlarını sorduk. Arayın bulun verin dedik. Sayın Başbakan 2009 yılından sonra defalarca kendisi Sayın Cumhurbaşkanımız Abdullah Gül ve sayın bakanlar defalarca Dersim mazlumlarının sözleriyle hitap ederek bu acıyı dile getirdiler. Biz istedik ki bu acıyı dile getirenler gerçekten insani vicdanla Dersim sorununu ele alsınlar ama görüldü ki 3 yılık süreç içerisinde insani vicdanla Dersim sorununa bir eğilme yok sadece politik malzeme olarak kullanılıyor” dedi.

DERSİM 38 ‘DE HUKUK KATLEDİLDİ

Yazar Sema Kaygusuz, Seyit Rıza’nın yaşı küçültülerek idam edildiğini iddia ederek, “Oğlu da yaşı büyültülerek idam edildi. O dönem Türkiye bir cumhuriyet iddiasındaydı, bir hukuk devleti iddiasındaydı ama büyük bir hukuksuzlukla çok acı olaylar yaşandı, burada ve o insanların hala mezar yerleri belli değil” dedi.

SEYİT RIZA VE ŞEYH SAİT’İN MEZAR YERİ AÇIKLANSIN

CHP Elazığ İl Başkanı Ünsal Karatepe ise konuşmasında Seyit Rıza ve arkadaşlarının mezar yerlerinin açıklanmasını istedi. Karatepe; ” devlet hem Seyit Rıza’nın hemde Şeyh Sait’i n mezar yeri açıklansın.” dedi.

ELİMDEKİ ÇİÇEKLERİ NEREYE BIRAKAYIM?

İdam edilen Seyit Rıza‘nın torunu Rüstem Polat, dedesinin idam edilmesini anlattı. Rüstem Polat’ın duygu dolu konuşması anmaya katılanları ağlattı.  Polat, “Bizlerin art niyeti yok. Kimseye kinimiz yok. Biz ülkemizde barış istiyoruz. Akan kanlar durulsun. Dersim’de yapılan barajların durdurulmasını istiyoruz. Kayıp kızlarımızı istiyoruz. Elimde görüyorsunuz çiçekler var. İnsanlık vicdanına sesleniyorum. Bu çiçekleri nereye bırakacağım? Bana bir yer gösterin. Herkesin bir mezar yeri var, kabristanı var. Ben de bu çiçekleri bırakmak için bir mezar yeri istiyorum. Yetkililerden arzum isteğim bu” dedi.

BAŞBAKAN SEYİT RIZA’LARIN MEZAR YERİNİ AÇIKLASIN!

Dersim Milletvekili Hüseyin Aygün, 75 yıl önce meydanda Seyit Rıza idam edildiğinde hukuk çiğnendiğini, meydanın traktör farıyla aydınlatıldığını söyledi. Aygün, şöyle dedi:

“İki ayı bulan yargılama sonucunda 7 kişiye idam cezası verildi. 60’ın üzerinde insan 30 yıl gibi ağır cezalarla ve artı sürgünle cezalandırıldılar. Görüldüğü üzere aradan 75 yıl geçse de idamların toplumsal meseleleri çözen bir araç olmadığı bugün burada toplanmamızdan bir kez daha ortaya çıkıyor. Başbakan durmandan idamdan söz ediyor. Biz bugün 75 yıl evvel idam edilen 7 kişinin masumiyetini dile getiriyoruz. İdam hiç kuşkusuz Kürt sorununun çözümü değil, Seyit Rıza’ların asılması da Dersim trajedisini asla çözmedi. Tarih haline getirmedi. Bugün Seyit Rıza’ların torunları olarak buradayız ve bu acıyı üç çeyrek yüzyıl sonra da olsa bütün dünyaya ilan ediyoruz. Dolayısıyla ne Kürt sorununun çözümü için idama ihtiyaç var ne de şiddet dalgasının şiddet sarmalının sürmesini istiyoruz. Bütün meselelerin barış içerisinde kardeşlikle konuşularak çözülmesinden yanayız. Eğer hükümet ve siyasiler Dersim meselesinde havanda su dövmek istemiyorlarsa en asgari olarak şu kentte bir gece yarısı asılan 7 kişinin mezar yerlerini Türkiye halkına duyurabilirler. Böylece başta Rüstem Polat olmak üzere herkes bir parça rahat nefes alır veDersim halkıyla devlet arasında zedelenen vatandaşlık bağı tamir olma yoluna girer. Buradan çok büyük laflat etmeden özellikle Başbakan’a Seyit Rıza’ların mezar yerlerinin açıklanması için harekete geçme çağrısı yapıyoruz.”

Konuşmalardan sonra Dersim Seyitleri’nin idam edildikleri yere karanfiller bırakıldı, çıla yakıldı. Şair Torne Tuji Zazaca şiir okudu.

ANMA FOTOĞRAFLARI İÇİN TIKLAYINIZ…

ANMA VİDEOSU İÇİN TIKLAYINIZ

Sosyal medyada paylaşın
        
   
3 Comments

3 Comments

  1. malim

    18/11/2012 at 00:14

    Meve xer. seyit riza ve halvozen hora ro sima hona hardedevressere
    caye sima cenetvo.

  2. Quresiz

    18/11/2012 at 09:27

    Haqu tala Rameta xo simare käm mekero caye sima cenetde bi buti masume hirise hest werte gulsosinde be ramet serore astone sima nolot serore kemalisto katilo

  3. Ali Haydar KOÇ

    21/11/2012 at 12:57

    Seyit Rıza’nın 75. ölüm yıl dönümü anmasına katılan platform DERSİM MAĞDURLARI PLATFORMU’dur.
    Lütfen düzeltiniz. saygıyla

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

twelve + seventeen =

More in Dersim 38

To Top