Dersim
Dersim Liderleri İdam Edildikleri Yerde Anıldı
15 Kasım 1937’de Elazığ Merkez Buğday Meydanı’nda idam edilen Seyit Rıza ve arkadaşları 76’ncı ölüm yıldönümünde idam edildiği yerde anıldı.
Dersimnews.com/Elazığ – Avrupa Dersim Dernekleri Federasyonu ve Dersim Mağdurları Platformu tarafından gerçekleştirilen anmaya Dersim Liderlerinin idam edildikleri yer olan Buğday Meydanı’nda yapıldı.
İdam edilişlerinin 76. yıl dönümünde Dersim Seyitleri için Elazığ Buğday Meydanı’nda anma yapıldı.
Seyit Rıza ve arkadaşlarının asıldığı meydanda dua eden Dersimliler çıralar yaktı ve lokma dağıttı. Daha sonra çevredeki esnafa karanfil dağıtıldı.
Anmaya FDG Eşbaşkanı Metin Bozdağ, FDG eski yöneticisi İbrahim Aktaş, Seyit Rıza’nın torunu Rüstem Polat, Dersim Mağdurları Platformu temsilcileri ile idam edilen Dersimlilerin yakınları katıldı.
Avrupa Dersim Dernekleri Federasyonu Başkanı Metin Bozdağ, Seyit Rıza’nın hayatını anlatarak, haksız yere idam edildiğini söyledi. İdam edilişinin 76’ncı yıldönümünde Seyit Rızave arkadaşlarını anmak için toplandıklarını belirten Bozdağ şöyle konuştu:
“Seyit Rıza ve arkadaşları, herkesin bildiği gibi düzmece mahkemelerle, yukarıdan emirlerle, yaşları küçültülerek, yaşları büyültülerek, zamanın hükümetleri tarafından haksız ve günahsız yere burada asılmışlardır. Bizler, onların cesetleri altında hasbel-kader kurtulmuş torunları olarak, burada bu yapılan haksızlıkları şiddetle kınıyoruz. Bütün Dersimli’lerin, onların torunlarının burada olmasını arzu ederdik. Gönül isterdi ki, tüm Dersimliler bugün burada bir mum yakarak onların anısı önünde saygıyla eğilsinler. Burada bugün onların anıları önünde saygıyla eğiliyoruz. Ruhları şad olsun.”
SEYİTLERİMİZİN MEZARLARI NEREDE?
Seyit Rıza’nın torunu Rüstem Polat da hükümet yetkililerine seslenerek, “Devletten isteğimiz şehitlerimizin mezar yerlerini bize söylesinler. Herkesin hakkı olduğu gibi, biz de o hakkımıza sahip olalım. Gidip o şehitlerimizin mezar yerlerini bilelim, yahut da götürüp Dersim topraklarına ulusal topraklarına icabında defnedelim. Seneden seneye gidip ziyaret edelim, kurban keselim, dua okuyalım, Fatiha okuyalım. Bu bizim hakkımız.”
Elazığ Buğda Meydanı önünde Seyit Rıza’yı anan kalabalık, basın açıklamasının ardından sessizce dağıldı

KIZILBASOGLU
15/11/2013 at 22:53
15 Kasim 1937 DERSIM Kizilbas Soykirimin`da
Zalim`ce katledilen Atalarimizin
Direnis Ruhu UNUTTURULMIYACAK !
Barbar`ligin katliami`ni unutmadan
Medeniyet katliami geldi gecmedi
Idoloji katliamin`dan kurtulmadan
Irkci,bölücü katliam geldi gecmedi
Var`lik katliam`lari ile bitmedik
Inkar,ilhak,ihanet katliami geldi gecmedi
Kendimize inandik bir azaldik bir cogaldik
Katli Fermanimiz geldi gecmedi
Krali`na,Sultani`na,Patronice`lerine lanet !
Mesrutiyet`ine,Hürriyet`ine,Cumhuriyet`ine lanet!
Ya Hizir,dedik dik durduk KIZILBAS kaldik.
LACE SERESURI