Dersim 38
Rektör, Dersim 38 Konferansına İzin Vermedi
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın da dile getirdiği 1937-38 yaşanan Dersim Katliamı’yla ilgili konferans düzenlemek isteyen Marmara Üniversitesi öğrencilerine rektörlük engel oldu.
Marmara Genç Vizyon Kulübü, tarihçi ve öğretim üyelerinin katılımıyla cumhuriyetin ilk yıllarında Dersim ve Ağrı başta olmak üzere gerçekleştirilen bazı katliamları konuşmak için konferans düzenlemek istedi. Ancak iddiaya göre rektör Zafer Gül, böyle bir konferansın üniversitede olmasına engel oldu. Üniversiteden izin alamayan kulüp öğrencileri ise, Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erol Katırcıoğlu, Tarih Vakfı Başkanı Doç. Dr. Bülent Bilmez, Dersimin Kayıp Kızları Yazarı Kazım Gündoğan ve Agos Gazetesi Yazarı Pakrat Estukyan’nın konuşmacı olarak katılımıyla Üsküdar Belediye tesislerinde konferansı gerçekleştirdi.
Cumhuriyetin ilk yıllarında Dersim, Zilan, Rize’de gerçekleştirilen katliamları konu alan ‘Tarihi Bir Hakikat: Dersim Katliamı’ adlı konferansta bir araya gelen katılımcılar üniversite yönetimine yönelik tepkilerini dile getirdi. Marmara Genç Vizyon Kulübü üyesi Ömer Yiğit, hiçbir illegal faaliyette bulunmadan legal bir konferans düzenlemek istediklerini ancak rektörün bu konferansın yapılmasına engel olduğunu söyledi. Yiğit, “Rektör hocamız programımıza izin vermedi. Hatta programımıza gelmek için söz veren Tunceli Üniversitesi rektörünü arayarak programımıza gelmesine engel oldu. Yaklaşık iki aydır bu program üzerinde çalıştık.” dedi. Her ne olursa olsun programı gerçekleştirmeye kararlı olduklarını belirten Yiğit, bu nedenle belediye tesisinde konferans verdiklerini söyledi. Konuşmacılar arasında yer alan Tarih Vakfı Başkanı Doç. Dr. Bülent Bilmez ise konunu Dersim’den ziyade ifade özgürlüğüne yönelik olduğunu belirtti. Bilmez, “Herhangi bir konuda bir kulüp faaliyet yürütmek istiyorsa, bunun gerçekleştirilememesini hem o üniversite, hem öğrenciler için; bütün olarak da bütün bu ülke için herkesin kaybettiği bir süreç anlamına gelir.” dedi. İfade özgürlüğünün kısıtlandığına vurgu yapan Bilmez, “Dersim’in bizzat Başbakan tarafından katliam olarak kullanılmasına rağmen; halen konuşulmaması, yasaklanması üzüntü verici.” diye konuştu.
Kazım Gündoğan ise kulüp öğrencilerine teşekkürlerini ileterek, “Sayın rektörün bu bilim dışı bilim insanına, bilim kurumuna yakışmayan bu tavrını burdan protesto ediyorum, kınıyorum. Ne yazık ki; bu ülkenin akademiyası, resmi ideolojinin, devlet aygıtlarının her dönem bir nevi ürolojik aygıtları durumunda oldukları için bu ülkede tarihi hakikatler yeterince öğrenilemiyor. Yalan üzerine yazılı tarihi okumak ve bilmek zorunda kalıyoruz.” şeklinde konuştu.