Connect with us

Dersim News, Dersim Haber, Dersim

Dersim Katliamı Köşke Taşınıyor

Haberler

Dersim Katliamı Köşke Taşınıyor

Dersim milletvekili Hüseyin Aygün, Dersim katliamının aydınlatılması için Abdullah Gül’den destek isteyecek.

Dersim Milletvekili Hüseyin Aygün, Dersim Seyitlerinin idam edildiği 15 Kasım tarihinde Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile görüşme yapacak.
Hüseyin Aygün Taraf gazetesine yaptığı açıklamada Dersim Katliamı’na ilişkin çarpıcı açıklamalarda bulundu.

İşte o açıklamalar: 

Dersim Katliamı Köşk’e Taşınıyor

CHP Tunceli Milletvekili Aygün, Seyit Rıza ve arkadaşlarının idamının yıl dönümünde Cumhurbaşkanı Gül’le görüşerek olayın aydınlatılmasını isteyecek Dersim 1938 ve Zorunlu İsyan ve 0.0.1938, Resmiyet ve Hakikat kitaplarının yazarı CHP Tunceli Milletvekili Hüseyin Aygün, Dersim Katliamı’nda sorumluluğun devlette ve o dönem iktidardaki CHP’de olduğu açıklamasıyla dikkatleri üzerine çekti.

Zaman gazetesine yaptığı açıklamada o dönemde başka parti olmadığı için “bunu CHP yaptı” deyip başka bir politika üretmemenin de doğru olamadığını kaydeden Aygün şunları söyledi:

“Resmiyette bir isyan olduğu ve devletin de bunu bastırdığı tezi savunuluyor. Çünkü Başbakan’ın deyimiyle ’50 bin insanın öldürüldüğü’ bir operasyonun meşrulaştırılması için orada bir isyan oluşturulması gerekiyordu. Dersim isyanı, sonradan icat edilmiş bir şeydir, öyle bir şey gerçekte yoktur.” 1937-38 yılları arasında bölgede Jenosite (soykırım) varan bir operasyonun yürütüldüğünü kaydeden Aygün, olaylar sırasında devletin başında olan Mustafa Kemal’in katliamdan haberdar olmamasının mümkün olmadığını da sözlerine ekledi. Köşk’e çıkacak Açıklamalarının arkasında olduğunu belirten CHP Tunceli Milletvekili Hüseyin Aygün Tarafa yaptığı açıklamada şunları söyledi:

“Cumhurbaşkanı Sayın Abdullah Gül’e Dersim olaylarında yakınlarını kaybeden ailelerle birlikte kendisini ziyaret etmek istediğimizi söyledik. Öncelikli olarak benimle görüşmesinin daha faydalı olacağını belirtti. Bu çok önemli bir gelişme. Sayın Gül’ün Seyit Rıza ve arkadaşlarının idam edilişlerinin yıl dönümünde bu randevuyu vermesini ayrıca önemsiyorum. Yetkilerini kullanarak tarihimizdeki bu karanlık olayın aydınlatılmasını sağlayabilir. Katliam sırasında öldürülen insanların aileleri hâlâ cenazeleri bile alabilmiş değiller. Kürt sorununda kırmızı çizgi olmaz Onur Öymen’in 2009 yılında katliamın yıl dönümünde sarf ettiği “Kurtuluş Savaşı’nda, Şeyh Sait isyanında, Dersim isyanında, Kıbrıs’ta analar ağlamadı mı” şeklindeki sözlerini hatırlattığımız Aygün “Kemal Bey de benimle aynı kanıya sahip” dedi.

Foto: Dersim Seyitleri Elazığ’da idamla yargılanırken…

Dersim konusundaki cesur çıkışıyla dikkat çeken Tunceli Milletvekili Hüseyin Aygün, Tarafa yaptığı açıklamada Kürt sorunu ve Ergenekon süreciyle ilgili olarak da partisinin bilinen çizgisinden faklı yorumlarda bulundu. Aygün şunları söyledi: “Yıllardır şiddet yolu deneniyor. Sayısız sınır ötesi operasyon yapıldı. Bunların çözüme hiçbir katkısı olmadı. Ergenekon yapılanmasıyla devletin bazı unsurları ülkeyi savaşa, çatışmaya mahkum etti. Artık başka bir dönemdeyiz. Bu amaçla yürütülen müzakerelere kırmızı çizgiler olmaksızın devam edilmeli.”

Sosyal medyada paylaşın
        
   
Click to comment

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

5 × 5 =

More in Haberler

To Top