Haberler
Taraf ve Muhabirinden Bir Tuhaf Açıklama!
Taraf muhabiri Müjgan Halis, “Dersim’in cellatları ilk kez konuştu” haberiyle ilgili gelen eleştirilere cevap verdi ama özür dilemedi.
Dersimnews.com – Taraf gazetesinde Müjgan Halis imzasıyla yayımlanan “Dersim’in cellatları ilk kez konuştu” haberine gösterilen haklı tepkiler nedeniyle haberin sahibinden açıklama geldi.
Taraf muhabiri Müjan Halis, söz konusu haberin başlığı nedeniyle tanık askerlerin ailesinden özür dilemek yerine kendisini savundu. Müjgan Halis açıklamasında, yaptığı haberi Dersim 38 Sözlü Tarih Projesi’nden Cemal Taş, Deniz Karakaş ve Şükrü Aslan’la da paylaştığını onların da tepki vermediğini söyledi.
İşte Taraf gazetesinde yayınlanan açıklama:
“2 ARALIK’TA Taraf ’ın manşetinde yer alan “Dersim’in Cellatları” başlıklı haber; pek çok çevre ve okur tarafından beğenilmesine rağmen, başta Dersim 1937-1938 Sözlü Tarih Projesi ve Dersim anlatılarının önemli ismi yazar Haydar Karataş ile haberde ismi geçen askerlerin aileleri tarafından eleştiriyle karşılandı. Açıklamanın özellikle Taraf karşıtı medyaya servis edilmesi ise manidardı. Halbuki gerçekler hiç de sanıldığı gibi değildi. Keza bu haber şimdiye kadar bilinmeyen yeni bir tanığın ortaya çıkmasına da neden oldu.
Filmin yapımcısı Kazım Gündoğan da, haberde bir sorun olmadığını ama başlığın ‘kastı aştığını’ tarafıma iletti. (Kişisel olarak cellat başlığının devletin rolünü azımsadığı eleştirilerine katılıyorum.) Taraf; açıklamada sözü edilen askerlerle görüşmemiş, geçtiğimiz günlerde galası yapılan Hay Way Zaman filminin haberini yapmıştır. Filmin yapımcısı Kazım Gündoğan ve yönetmeni Nezahat Gündoğan’la yapılan söyleşi sonrası kaleme alınan haber, kayıt altında gerçekleştirilmiştir. Filmdeki diyaloglar, film ekibi tarafından şahsıma bizzat iletilmiştir. Bu söyleşide; filmde yer alan Mehmet Ali Doğaner ve Haşim Özçelik’le yüz yüze görüşüldüğü, diğer iki söyleşinin ise Dersim Sözlü Tarih Projesi’nden alındığı belirtilmiştir.
Haşim Özçelik’in ailesi dedelerinin Dersim’e gittiğini inkar etse de, Gündoğan çiftinin bana anlattıkları, filmde yayınladıkları ve deşifre olarak bana ilettikleri kayıtlardan Özçelik’in Dersim’e gittiği aşikardır. Ailenin bir gazeteye verdikleri demeçte Taraf ’ın Dersim üzerinden Atatürk’ü karaladığı iddiaları ise gülüp geçilecek niteliktedir.
Gazeteye teslim ettiğim haber ‘cellat’ başlığı taşımasa da; o başlığın yazıişleri ekibi tarafından uygun görülmesinin nedeni, filmde de yer alan bu acımasız cümlelerin sonucudur. Gazete bir üründür ve haberde çarpıcı başlık kullanmak yapılan işin doğası gereğidir. Haberin gelişimini Sözlü Tarih Projesi’nden Deniz Karakaş, Şükrü Aslan ve Cemal Taş’la da paylaştım. Keza yazar Haydar Karataş’a da yaşadığı İsviçre’de ulaştım. Haydar bey; ikinci bir yazı kaleme alarak özür dilenmesi gereken kişinin tanıkların aileleriyle birlikte ben olmam gerektiğini belirti. Ancak olabildiğince dikkatli yaptığım mesleğimi yapış biçimime dair yapılan eleştiriler ve Dersimli olmamın gerektirdiği özel hassasiyet nedeniyle bu zorunlu açıklamayı yapmak zorunda kaldım.”