Danıştay’ın Milli Park’taki ekolojik dengeyi bozacağı gerekçesiyle iptal ettiği Dersim’deki Munzur Vadisi Milli Parkı’na yapılması planlanan baraj ve 2 HES Projesine yeniden ön lisans izni verildi.
Munzur Milli Parkı’nda yapılması planlanan Konaktepe Barajı ve Konaktepe HES 1 ve 2 projesiyle ilgili olarak Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) 2010 yılında elektrik üretim lisansı verdi. Munzur Vadisi Milli Parkı’na yapılması düşünülen en büyük baraj projesine verilen bu izin, yürütmeyi durdurma ve iptal istemiyle Danıştay’a taşındı. Danıştay 13. İdare Mahkemesi projede kamu yararı bulunmadığını ve millî park niteliğini taşıyan Munzur Vadisi’nde su kaynaklarının kullanımı ve işletilmesinin yasak olduğu gerekçesiyle yürütmenin durdurulmasına karar verdi. Danıştay’ın verdiği bu karar neticesinde baraj ve HES projelerinin yapımı durmuştu. EPDK ve proje sahibi Konaktepe Elektrik Üretim A.Ş. şirketi Danıştay’ın verdiği bu karara itiraz etse de, Danıştay İdarî Dava Daireleri Kurulu, yürütmenin durdurulması kararında ısrar ederek, lisans verilebilmesi için de ÇED Raporu alınması gerektiğini söylemişti.
‘ÜSTÜN KAMU YARARI’
Dersimliler tam rahat bir nefes almışken, Çevre ve Orman Bakanlığı 2011 tarihinde, Danıştay’ın kararına rağmen Munzur Vadisi Millî Parkı’nda inşa edilmesi planlanan baraj ve HES projelerinin yapılmasında üstün kamu yararı bulunduğunu söyleyerek, enerji ihtiyacının yerli başka kaynaklardan karşılanmasının mümkün olmadığı hususunda vazgeçilmez ve kesin zorunluluk şartlarının oluştuğuna dair karar aldı. Bu karara karşı Dersim Kültürel ve Doğal Miras Koruma Girişimi sözcüsü Avukat Barış Yıldırım tarafından açılan dava hala devam ediyor.
MAHKEME KARARINA RAĞMEN
Bu dava henüz sonuçlanmamış ve Danıştay da söz konusu projeler için iptal kararları vermiş olmasına rağmen, şimdi de ‘üstün kamu yararı’ gerekçe gösterilerek, Konaktepe Barajı ve HES 1-2 projelerine EPDK tarafından yeniden ön lisans verildi.
Munzur Milli Parkına yapılması planlanan en büyük baraj projesine verilen bu lisans kararı, Baraj gövde inşaatının planlandığı Torunoba köyünde 14 Haziran günü Dersimliler tarafından protesto edilecek.
‘MUNZUR’UN EKOSİSTEMİ BOZULACAK’
Dersim Kültürel ve Doğal Miras Koruma Girişimi sözcüsü Avukat Barış Yıldırım bu projelerin hayata geçmesi durumunda Munzur Vadisi ekosisteminin olumsuz yönde etkileneceğini ifade ederek, “55 tane endemik tür ve fauna zarar görecek. Sadece Munzur’da yetişen Munzur alabalığı kesin olarak yok olacak. Bu barajın inşa halinde 26 kilometre uzunluğunda bir göl oluşacak. Bu göl, Ovacık ilçesinin içine kadar gidecek” diye konuştu. Danıştay kararlarına rağmen verilen kararı da değerlendiren Yıldırım, “AKP kamu yararı diyerek doğal sit ve arkeolojik sit alanlarına her türlü projeyi yapabileceğini sanıyor. İnşaatçılığı kamu yararına eşitliyorlar. Bu, ekolojik denge bakımından tehlikeli bir viraja girildiğinin göstergesidir” dedi.
evrensel