Connect with us

Dersim News, Dersim Haber, Dersim

Dersim’deki Kışla Binası Kent Müzesi Olacak

Dersim

Dersim’deki Kışla Binası Kent Müzesi Olacak

Kışla Meydanı’nda bulunan ve 77 yıllık olan yapının müze olarak kent kültürüne kazandırılması için çalışmalara başlandığı bildirildi.

 Dersimnews.com – 1938 Dersim Katliamı’ndan sonra inşaa edilen Kışla kent müzesine dönüştürülecek.

Tunceli İl Kültür ve Turizm Müdürü İsmet Hakan Ulaşoğlu, projeyi Fırat Kalkınma Ajansı (FKA) ile ortak yürüttüklerini söyledi.

Gerekli izinleri aldıklarını belirten Ulaşoğlu, şu bilgileri verdi:

“Binanın zemin katında, yöresel hediyelik eşya satışı için kullanılacak butik dükkanlar, yöresel gıdaların satılacağı dükkanlar ve yöresel yemeklerin yapılıp satılacağı restoranlar yapmayı, zemin katta sergi salonları yapmayı düşünüyoruz. İlimizde sanatla uğraşan kişiler, ürünlerini orada sergileme imkanı bulacaklar. Binanın avlu kısmınıysa insanların bilimsel, siyasi ve sanatsal düşüncelerini rahatlıkla ifade edebilecekleri bir mekan olarak tasarladık. Aynı zamanda Tunceli’nin geçmişine ait fotoğrafların ve bulabildiğimiz etnografik ürünlerin sergilenmesi gerektiğini düşündük. Orta katıysa müzeye dönüştürmeyi düşündük. Üçüncü katta da sözlü tarih uygulamalarının yapıldığı kafe-kütüphane tarzı bir yer yapmayı planlıyoruz.”

 

Dersim'e yapılan askeri harekat sonrası inşaa edilen Kışla, Alman mimarisi özelliği taşıyor.

Dersim’e yapılan askeri harekat sonrası inşaa edilen Kışla, Alman mimarisi özelliği taşıyor.


FKA Yatırım Destek Ofisi Birim Başkanı Şafak Tayşı da “Hem kent müzesi, hem de yöresel ürünlerin tanıtılıp satılacağı ve sosyal etkinliklerin yapılacağı bir alan oluşturulabilir mi?” fikrinden yola çıkarak böyle bir projeye başladıklarını dile getirdi.

Dört dönüm alan üzerindeki binanın tescilli bir yapı olduğuna dikkati çeken Tayşı, Erzurum Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü’nden onaylanan projenin yaklaşık 10 milyon liraya mal olacağını kaydetti.

Şafak Tayşı, Milli Emlak Genel Müdürlüğü tasarrufundaki yapının Kültür ve Turizm Bakanlığı’na tahsisi için İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü aracılığıyla çalışmalara başladıklarını sözlerine ekledi. 

Sosyal medyada paylaşın
        
   
Click to comment

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

five × 5 =

More in Dersim

To Top