Connect with us

Dersim News, Dersim Haber, Dersim

Dersim’deki ilkokullarda Zazaca’ya yoğun ilgi var

Dersim

Dersim’deki ilkokullarda Zazaca’ya yoğun ilgi var

Cumhuriyet Ortaokulu’nda okuyan 72 öğrenci Zazaca’yı seçmeli ders olarak seçti.

Öğrencilerin bu dersi seçmelerinin en büyük nedeni yaşlıların ve özellikle anne babalarının kendi aralarındaki gizli konuşmalarını anlamak. Öğrencilerin başka bir amacı da Zazaca’yı Türkçe ve İngilizce gibi konuşmak ve kaybolmaya yüz tutmuş bu dili yaşatmak.Dersim’de bulunan Cumhuriyet Ortaokulu’nda 5., 6., 7. ve 8. Sınıfta okuyan toplam 72 öğrenci Zazaca’yı seçmeli ders olarak seçti.

72 öğrencinin Zazaca eğitim aldığı Cumhuriyet Ortaokulunda, bu dersi veren öğretmen olmadığı için bir Sosyal Bilgiler Öğretmeni, bir de Türkçe öğretmeni Zazaca’yı öğretiyor. Halkının çoğunluğunun da Zazaca konuştuğu Dersim’de öğrenciler, Zazaca’nın unutulmaması ve aileleri ile özellikle de yaşlılarla daha rahat anlaşmak için Zazaca dersini tercih ediyor.

Sosyal Bilgiler Öğretmeni Filiz Polat, okulda Zazaca öğretmeni olmadığı için bu dersi öğrencilere öğreten 2 öğretmenden biri. Polat, 3 yıldır bu dersi verdiğini belirterek, “Okulumuzda Zazaca ders veren öğretmen bulunmadığı için bu dersi ben ve Türkçe öğretmeni beraber yürütüyoruz. Bu sene üçüncü yılımız oldu. Öğrenciler öğrenmeye istekliler. Her geçen yıl biraz daha istekli olmaları bizi sevindiriyor. Öğrencilerin bu talebi umarım sürekli artmaya devam eder. Öğrenci velileri de çocuklarının bu dersi almasını istiyor ama öğrenciler de bu dersi almak istiyor.” dedi.

“Evdeki gizli konuşmaları anlamak için bu dersi öğrenmek istiyorlar”

Öğrencilerin bu dersi seçmelerinin en önemli nedenlerinden birinin evde anne ve babalarının aralarında ne konuştuğunu öğrenmek olduğunu söyleyen Filiz Polat,

“İstek nedenlerinin en önemlisi anne ve babalarının aralarında ne konuştuklarını anlayabilmek. Anlama konusunda sıkıntıları yok. Özellikle 8. Sınıflar daha iyi anlıyor. Ancak yazma ve konuşma konusunda sıkıntı yaşıyorlar.” ifadelerini kaydetti.

 

dersimde-zazaca-dersine-ilgi-(2)

“Zazaca’nın kaybolmaya yüz tutmuş diller arasında olduğunun farkındalar”

Zazaca’nın kaybolmaması için veliler ve öğrencilerden böyle bir istek geldiğini belirten Filiz Polat konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Çocuklar, Zazaca’yı da en az Türkçe ve İngilizce kadar iyi konuşmak istiyor. Çünkü Zazaca’nın kaybolmaya yüz tutmuş diller arasında olduğunun farkındalar. Umarım bu ders ileriki zamanlarda gereken önemi görür. Bu dersin eğitimini almış öğretmenler Zazaca’yı öğretirse daha verimli olur diye düşünüyorum.”

dersimde-zazaca-dersine-ilgi-(3)

Dersi veren öğretmenlerden Derya İlter ise öğrencilerin derse olan ilgisinin her geçen yıl biraz daha arttığına dikkat çekerek;

“Aslında Türkçe öğretmeniyim ama 3 yıldır Zazaca derslerini de yürütüyorum. Okulumuzda bu konuyla ilgili talep vardı. Ben de bu yörenin insanı olduğum için konuşuyorum, anlıyorum ve elimden geldiğince Zazaca derslerinde çocuklara yardımcı olmaya çalışıyorum. Öğrencilerimizin ilgisi her geçen yıl daha da artıyor. Dersi seçen öğrencilerimizin birçoğu Zazaca bilmiyor o yüzden temelden vermeye başladık. Öğrencilerin evlerinde bu dil konuşuluyor. Anne babalarının evde ne konuştuğunu anlamak için daha çok bu dersi seçtiler. Aileler de çocukların bu dili öğrenmesini istiyor.” diye konuştu.

dersim-haber

Sosyal medyada paylaşın
        
   
Click to comment

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

3 × 4 =

More in Dersim

To Top