Haberler
İşkencede öldürülen Hasan Ocak’ın dosyası ‘zamanaşımı’ndan düştü!
Öğretmen Hasan Ocak’ın gözaltında işkenceyle öldürülmesiyle ilgili soruşturma, 20 yıllık zamanaşımı süresi dolduğu gerekçesiyle kapatıldı.
Dersimnews.com – Öğretmen Hasan Ocak’ın gözaltında işkenceyle öldürülmesiyle ilgili soruşturma, 20 yıllık zamanaşımı süresi dolduğu gerekçesiyle kapatıldı.
Savcı, “Ocak’ın gözaltına alındıktan sonra kamu görevlileri tarafından öldürüldüğüne dair müşteki vekilinin iddiaları dışında herhangi bir delil elde edilememiştir” dedi. Ocak ailesi, takipsizlik kararıyla yıkıldı. Anne Emine Ocak, henüz dosyanın kapatıldığını bilmiyor.
Hasan Ocak’ın kardeşi Maside Ocak, “Şimdi bir yanımda büyük bir boşluk var. Umudumuz yine yara aldı” dedi.
İNSANLIK SUÇUNDA ZAMANAŞIMI OLMAZ!
Maside Ocak, kararı Cumhuriyet’e değerlendirdi: “4 Şubat 2015’te ‘Zamanaşımına son! Adalet İstiyoruz!’ diyerek bir kampanya başlatmıştık. O günden sonra zamanaşımı kararları çoğalmaya ve biz kayıp yakınlarının canını daha çok acıtmaya başladı.
Bizim dilimizde zamanaşımı denilen şey failin affıdır. Ve biz her cumartesi, en sevdiklerimizi bizden koparan, onları bilinmez yerlere gömenleri affetmediğimiz için buluşuyoruz. 21 yıllık bir ısrardır Hasan’ın davası. Bizi saran yangının ortasında geçen zaman, martta 22 yılı devirecek. Her bir kayıbın acısını, ağrısını, belirsizliğini yaşayarak geldik bugüne. Her zamanaşımı kararında içimiz burkuldu, umudumuz yaralandı. Daha önce Hayrettin Eren, Süleyman Cihan ve daha adını sayamadığım onlarca kayıbımız için zamanaşımı kararı verdi mahkemeler. Hem de hiçbir tanığı dinlemeden verildi bu kararlar. 21 yıldır söylüyoruz, bu ülkede hukuk yok, adalet yok. Olmadığını bilsek de, adaletin sağlanması için mücadele etmekten vazgeçmeyeceğiz. Hanife Annenin söylediği gibi: Ancak biz affedersek, af olur. Adalet peşinde koşarken ben aşındım. Bedenim, ayaklarım aşındı. Yollarda kalan iki gözüm aşındı. Ama zaman aşınmamalı.”
‘Gördük’ dediler
Ocak ailesinin avukatı Gülseren Yoleri ise kararda şüpheli olarak isimleri sıralanan Veli Küçük, Osman Yıldırım, Osman Gürbüz, Hanefi Avcı, Korkut Eken ve isimleri belirlenecek emniyet müdürlüğü yetkililerinin hiçbirinin ifadesinin alınmadığına dikkat çekti. Yoleri, “Savcı belirlenemedi diyor ama Hasan’ı gözaltında görenler ifadelerini verdiler. ‘Gördük’ dediler. Dava açmamak için belirsizlik yaratmış. Kabul etmek mümkün değil. Dava açılmaya yeter çok kanıt var. Hem suçlular hem sistem korunuyor” dedi.
‘Belirleme yapılamadı’
Hasan Ocak, 21 Mart Salı günü Avcılar’daki evinden çıktı ve bir daha geri dönemedi. İşkenceden geçirilmiş bedeni, 25 Mart 1995’te Beykoz’da ormanlık alanda bulundu. Naaş kimsesizler mezarlığına gömüldü. Aile, cenazeye 17 Mayıs 1995’te, Altınşehir Kimsesizler Mezarlığı’nda ulaştı. Ocak’ın ismini, gözaltına alınanlar arasında olduğunu gören tanıklar da vardı. Dosyaya yeni atanan Beykoz Cumhuriyet Savcısı Suat Çalışkan, 17 Ekim’de dosyayı kapattı. Kararda, herhangi bir failin tespit edilemediği, Ocak’ın gözaltına alındığına dair herhangi bir belgeye rastlanılmadığı kaydedildi. Bazı tanıkların Ocak’ı gözaltında gördüklerini beyan ettikleri ifade edilerek “Buna yönelik herhangi bir belirleme yapılamamıştır” denildi. |