Connect with us

Dersim News, Dersim Haber, Dersim

Ovacık’ta Gaẋan lokması dağıtıldı

Dersim

Ovacık’ta Gaẋan lokması dağıtıldı

Dersim’in Ovacık ilçesinde, biten yılı uğurlama ve gelen yılı karşılama anlamı taşıyan Gaẋan geleneği dolayısıyla vatandaşlar karlı yolları tek sıra halinde yürüyerek, lokma dağıttı.

ovacikta-gaxan-lokmasi

Zeynel Dede’nin dua verdiği niazlar paylaşıldı.

Dersim’in Ovacık ilçesinde, biten yılı uğurlama ve gelen yılı karşılama anlamı taşıyan Gaẋan geleneği dolayısıyla vatandaşlar karlı yolları tek sıra halinde yürüyerek, lokma dağıttı.

Alevi geleneklerinde sosyal, kültürel ve inançsal anlamda önemli bir yere sahip olan Gaẋan geleneği nedeniyle, ilçe merkezinde ve çevre köylerde yaşayan birçok vatandaş, akrabalarına ve komşularına niyaz (lokma) dağıtımında bulundu. Sabahın erken saatlerinde lokmalarını pişiren vatandaşlar, ilçedeki Munzur Çayı kıyısına ve çeşitli alanlarda bulunan ziyaretgahlara giderek mum yaktı, dua etti.

Ovacık ilçesine 10 kilometre uzaklıkta bulunan Rençber Mahallesi’nde yaşayan vatandaşlar da, Gaẋan nedeniyle Munzur Dağı’nın yamacında bulunan ve Delikli Taş olarak adlandırılan ziyaret yerinde bir araya geldi. Mahalleye yaklaşık 3 kilometre uzaklıkta bulunan ziyaret yerine, hedikler yardımıyla açılan karlı yoldan tek sıra halinde giden yaklaşık 30 köylü, lokmalarını birbirleriyle paylaştı. Burada, Alevi dedesi Zeynel Batar tarafından okunan duaların ardından lokmalar dağıtılırken, köylüler yeni yılın barış, huzur, kardeşlik ve sağlık getirmesi temennisinde bulundu.

“Böyle güzel bir yolumuz ve erkanımız var”

Gaẋan geleneği hakkında İHA muhabirine açıklama yapan Alevi Dedesi Zeynel Batar, Alevilerin bütün milletlerin kültürünü bağrına basıp kucakladığını söyledi. Aralık ayının Aleviler tarafından kutsal kabul edildiğini belirten Batar, “Aralık ayının son perşembesinde yılbaşının bizim için yenilenmesi ve tazelenmesinden dolayı, büyün ziyaret yerlerimizi kendi lokmalarımız ve çocuklarımızla beraber ziyaret ediyoruz. Yeni gelen yılı kendi içimize alarak, sağlığımıza ve mutluluğumuza, çocuklarımıza ve rızkımıza, malımıza, canımıza, kapı komşumuza dualarda bulunuyoruz. Gaẋan ile birlikte saz çalıyoruz. Sazımızla beraber gidip lokma topluyoruz. Evlerde oturuyoruz. Bir evde lokma yapıyoruz ve o lokmayı birlik ve beraberlik içinde yiyoruz. Sabah uyandığımızda da gidip zemzem suyunu getiriyoruz. Yeni yılın içine girdiğimiz zaman da gidip taze su getirerek evimize, ahırımıza serpiyoruz. Evimize giden yolların çevresine kül serpiyoruz. Böyle bir kültürümüz, böyle güzel bir yolumuz ve böyle güzel bir erkanımız var. Gağan bittikten sonra Hızır ayı bize doğru gelir ve bu defa Hızır’ı kucaklıyoruz” dedi.

İHA

Sosyal medyada paylaşın
        
   
Click to comment

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

20 + 2 =

More in Dersim

To Top