Haberler
Bangladeş’teki Rohingya: Büyük göç 1 yaşında
Myanmar’daki şiddetten kaçan 1 milyona yakın sığınmacı Bangladeş’te hiçbir altyapısı olmayan kamplarda yaşıyor.
BM Arakanlı Müslümanlara karşı yürütülen operasyonlar sebebiyle Myanmarlı generallerin soykırımla yargılanmaları gerektiğini açıkladı
Myanmar’dan kaçarak Bangladeş’e sığınan yüzbinlerce Rohingyanın kitlesel göçü 1. yaşında. Bir milyona yakın insanı barındıran kamplarda yaşam zor ama sığınmacılar her şeye rağmen hayatta sevinilecek şeyleri buluyor.
Tozlu, sıcak ve kalabalık
On yıllardır Rohingyalar Myanmar’dan Bangladeş’e göç ediyor. Kutupalong bölgesinde sığınmacıların yerleştiği kamplardaki insan sayısı 2017 yılındaki kitlesel göçle birlikte hızla yükseldi, yeni kamplar kuruldu. Neredeyse Almanya’nın Köln şehri büyüklüğündeki hiçbir altyapısı olmayan bu bölgede yaklaşık 1 milyon sığınmacı yaşıyor.
Her şeye rağmen futbol ateşi dinmiyor
Kutupalıng’daki sığınmacı kampının girişinde farklı ülkelerin ulusal bayrakları dalgalanıyor. Dünya Kupası esnasında çoğunlukla Brezilya ya da Arjantina bayrağı kimi zaman da Alman bayrağını görmek mümkündü. Kamptaki futbol ateşini fark etmemek mümkün değil. Koşullar ne kadar zor olursa olsun hayatta sevinilecek şeyler yine de bulunuyor.
Muson selleri ve toprak kaymaları
Kamptaki yaşam zora karşı mücadele demek. İlkbaharda tayfunlar, muson sezonunda sağanak yağışlar kampı tehdit ediyor. “Plonga Hota” isimli vatandaş gazeteciliği örneği olan bir programda önemli bilgiler paylaşılıyor: Çadırların iskeletini güçlendirebileceğiniz bambuları nereden temin edebilirsiniz? Çamur seli bastığında kampın hangi bölgeleri boşaltılmak zorunda?
Kampta yaşam
Programın amacı, insanların gündelik kaygılarını gözeterek onların kimlik algılarını kuvvetlendirmek. Haberci gençler Rohingyalara ve Bangladeşlilere soruyor: Kötü hava şartları nedeniyle daracık bir çadırın içinde tüm aile bireyleri ile birlikte saatler boyunca vakit geçirmek zorunda kaldığınızda ne yapıyorsunuz?
Yaratıcı fikirleri toplamak
Vatandaş gazetecilerinin amacı dinleyicilere ilham verecek yapıcı fikirleri ortaya çıkarmak. Muhabir Sajeda dar bir alanda besin üreticiliği yapabilmenin yollarından biri olan dikey bahçeciliğe ilişkin bir haber yapıyor. Özellikle yağmur sezonunda hijyenik nedenlerle yaygınlaşan hastalıklara karşı ev yapımı ilaçlar da haberler arasında yer alıyor.
Kayıp bir nesil yerine eğitim
Kampta yaşayan çocuklar evin yolunu nasıl buluyor? Bir göçmen kampında kaybolmamak için çocukların ne yapması gerekiyor? Kampta bulunan “eğitim merkezlerine” nasıl başvurabilirler? Muhabir Iqbal kampta yaşayan ve gidebilecek bir okulları olmayan bu çocukların eğitimi konusuyla ilgileniyor.
Fil alarmı
Sığınmacı kampı Asya fillerinin göç yolları üzerinde bulunuyor. Kamp ilk kurulduğunda filleri avlamaya çalışan pek çok kişi hayatını kaybetti. Birleşmiş Milletler sığınmacılara fillerle nasıl geçinebileceklerini anlatan eğitimler veriyor.
Yerli halktan tavsiyeler
Sığınmacılar bilmese bile bir fil yaklaştığı zaman ne yapılması gerektiğini bölgenin yerlileri uzun yıllardan beri edindikleri deneyimlerden biliyorlar. Sakinliğinizi bozmayın ve sessiz olun. Fil kendiliğinden uzaklaşır.
Yeşil tepeler
Bazı Bangladeşliler sığınmacı kamplarında iş bile bulabiliyor. Ama sığınmacılar geldikten sonra yiyecek fıyatlarının pahalılaşmasından şikayet edenler de var. Ya da göçmen kampına yer açmak ve ev yapmak için ağaçların kesilmesinden rahatsızlık duyanlar da. Bu yüzden hazırlanan radyo programında yerli insanların önem verdiği konulara ilişkin de sığınmacılara bilgi veriliyor.
Sağduyulu yaklaşım
Tartışma yaratması söz konusu olan konulara sağduyulu yaklaşabilmek için program ekibi bir danışmanla çalışıyor. Politika programın bir parçası değil.
Deutsche Welle