Connect with us

Dersim News, Dersim Haber, Dersim

Türkiye İnsan Hakları Vakfı’dan Gezi Parkı Raporu

Gündem

Türkiye İnsan Hakları Vakfı’dan Gezi Parkı Raporu

Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TiHV), yayımladığı “Gezi Parkı Raporu”nda insan hakları ihlalleri gözler önüne serdi. İşte o rapor…


iskence-ve-kotu-muamele-suctur

Dersimews.com– Türkiye İnsan Hakları Vakfı Gezi Parkı raporunda insan hakları ihlallerine dikkat çekiyor.

Türkiye İnsan Hakları Vakfı’nın yayınladığı “Gezi Parkı Eylemleri Bilgi Notu” – 17 Haziran 2013 raporu: 

Gezi Parkı projesine yönelik 28 Mayıs 2013’te başlayan ve polisin topluma yönelttiği şiddet nedeniyle temel hak ve özgürlüklerin talep edildiği protestolara dönüşerek İçişleri Bakanlığı’nın verilerine göre 77 ile yayılan eylemler 17 Haziran 2013 tarihi itibariyle eylemlerin başlamasının 21. gününde de devam ediyor.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın 15 Haziran 2013’te Ankara’da yaptığı mitingde Gezi Parkı eylemcilerine yönelik “yarın boşaltırlar boşaltırlar, yoksa güvenlik güçlerimiz boşaltmayı bilir” demesinin ardından İstanbul’daki eylemlerin merkezi olan Gezi Parkı’na polis, jandarma TOMA’larının da desteğiyle sabaha kadar saldırdı. Etkinliklerin, forumların yapıldığı, çocukların ve yaşlıların da bulunduğu parka saldıran polis, aşırı/ölçüsüz/orantısız şekilde gaz bombası, basınçlı su, cop, plastik mermi kullandı.

Gezi Parkı’ndaki eylemcileri çıkartan polis çadırları ve barikatları kaldırırken, eylemcilerin sığındığı Divan ve Ramada otellerine, revirlere de saldırarak gaz bombası attı.

Ankara’da da eylemler devam ederken polis çok sert saldırarak hem eylemcilere hem de çevreye rastgele gaz bombası atmakta, iddialara ve bulgulara göre plastik mermi kullanmaktadır.

Kolluk kuvvetlerinin uyguladığı şiddet nedeniyle çok sayıda insan yaralanmış ve/veya gözaltına alınmıştır.
11 Haziran 2013’te Taksim Meydanı’na polis ekipleri tarafından düzenlenen saldırının ardından SDP’nin il binasına düzenlenen baskında gözaltına alınan 72 kişiden 4’ü tutuklandı.

15 Haziran 2013’deki belirlemelere göre tüm Türkiye’de eylemler nedeniyle TTB’ye göre 7495 kişi yaralanarak veya kimyasal gazdan etkilenerek hastanelere/gönüllü revirlere başvurmuştur. Maalesef eylemler nedeniyle 4’ü eylemci, biri polis biri de temizlik işçisi olmak üzere 6 kişi de yaşamını yitirmiştir.
Yaşamını yitirenlerden Ethem Sarısülük’ün doğrudan bir polis memuru tarafından açılan ateş sonucu öldüğü yapılan otopsi sonucu ortaya çıkmıştır.

Tüm Türkiye’de 17 Haziran 2013 tarihi itibariyle gözaltına alınanların sayısı ise TİHV verilerine göre 3091’e ulaşmıştır. Şu ana kadar tutuklanan kişi sayısı ise 6’dır. 48 kişinin gözaltına alınmasına twitter mesajları gerekçe gösterilmiştir.

 

Türkiye İnsan Hakları Vakfı Dokümantasyon Merkezi

15-17 Haziran 2013 Türkiyeİnsan Hakları Vakfı Dokümantasyon Merkezi Günlük İnsan Hakları Raporu

(06/071) HükümetinTemel Hak ve Özgürlüklere, Kent Yaşamına Müdahalelerine Yönelik Türkiye’deEylemler…

BaşbakanRecep Tayyip Erdoğan’ın 15 Haziran 2013’te Ankara’da yaptığı mitingde Gezi Parkı eylemcilerine yönelik “yarın boşaltırlar boşaltırlar, yoksa güvenlikgüçlerimiz boşaltmayı bilir” demesinin ardından İstanbul’da polis, Gezi Parkı’na saldırdı.

Etkinliklerin,forumların yapıldığı, çocukların ve yaşlıların da bulunduğu parka saldıran polis, aşırı/ölçüsüz/orantısız şekilde gaz bombası, basınçlı su, cop, plastik mermi kullandı. Kullanılan TOMA’ların yetersiz kalması üzerine jandarmaya ait TOMA’ların da eylemcilere karşı kullanıldığı görüldü.

Başbakan’ınkullandığı ifadeden sonra gece boyunca Gezi Parkı’na saldırarak parkı elegeçiren polis, Alman Hastanesi’ne, çevredeki binalara sığınan, oluşturulangönüllü revirlerde tedavi edilen eylemcilere de saldırdı. Eylemcilerin önemli birkısmın sığındığı Divan Otel’e de saldıran polis otelin içine gaz bombası attı. PolisinDivan Otel’e yönelik saldırısı sırasında bir kadının kanama geçirdiği vebebeğini düşürdüğü iddia edildi.

Avcılarİlçesi’nde de yoğun gaz bombası kullanılması sonucu protesto eylemlerinekatılan Zeynep Eryaşar (50) kalp krizi geçirerek yaşamını yitirdi.

PolisinOsmanbey Metrosu’nun girişinde attığı gaz bombasının isabet ettiği Murat Çahan (23)gözünden yaralandı.

İstiklalCaddesi’nde polisin saldırısını haberleştirmek için görüntü alan Akşam Gazetesifotomuhabiri Ferhat Uludağlar, Aslan Şahan, İMC TV muhabiri Okan Altunkara, İMCTV editörü Gökhan Biçici, DHA muhabiri Uğur Can ve Rusya’da yayımlanan NovayaGazeta Gazetesi’nin muhabiri Arkadiy Babçenko gözaltına alındı.

Dizinegaz bombası isabet eden Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) üyesi MustafaKeskin’in dizinin parçalandığı, ESP İl Örgütü Başkanı Çiçek Otlu’nun gazbombası kapsülüyle bacağından, ESP üyesi Çağdaş Küçükbattal’ın gözünden, birbaşka ESP üyesi Anıl Çalışkan’ın da boynundan ve karnından plastik mermi ilevurularak yaralandığı öğrenildi.

OkmeydanıSemti’ndeki müdahale esnasında başına gaz bombası kapsülü isabet ederek ağıryaralanan Berkin Elvan’ın (14) ameliyat edildiği ve hayati tehlikesininbulunduğu öğrenildi.

YineOkmeydanı’ndaki protestolara saldıran polisin kullandığı gaz bombasınınkapsülünün isabet ettiği Şişli Belediyesi işçisi Nuri Durmaz’ın karaciğerininyırtıldığı ileri sürüldü.

RamadaOtel’de kurulan revire de saldıran polis, revirde gönüllü olarak çalışan ikidoktoru ters kelepçeleyerek gözaltına aldı.

TaksimMeydanı’nda eylemcilere saldıran polisin TOMA’ların kullandığı basınçlı suyuniçine biber gazı koyduğu çekilen fotoğrafla ortaya çıktı.

Taksim’dekipolis saldırısını protesto etmek için Kadıköy’den Boğaz Köprüsü’nü yürüyerekgeçmek isteyen gruplara da polis ekipleri gaz bombası ve basınçlı suylamüdahale etti.

Sabahakadar devam eden saldırılar sonucu onlarca kişi yaralandı, binlerce insan gazbombalarından etkilendi. Gaz bombasına milletvekilleri de maruz kaldı.Saldırıyı “fevkalade düzgün” olarak yorumlayan İstanbul Valisi Hüseyin AvniMutlu olaylarda 44 kişinin yaralandığını iddia etti. Hüseyin Avni Mutlu, GeziParkı olaylarına müdahaleyle ilgili bütün görüntülerin izlendiğini, şu anakadar bir polis memurunun açığa alındığını ve tahkikatın sürdüğünü açıkladı.

TürkiyeBarolar Birliği, İstanbul’da 15 Haziran ve 16 Haziran 2013’teki müdahalelersonrasında 251 kişinin gözaltına alındığını duyurdu.

Ankara’daise 116 kişinin gözaltında bulunduğu, diğer kentlerde de 88 kişinin gözaltındabulunduğu öğrenildi.

Polisinsaldırısı 16 Haziran 2013’te de devam etti. Halaskargazi Caddesi’ndekiprotestolarda plastik mermi kullanan polis, Can Tekin’i ağır yaraladı.

İstanbul’dakisaldırıları Ankara’da protesto eden gruplara da saldıran polisin attığı gazbombası kapsülünün isabet ettiği Dilan Dursun kafasından ağır yaralandı.

Beşiktaştaraftar grubu Çarşı’nın üyelerine yönelik Gezi Parkı eylemlerine katıldıklarıgerekçesiyle 16 Haziran 2013’te baskın yapan polis ekipleri en az 20 kişiyigözaltına aldı.

11Haziran 2013’te SDP il binasına düzenlenen baskının ardından gözaltına alınan72 kişiden SDP Merkez Yürütme Kurulu üyesi Ulaş Bayraktaroğlu, “silahlı örgüteüye olmak”, parti meclisi üyesi Doğukan Öci ile üyeler Furkan Tombul ve CeyhunDönmez ise “yasadışı örgüt üyesi olmamakla beraber yasadışı örgüt adına suçişlemek” iddialarıyla 15 Haziran 2013’te tutuklandı.

Eskişehir’dekurulan “direniş çadırları”na da 17 Haziran 2013’te müdahale eden polisekipleri çadırları kaldırdıktan sonra en az 5 kişiyi gözaltına aldı.

(06/072) Ankara’daCenaze Törenine Müdahale…

Ankara’dakieylemlerde, ortaya çıkan kamera kayıtları sonucu kimliği gizlenen bir polismemurunun silahından çıkan kurşunla ağır yaralanan Mehmet Ethem Sarısülük (26)adlı işçinin 14 Haziran 2013’te beyin ölümünün gerçekleşmesinin ve yapılanotopsi sonucu Mehmet Ethem Sarısülük’ün ölümüne mermi çekirdeğinin nedenolduğunun ortaya çıkmasının ardından 16 Haziran 2013’te vurulduğu yerde düzenlenmesiplanlanan cenaze törenine polis ekipleri izin vermedi.

MehmetEthem Sarısülük’ün vurulduğu yerde toplanmak isteyen gruplara da polis ekiplerigaz bombaları ve basınçlı sularla müdahale etti.

(06/073) İşkenceyleÖlüm Davasında Cezasızlık…

Yargıtay1. Ceza Dairesi, Diyarbakır’ın Bismil İlçesi’nde 18 Nisan 1992’de düzenlenengösterilerde polisler tarafından evinin bahçesinde işkence edilerek vedövülerek öldürülen banka görevlisi Miktat Kutlu’nun ölümüyle ilgili yargılanan52 polis memuru için Diyarbakır 1. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından verilenberaat kararını 14 Haziran 2013’te onadı.

(06/074) Iğdır’daAsker İntiharı…

Iğdır’ınAralık İlçesi’nde 5. Hudut Alayı’na 2. Tabur’da zorunlu askerlik hizmetiniyapan Kahramanmaraş’ın Elbistan İlçesi’nin nüfusuna kayıtlı Mehmet Türk yemekhanedekendisini karnından bıçaklayarak intihar etti.

(06/075) Hatay’daBombalı Saldırı…

Hatay’ınReyhanlı İlçesi’nde 11 Mayıs 2013’te belediye binasının yanına park edilmişaraçla aynı sokakta 600 metre ileride başka bir araca yerleştirilmiş bombalarıntelefon düzeneğiyle 10 dakika arayla patlatılmasının ardından çifte saldırınınardından başlatılan operasyonlarda gözaltına alınanlardan 4’ü 14 Haziran2013’te tutuklandı. Saldırının ardından başlatılan operasyon sonucututuklananların sayısı 16’ya yükseldi.

(06/076) Mardin’deGözaltında Kaybedilen Kişilere Yönelik Yapılan Kazı Çalışması…

Mardin’inKızıltepe İlçesi’ndeki Kimsesizler Mezarlığı’nda 26 Mart 2013’te yapılan kazıdabulunan kemiklerin 1995 yılında gözaltına alındıktan sonra bir dahakendilerinden haber alınamayan Menduh Demir ve Şehmuz Kaban’a ait olduğununtespit edildiği 15 Haziran 2013’te bildirildi.

(06/077) Cezaevindeİntihar Girişimi…

Darbeiddialarıyla açılan 28 Şubat davası kapsamında hakkında ağırlaştırılmış müebbethapis cezası istenen eski YÖK Başkanı Kemal Gürüz, Sincan F Tipi Cezaevi’ndekikoğuşunda 14 Haziran 2013’te bileklerini keserek intihar teşebbüsünde bulundu.

(06/078) Kütahya’daİş Kazası…

Kütahya’nınEmet İlçesi’nde maden ocağında geçirdiği iş kazasında ayağı kopan Halil Cangür(48) tedavi gördüğü Evliya Çelebi Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde bacağında meydanagelen kangren nedeniyle 14 Haziran 2013’te yaşamını yitirdi.

(06/079) Hayat TVKapatılmadı…

GeziParkı eylemleri süresince Türkiye’deki tüm eylemleri sansüre uğratmadan verenHayat TV’nin lisans başvurusunu incelemeye alan RTÜK’ün bazı raporları gerekçegöstererek Hayat TV’nin yayın yaptığı Türksat uydusuna bir yazı yazarak yayınındurdurulmasını istediği, bu nedenle Hayat TV’ye yayının en geç 14 Haziran 2013günü saat 12.00’de durdurulacağının bildirildiği 13 Haziran 2013’te öğrenilmişti.

HayatTV yetkililerinin RTÜK yetkilileriyle yaptıkları görüşmeler sonunda RTÜK’ünyayın durdurma kararını geri çektiği ve lisans işlemini de en kısa süredeçözeceği 14 Haziran 2013’te duyuruldu.

(06/080) PartiBinasına Saldırı…

İstanbul’da16 Haziran 2013’te, Cumhuriyet Halk Partisi’nin (CHP) il binasına düzenlenentaşlı saldırı sonucu binada maddi hasar meydana geldi.

Sosyal medyada paylaşın
        
   
Click to comment

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

sixteen − 14 =

More in Gündem

To Top