Gündem
TTNET Her Abonesini Fişleyip TİB’e Bildirecek! #İnternetimeDokuma!
TBMM’de AKP’li vekillerin oylarıyla kabul edilen torba yasada yer alan skandal madde, TTNET, Turkcell, Vodafone, Süperonline gibi erişim sağlayıcılara; “abonelerinin tüm internet aktivitesini kayıt etmek ve Ulaştırma Bakanlığı’na bağlı TİB’e raporlama zorunluluğu” getiriyor.
Dersimnews.com – AKP hükümetinin internet sansürü yasalaşırsa tüm internet kullanıcıları tek tek fişlenecek.
İnternet erişim sağlayıcılar abonelerine ait bilgileri arşivleyip Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı’na (TİB) bildirecek. Hükümete muhalif internet siteleri mahkeme kararı olmaksızın TİB’in keyfi kararlarıyla erişime kapatılabilecek. İnternet üzerindeki sansürle internet kullanıcıları tek tek fişlenecek.
İŞTE KANUN MADDESİ
TBMM‘de “Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı” torba yasası içinde görülerek kabul edilen maddeler, İnternet Kanunu olarak bilinen, 5651 sayılı İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanun’da bazı değişiklikler yapıyor.
5651 sayılı kanunun 6b Maddesi; TTNET, Turkcell, Süperonline, Vodafonegibi, abonelerine internet erişim hizmeti sağlayan kurumlara, abonelerin internet trafiğini altı aydan iki yıla saklama zorunluluğu getiriyor: “Madde 6b: Sağladığı hizmetlere ilişkin, yönetmelikte belirtilen trafik bilgilerini altı aydan az ve iki yıldan fazl olmamak üzere yönetmelikte belirlenecek süre kadar saklamakla ve bu bilgilerin doğruluğunu, bütünlüğünü ve gizliliğini sağlamakla,”
Geçtiğimiz günlerde yeni eklenen 6d maddesi ile, bu trafik bilgilerinin, Ulaştırma Bakanlığı‘na bağlı olan TİB Başkanlığı’na, başkanlığın istediği formatta ve istediği anda sürekli raporlanması zorunluluğu getiriliyor:
“Madde 6d: Erişim Sağlayıcı, Başkanlığın talep ettiği bilgileri talep edilen şekilde Başkanlığa teslim etmekle ve Başkanlıkça bildirilen tedbirleri almakla,” zorunlu tutuluyor.
HANGİ BİLGİLER RAPORLANACAK
Aynı kanunun 2. Maddesi İnternet Trafik Bilgileri’ni şu şekilde tarif ediyor: İnternet ortamında gerçekleştirilen her türlü erişime ilişkin olarak taraflar, zaman, süre, yararlanılan hizmetin türü, aktarılan veri miktarı ve bağlantı noktaları gibi değerleri.
Yani internette gezindiğimiz tüm sayfalar, URL’ler, bu sayfaları ne kadar süreyle ve kaç kez ziyaret ettiğimiz, hangi siteye girdiğimiz, kimlerle (IP üzerinde) mesajlaştığımız, özetle tüm internet trafiği saklanacak ve TİB’e bildirilecek.
TİB’in istediği şekilde raporlanması zorunlu tutulan bilgilerden bazıları:
Kim hangi sayfaya girdi
Bu sitede hangi sayfaları açtı
Kim hangi haber sitesinde hangi haberleri okudu
Bu sayfaları ne kadar sıklıkla ziyaret etti
Alışveriş sitelerinde hangi ürünleri inceledi
Hangi alışveriş sitelerinden satın alma yaptı
Yabancı sitelerden hangilerine girdi
Hangi IP numaraları ile iletişim kurdu
FACEBOOK VE Youtube TAKİP ALTINDA
TİB Başlanlığı’na verilmesi zorunlu bilgiler URL’yi de içeriği için, Türkiye‘deki 33 milyon Facebook kullanıcısının hangi Facebook profillerine baktığı, hangi karikatürleri açtığı ve hangi videoları izlediği, hatta hangi gönderileri beğendiği de kayıt edilecek. Bununla birlikte Facebook‘ta mesaj yazılan arkadaşlar da (IP numarası üzerinden) tespit edilebilecek.
Youtube‘da kimin hangi videoları açtığı ve kaç saniye izlediği tespit edilecek.
KİM GOOGLE‘DA NE ARIYOR KAYIT EDİLECEK
Benzer şekilde, TTNET ve benzeri erişim sağlayıcıların kayıt edip TİB’e bildireceği URL’ler üzerinden; toplam 35 milyon internet kullanıcısının her birinin Google‘da hangi saatte hangi kelimeyi aradığı ve nereye tıkladığı bilinecek.
HUKUKÇULAR’DAN FİŞLEME UYARISI
Söz konusu kanun maddesinin, fişleme olanağı verdiği, suçlu – suçsuz ayrımı yapmadan tüm bireylerin her türlü internet aktivitesini kayıt altına alıp bakanlığa bildirmesinin, kişisel mahremiyetin korunmasına dair anayasa ve insan hakları maddelerine açıkça aykırı olduğu belirtiliyor.
Buna ek olarak, TİB Başkanlığı’nın, 35 milyon internet kullanıcı ile ilgili elde ettiği bu denli kapsamlı ve gizli biglileri, kimlerle ne şekilde paylaşacağı, ne kadar süreyle koruyacağı da kanunda açık olarak bırakılmış durumda.
Aynı torba yasada yer alan diğer bir madde ise, TİB personelinin yargılanmasını TİB Başkanı’nın iznine bağlıyor. TİB personeli bu fişleme bilgileri, kanuna aykırı şekilde paylaşsa bile, TİB Başkanı izin vermediği sürece yargılanmasının önüne geçilebilecek.