Siyaset
AKP’li Vekil: Cemevi İbadethanedir
TBMM Başkanlığı’nın “Cemevleri ibadet yeri değildir” savunmasına AKP çinden de tepki geldi. Ankara Milletvekili Haluk Özdalga, “Haklar ve özgürlükler devlet bürokrasisi tarafından belirlenemez. Aleviler yerden göğe kadar haklıdır” ifadelerini kullandı
CHP Tunceli Milletvekili Hüseyin Aygün’ün TBMM’de cemevi açılmamasına ilişkin kararın iptali amacıyla açtığı davaya resmi yanıt gönderen TBMM Başkanlığı’nın “Cemevleri ibadet yeri değildir” savunmasına Ak Parti içinden de tepki geldi.
Ak Parti Ankara Milletvekili Haluk Özdalga, Milliyet’e yaptığı açıklamada, Diyanet İşleri Başkanlığı’na görüş sorulmasını yanlış bulduğunu belirterek, “Haklar ve özgürlükler devlet bürokrasisi tarafından belirlenemez. Cemevleri ibadet yeridir. Aleviler yerden göğe kadar haklıdır” dedi.
‘Diyanet karışmasın’
Özdalga şunları kaydetti: “TBMM Başkanlığı gibi en üst siyasi kurumlarımızdan birinin, temel haklar konusunda bir devlet kurumuna görüş sormasını ve onu esas alarak hareket etmesini yadırgıyorum. Bu; ‘başörtülü kadınlar üniversitelere gidebilsin mi’ sorusunu YÖK’e bırakmak veya ‘orduevlerine girebilsin mi’ sorusunu Genelkurmay’a sormak kadar yanlış bir tutumdur.
Diyanet, Sünni İslam inancına göre çalışan bir devlet kurumu. Böyle bir kurum, Alevilerle ilgili, onların inanç ve ibadetlerinin nasıl olmasıyla ilgili karar veremez. Siyaset bu konuya Diyanet’i karıştırmasın.
Cemevleri ibadet yeridir. Nokta. Demokratik hukuk devletinde, neresinin ibadet yeri olduğunasadece ve sadece o inanç mensupları karar verir. Devlete düşen görev, o inanç mensuplarının özgür ve eşit koşullar altında ibadet etmesinin imkanlarını sağlamaktır. Cemevlerinin tanınması, Alevilerin hakkıdır. Hakları ciddiye alalım. Aleviler yerden göğe kadar haklıdır.
Her dinde, mesela Hıristiyanlıkta ve İslam’da farklı ibadet yerleri olabilir. İbadet yerlerini tanımamakla, Alevilerin inanç ve ibadet özgürlüğü ciddi ölçüde ihlal ediliyor. Alevi toplumu küçük düşürülüyor ve dışlanıyor. Daha fazla gecikmeden düzeltmemiz gerekiyor.”
‘Aleviler inkâr ediliyor’
TBMM Başkanlığı’nın yanıtını Milliyet’e değerlendiren CHP Millitevekili Hüseyin Aygün, “TBMM’ye yaptığım cemevi açılmasına yönelik talebi reddedilmesi kararındaki mantık burada da devam ediyor. 4 sayfalık savunmada Alevilik inkâr ediliyor. Mahkemeye ayrıntılı bir yanıt hazırlıyoruz. Diyanet’te Alevilik yok. Aleviliğe yönelik olumlu bir tavır göstermiyor bu kurum” dedi.
‘Kurgu çok basit’
Aygün, Hacıbektaş Külliyesi’ne ilişkin savunmada yer alan unsurların gerçeklere dayanmadığını belirterek, “Orada cami bulunduğu doğru ama orada cemevi de bulunuyor. Savunmada Hacıbektaş da yok sayılıyor. İfadeler bir illüzyondan ibaret. Savunmadaki kurgu çok basit bir kurgu. ‘Hz. Ali’nin Hz. Muhammed’in damadı olması ona inananları İslam’ın içine çeker’ kurgusu basit. Başvurumuzda İslam’ın içidir ya da dışıdır diye bir ifade yer almıyor. Aleviliği İslam’ın içidirdiyerek cemevlerini yok sayma anlayışı doğru değil. İslam’ın içidir dışıdır tartışmasının içine girmeyeceğiz” diye konuştu.
TBMM’nin savunmasının toplum tarafından kabul edilmediğini belirten Aygün, “Mahkeme de Meclis’in görüşünü kabul etmeyecek. 6. İdare Mahkemesi’nin olumlu karar vereceğine inanıyorum” diye konuştu.
Bu arada muhalefet milletvekilleri, TBMM Genel Kurulu’nda dün bütçesi görüşülen Diyanet İşleri Başkanlığı’nı yoğun şekilde eleştirdi. CHP İstanbul Milletvekili İhsan Özkes, Diyanet’in iktidarın güdümüne girdiğini, siyaset ve ticaretle uğraştığını iddia ederek, altı ticarethane olan camilerin Ak Partililerin elinde olduğunu öne sürdü. BDP Diyarbakır Milletvekili Altan Tan da, “Diyaneti neden özelleştirmiyorsunuz, dini neden sivil topluma bırakmıyorsunuz? Diyanet İşleri Başkanı; MİT, MGKve Genelkurmay istihbaratından daha fazla derin yapıların kontrolünde. Diyanet, Türk-İslamcı-Hanefi çizgide değilse, Alevi vatandaşların talepleri neden yerine getirilmiyor? Ülkede Şii vatandaşlar var, Diyanet’in bunlarla ve Şafilerle ilgili çalışması niye yok?” diye sordu.
Bozdağ: Camileri vakıflar yapıyor
Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, TBMM Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada, Diyanet İşleri Başkanlığı’na ayrılan bütçenin neredeyse tamamının personel giderine ayrıldığını, yatırıma pay ayrılamadığını belirterek, “Türkiye’de bütün camiler, hayırsever vatandaşların kurdukları dernek ve vakıflar aracılığıyla yapılıyor. Devlet bütçesinden herhangi bir kaynak aktarılmıyor. Tarihi nitelikteki camilerin tanıtılmasının ehil kişiler tarafından yapılmasını temin etmek için 250 cami rehberliği kadrosu ihdas edildi. Camilere ziyarete gelenlere ehil insanlar doğru bilgileri verecek” dedi.
Türkiye’nin 16 yerinde, din görevlilerine hizmet içi eğitim verildiğini belirten Bozdağ, “Tarihi nitelikteki camilerin tanıtılmasının ehil kişiler tarafından yapılmasını temin etmek için 250 cami rehberliği kadrosu ihdas edildi. Camilere ziyarete gelenlere ehil insanlar doğru bilgileri verecek. Kurum, Diyanet TV’yi kurdu. TRT Anadolu üzerinden test yayını yapıyor. Daha sonra 24 saatsüreyle yayın yapacak. Yurtdışında yaşayan vatandaşlarımızın din hizmeti ihtiyacını gidermek için pek çok çalışmanın altına Diyanet İşleri Başkanlığımız imza atmıştır. Oradaki vatandaşlarımıza 1804 görevli ile hizmet verilmektedir” ifadelerini kullandı. n ANKARA Milliyet