Siyaset
Devlet Bahçeli’den Cemevi Açılımı
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun yapamadığını yaptı. Bahçeli: Cemevi inanç ve kültür hayatımızın bir unsurudur. Cemevlerine devlet yardımı yapılmalı, genel bütçeden ödenek tahsis edilmelidir.
Dersimnews.com – Alevilik ve Meclis’te Cemevi yapılması tartışmalarına ilişkin Ortadoğu gazetesine konuşan MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, çarpıcı açıklamalarda bulundu. Bahçeli’nin açıklamalarının en dikkat çekici bölümü ise Alevilik ve Cemevleriyle ilgili açıklamalarıydı. TBMM’nin cemeviyle ilgili ‘ibadet yeri değildir’ ifadelerine tepki gösteren Bahçeli, Taksim ve Çamlıca’ya camiyle birlikte cemevi de yapılması önerisinde bulundu.
İşte Bahçeli’nin açıklamaları:
TBMM’YE CEMEVİ TARTIŞMALARI NEZAKETTEN YOKSUN
– Gündemde öne çıkan konu başlıklardan birisi de TBMM merkezli Cemevi tartışmaları. Sizin Alevilerin sorunlarına yönelik samimi tutumunuz iyi biliniyor. Acaba Meclis’te Cemevi olsun, olmasın münakaşalarının neresindesiniz?
Biz bu tartışmaların dışındayız. Ne var ki TBMM’nde Cemevi açılması konusunda karşılıklı bir şekilde süren hırpalayıcı diyalogları üzüntüyle izliyorum.
Cemevi meselesi etrafında siyasi kaygıyla hareket eden, çıkar ve ikbal uman malum isimler yine zıt kutuplarda toplanmış durumda.
Alevi inancına mensup kardeşlerimizin hassas ve duyarlı olduğu konuları saygı ve nezaketten yoksun bir halde ele almak hiç tasvip etmediğimiz bir husustur. TBMM’nde Cemevi açılmasıyla ilgili müracaat hep kritik ve sorunlu konularda kendisini gösteren bir milletvekili tarafından yapıldı.
Önem derecesi yüksek böylesine bir konuyu enine boyuna tartıştıktan sonra gündeme getirmek aslında daha doğruydu.
TBMM’nin Cemevi’ni ibadet yeri kapsamında değerlendirmeyen yorumu ve arkasından konunun mahkemeye taşınması en başta Alevi kardeşlerimizi rencide etmiştir.
Bizim Alevi inancındaki kardeşlerimizle ilgili düşüncelerimiz nettir. Bugüne kadar da her düzey ve zeminde ifade edilmiştir. Özellikle 18 Kasım 2008 ve 24 Kasım 2009 tarihli grup konuşmalarım buna örnektir. Alevi İslam inancını benimseyen kardeşlerimizin inanç ve kültür temelli sorun ve beklentileri vardır. Şüphesiz bunları inkar edemeyiz.
Merak ediyorum, 2009’da başlatılan Alevi açılımı acaba hangi sonuca ulaştı?
– Size göre?
Ulaşmadı ki hala sorunlar konuşuluyor, hala beklentiler devam ediyor.
– Peki, çözüm nasıl sağlanacak?
Var olan, her geçen gün de mesafe kaydeden sorunları milli bütünlük, toplumsal hoşgörü ve dayanışma ruhu ile çözmeliyiz.
Artık aşılamayan ve marazi hal alan korku ve endişelerden kurtulmak gerekiyor. Klişelerden, içi boş suçlama ve polemiklerden, siyasi hesap ve kurnazlıklardan sıyrılmak icap ediyor. Karşılıklı anlama, anlaşılma, diyalog, saygı ve tolerans kanalları kurulmadıkça önümüze çıkarılan problemlerin üstesinden gelemeyiz.
Alevi İslam inancına mensup kardeşlerimizin sorunları dürüst ve içtenlikle değerlendirmeye tabi tutulmalı ve mutlaka da çözülmelidir.
Bu konu yeterince istismar edilmiş, haddinden fazla kanatılmıştır.
Aleviliği siyasi rant aracı olarak görenler mutlaka kenara itilmeli, şahsi ikbal ve fırsat penceresi görenler dışlanmalıdır.
Alevilik bir inancın, bir felsefenin, bir tefekkürün ve bir kültürün ifadesidir. Bunun için farklılıklar eksenine hapsedilmemeli, çıkmaz sokaklara sıkıştırılmamalıdır.
– Alevilerin Diyanet İşleri Başkanlığı’yla ilgili sorunları var. Bunu nasıl görüyorsunuz? Daha doğru bir deyimle, yönetimde temsil edilmeleri hakkında ne düşünüyorsunuz?
Bize göre Alevi İslam inancını da bünyesinde temsil edecek şekilde Diyanet İşleri Başkanlığı’nda yapısal bir düzenlemeye gitmek gerekmektedir. Bundan daha tabii ne olabilir ki?
TAKSİM VE ÇAMLICA’YA CEMEVİ YAPILSIN
– Cemevleri hakkında ne diyeceksiniz?
Öteden beri savunduğumuz gibi, Alevi toplumunun hayatında çok önemli yeri olan cemevi gerçeği, siyasi kaygılardan uzak cami-cemevi karşıtlığına dönüştürülmeden kabul edilmelidir.
Cemevi inanç ve kültür hayatımızın bir unsurudur. Cemevlerine devlet yardımı yapılmalı, genel bütçeden ödenek tahsis edilmelidir.
Ülkemizin değişik yerlerinde Türk-İslam külliyeleri oluşturulmalıdır. Bunlardan birisi de İstanbul’da hayata geçirilebilir. Mesela Çamlıca ve Taksim’e cami yapımı için tahsis edilen alanların bir bölümüne cemevi de yapılabilir.
sezai balcı
28/12/2012 at 15:31
bir de bahçeliyi beğenmezsiniz
bedran sarı
29/12/2012 at 08:22
Daha önce MHP’li Oktay Vural Hüseyin Aygün’ü eleştirirken Dersim için ”Orası Dersim değil,Tunceli” demişti.Yine MHP’nin tarihinde Maraş,Çorum ve Malatya Olayları da vardır.Hal böyleyken Devlet Bahçeli’nin bu açıklamaları yapmacık geliyor.
laze mameki
03/01/2013 at 09:03
selam herkese.
bu cemevleri ibadethane midir? değilmidir? olmalımıdır? tatışması önemli bir göstergedir. madem bende aleviyim iki kelam etme hakkını kendimde görüyorum.
şimdi bir alevi olarak sormak istiyorum cemevlerinin ibadethane olarak kabul edilmesinin aleviliğe katkısı nedir??
aleviliğe ne katar? bence hiçbirşey katmadığı gibi bir çok şeyide götürür. nedeni basit benim açımdan.
1 : cemevleri ibadethane olarak kabul edildikten sonra dinve diyanet işleri bakanlığının bir kolu yani resmi devletin kontrolüne geçer.
2 :bunun doğal bir sonucu olarak artık dedeler din ve diyanet işlerinin birer memuru olurlarki bu bence esas üzerinde düşünülmesi gereken konudur.
eğer oyle olursa ne olur?? o zaman siyasi iktidarın bütün dayatmalarını kabul etmek zorunda kalır bu dedeler ve alevi toplumunun doğal inancına bir müdahale söz konusu olur ki alevilik alevilik olmaktan çıkar. resmi devletin bir uzantısı olur o dedeler tamamen bunun aletiolmak zorunda kalacaklar.
3 : alevi inancında olan toplumlar buna hazır değillerdir. yani din ve diyanet işlerinin belirlediği bir aleviliği benimsemeyeceklerdir.
4 :zaten bu tartışmaları yapanların maksadı nedir?? bu tartışmaların medya üzerinden yürütülmewsideki temel amaç şudur efendim.
önce cemevideğildir diyecek yeni türkiye vizyonuna sahip ileri demokratik türkiye sanki bu açılıma karşı çıkıyormuş gibi yaparak
aşama aşama cemevleri ibadethanedir demek için.
5 : egemen ahlak sürekli olarak varetmek istediğini önce yoksayar üzerinde acayip bir baskı kurarak onu varetmeye çalışır. tabi bunu yaparken kendi istediği şeyi yaratmak için bu yöntemi izler..
6 : dolayısıyla önce yok say sonra kabul et ama kendi istediği tasarıma görüntüye ve içeriğe eriştirecek bir şekilde kabul eder..
7 :aleviliğin böyle bir ihtiyacı bana göre yoktur. alevilik bana göre herşeyi bağımsızca düşünüp bilmeye akla dayalıdır. bunu doğal sonucu olarakda sürekli muhaliftir. bu anlamda süreklilik arzeder. alevilikk kesintisiz bir arayıştır. dünyadaki en eski arayışlardan ve en eski inançlardandır..
8 : bu çerçeve içinde bende alevi olmaya çalışan biriyim.
9 : yani aleviliği bu düzlemde tartışmak ritüellerini başkalarının gözünde kabul ettirmek aleviliğe aykırıdır. aleviliğin böyle bir din (inanç ) olmadığı tarihiyle kanıttr.
10 :gerçek dindar kişi bana göre bir bilgedir. anacak gerçek bir dindar tarihin mantığını ve bilginin ışığında tüm yaratılmak istenen dünyayı anlayabilir ve çözüm üretir. bu propagandalara karşı mesafeli olmak sorgulamak aleviliğe dahildir.
11 : uzaktan bakmayı herkese tüm alevi olan olmayan herkese öneririm. bizi hapsettikleri alan ve tartışma düzleminde tartışmak düşünmek tehlikelidir.
12 :biz kimseden icazet ve kabul görmek zorunda değiliz. dinimizide inancımızıda politik reflekslerimizide özgürce yaşamalıyız.
13 : dolayısıyla bu bir politikadır ibadethane tartışması bunu anlamak ve tartışmak üzerinde düşünmek zorundayız. esas ÜZERİNDE DÜŞÜNMEMİZ GEREKEN BU DURUMLA NE YAPILMAK İSTENİYOR?? bunu kendimize sormak zorundayız.
daha çok şey söylenebilir yazılabilir çizilebilir ve yapılacktırda bunlar. kısaca düşüncelerim bunlar..
selam ve sevgiyle…