Siyaset
YSK 16 Nisan referandumunun iptali için yapılan başvuruları reddetti
Yüksek Seçim Kurulu (YSK), 16 Nisan’daki anayasa değişikliği referandumunun iptali için üç siyasi parti tarafından yapılan başvuruları reddetti.
YSK’dan yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:
“Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), Halkların Demokratik Partisi (HDP) ve Vatan Partisi tarafından ayrı ayrı Yüksek Seçim Kuruluna sunulan dilekçeler ile 16 Nisan 2017 tarihinde yapılan Anayasa Değişikliği Halkoylamasının tam kanunsuzluk nedeniyle iptaline ilişkin talepler, bugün (19 Nisan 2017) saat 10.30’da başlayan Yüksek Seçim Kurulu toplantısında görüşülmüş, yapılan değerlendirmeler neticesinde, her üç talebin de ayrı ayrı oylanması sonucunda 10 üyenin red, 1 üyenin kabul yönündeki oyları ve oy çokluğu ile reddine saat 17.30 itibariyle karar verilmiştir.”
YSK’da dördü siyasi partilerin temsilcisi olmak üzere 15 üye bulunuyor. Siyasi parti temsilcilerinin oy hakkının olmaması nedeniyle kararlar 11 üyenin oyuyla alınıyor.
CHP’nin yol haritası yarın belli oluyor
CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan CNNTürk televizyonunun canlı yayınında, kabul oyu veren Kurul üyesine teşekkür etti.
Tezcan, “YSK bugün iptal kararı verseydi, meşruiyet tartışması da çözülmüş olacaktır” dedi.
CHP daha önce konuyu Anayasa Mahkemesi ve hatta Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) götürmeyi planladığını açıklamıştı.
Yaşananları ‘ciddi bir meşruiyet krizi’ olarak tanımlayan Tezcan, CHP’nin bundan sonra atacağı adımlara ilişkin bir soru üzerine ise, “Hangi aşamalardan geçileceğiyle ilgili iki değerlendirme yapılacak. Öncelikle yarın hukuçularla görüşeceğiz, sonra yine yarın siyasi bir karar alınacak ve yol haritasını açıklayacağız” diye konuştu.
‘Referandum iptal edilmeli’ diyen tek YSK üyesi Topaktaş: Anayasa ihlali var
YSK’da referandumun iptalini isteyen tek üye olan Cengiz Topaktaş, itiraz kararını “Anayasa ihlali var” sözleriyle açıkladı.
Referandumda usulsüzlük yapıldığına dair yapılan itirazların tamamı Yüksek Seçim Kurulu tarafından reddedildilmişti. YSK kurulunu oluşturan 11 üyenin 10’u itirazları kabul etmezken, 1 üye ise seçimlerin yenilenmesi konusunda görüş bildirmişti.
Aydınlık tarafından yapılan habere göre seçimin yenilenmesini isteyen YSK üyesi Cengiz Topaktaş, kararının gerekçesini “Oyların mühürsüz olması referandumu yargı denetiminden çıkarır. 98. ve 101. maddelerde seçmen pusulası ve zarfların mühürlü olması şartı vardır. Anayasanın 79. maddesi, seçimlerin yargı denetiminde yapılacağını hüküm altına almıştır. Burada Anayasa’nın ihlali söz konusudur” şeklinde muhalefet şerhi koydu.