Haberler
“Gençlerin Türküsü“ Viyana’da Tarih Yazdı
Alevilğin sesi, sazı, sözü ve aşkı Mozart’ın besteleriyle müsahipleşti. Viyana’da bir araya gelen on binler hakların kardeşliği ve dünya barışı için, ayrımcılığa, ırkçılığa dur demek için tek ses tek yürek oldu.
Guinness Rekorlar kitabına giren „Bin Yılın Türküsü” festivali, “Kadının Türküsü”, ”Ağıttan Umuda” ve “Aşk Ola” festivallerinden sonra: Avusturya Alevi Gençlik Topluluğu ve Avusturya Alevi Birlikleri Federasyonu 21 Nisan Cumartesi günü bu geleneği “Gençlerin Türküsü” ile devam ettirdiler.
Farklı kültürel kimliklerin, dillerin, dinlerin ve tüm mazlumların barış ve kardeşlik için buluştuğu bu büyük organizasyonda dünya barışı için semahlar dönüldü, Alevilğin sesi, sazı, sözü ve aşkı Mozart’ın besteleriyle müsahipleşti. Viyana’da bir araya gelen on binler hakların kardeşliği ve dünya barışı için, ayrımcılığa, ırkçılığa dur demek için tek ses tek yürek oldu.
Biz “Bozuk düzende sağlam çark olmaz” diyen Pir Sultan Abdal´ın torunlarıyız, biz Madımak’ta küllerinden doğan; Koray Kaya’yız, Handan Metin’iz! Biz Gençlerin Türküsüyüz, Ayrımcılığın, İnkârın, Irkçılığın, İstismarın, Günahların, Savaşların, Sömürünün, Çarkına çomak sokan Gençlerin Türküsü’yüz!” diyen Avusturya Alevi Gençlik Topluluğu ve Avusturya Alevi Birlikleri Federasyonu 21 Nisan Cumartesi günü Avusturya Alevi Gençlik Topluluğu’nun 15. Yılını Viyana’da on binlerce kişinin katıldığı Gençlerin Türküsü etkinliğiyle kutladılar.
Senaryosunu Turan Eser’in kaleme aldığı, Mahmut Akgül’ün rejisini üstlendiği Gençlerin Türküsü organizasyonunun orkestra şefliğini ise Zafer Gündoğdu yaptı.
Etkinliğe Hacı Bektaş Veli Dergahı Postnişini Veliyeddin Hürrem Ulusoy ve bir çok inanç önderi, Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu’na bağlı Avrupa’nın dört bir yanından gelen Alevi Federasyonlarının yanı sıra, ÖDP Genel Başkanı Alper Taş, BDP Mersin Milletvekili Ertuğrul Kürkçü, CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba ile Avrupa’nın çeşitli ülkelerinden milletvekilleri, demokratik kitle örgütü temsilcileri, aydın ve yazarlar da katılarak gençlere destek sundular.
“Biz bugünüz, Biz geleceğiz, Biz umuduz” diyen Avusturya Alevi Gençlik Topluluğu gerçekleştirdikleri bu tarihsel buluşma ile Guinness Rekorlar kitabına giren „Bin Yılın Türküsü” festivali, daha sonra “Kadının Türküsü”, “Ağıttan Umuda” ve “Aşk Ola” festivallerinden sonra bu geleneği Gençlerin Türküsü ile devam ettirdiler.
Avusturya Alevi Gençlik Topluluğu bundan tam 3 ay önce “Farklı kültürel kimliklerin, dillerin, dinlerin ve tüm mazlumların müsaibliği için, ayrımcılık, nefret ve ırkçılığa dur demek için, Alevileri ve Aleviliğin evrensel öğretisini anlatmak için, semahımızı dünya barışına dönmek için, Anadolu’nun ozanlarını, aşıklarını, bilginlerini, şairlerini, Avusturya`nın Ozanlarıyla, sairleriyle, sanatçılarıyla ve aydınlarıyla buluşturmak için, Avusturya İşçi marşını ve Mozart’ın Türk marşını söylemek için, Aleviliğin sesini, sazını, sözünü, aşkını, Mozart’ın besteleriyle müsaibleştirmek için, Banazlı Pir Sultan Abdal’ı, Salzburglu Mozart ile buluşturmak için Gençlerin Türküsünü söylemek istiyoruz” diye yola çıktılar. Ve 21 Nisan’da Viyana’da gerçekleştirdikleri Gençlerin Türküsü organizasyonu ile onbinleri yan yana getirerek tarih yazdılar.
Gençler bir taraftan Halkların kardeşliği bağlamında tarihin karanlık geçmişine ışık tutarken bir taraftan da, ne Türkiye’de, ne Avrupa’da, ne de Dünya’da Sivaslar, Dersimler, Uludereler, Solingenler, Ausschwitzler, Matthausenler olmaması için türküler söylediler. Dünya barışı için semah döndüler. Ayrımcılık, nefret ve ırkçılığa dur demek için, zalimliği anlatmak, mazlumu anlamak için, Banazlı Pir Sultan Abdal’ı, Salzburglu Mozartla buluşturdular.
Avusturya Alevi Gençlik Topluluğu bu tarihsel buluşmanın yanı sıra şimdi de etkinliğin gelirinin bir bölümünü Türk Mimar Mühendis Odaları, Tabipler Odası ve Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu’nun işbirliğiyle Van’lı depremezedeler için yapılacak projeye, bir kısmını da Avusturya’da yapılacak Mozart ve Pir Sultan Abdal heykellerinim yapımına aktararak bir tarih daha yazacaklar.
alevi.com