Doğa ve Çevre
Erzincan’da Fırat Havzasını siyanürle zehirleyen maden şirketinin faaliyeti durduruldu
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından, Erzincan’ın İliç ilçesinde bulunan altın madeni işletmesinin faaliyeti durduruldu.
Erzincan’ın İliç ilçesindeki Çöpler Altın Madeni’ni işleten Anagold Madencilik Sanayi ve Ticaret A.Ş., maden sahasında siyanür sızıntısı olduğunu doğruladı.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, “Boru hatlarındaki arıza nedeniyle çevre kirliliğine neden olan altın madeninin faaliyetini durduruyoruz” açıklaması yaptı; “çevresel iyileştirme çalışmalarının tamamlandığı tespit edilene kadar tesisin çalışmasına izin verilmeyeceği” açıklandı.
Maden işletmesi kompleksinde, siyanür içerikli solüsyon taşıyan borunun patladığı ve solüsyonun çevreye yayıldığının tespit edilmesi üzerine şirkete 16 milyon 441 bin lira idari para cezası verilmişti.
Şirketin internet sitesinde yapılan açıklamada sosyal medyada yer alan “tonlarca siyanür döküldüğü” ve “Fırat Nehri’nin etkilendiği” iddialarının da “tamamen asılsız” olduğu söylenmişti.
Atmosfere siyanür deşarjı olmadığını da belirten Anagold, “Siyanürle işlem yapılmayan otoklavlardan gercekleşen emisyonun, mevzuata uygun olup olmadığının teyit edilmesi için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından görevlendirilen akredite laboratuvarlar tarafından ölçümler yapılmaktadır ve sonuçlar Bakanlık tarafından incelenip onaylanmaktadır” açıklaması yapmıştı.
Açıklamada şirketin iki kapasite artışı yapmasını sağlayan ve onaylanan Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) raporunun maden sahasının 60 hektar genişletilmesine izin verdiği belirtildi.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, Çöpler köyünde, 21 Haziran’da bir altın madeni işletmesinin yığın liç sahasına ait boru hatlarında yaşanan arıza sonrası meydana gelen çevre kirliliğinin ardından bakanlığa bağlı çevre denetim ekipleri bölgeye sevk edildi.
Açıklamada, yapılan incelemede, boru hattından kaynaklanan sızıntının tesis sınırlarının dışına taşarak eğimli arazide aktığı, mevsim itibarıyla alt kotta bulunan dere yatağında herhangi bir su akışı bulunmadığı, dolayısıyla kuru dere yatağına ulaşan kirlilik olmadığının tespit edildiği belirtildi.
Açıklamada, boru hattındaki solüsyonla kirlenen alanlara gerekli kimyasallarla müdahale edilerek buradaki kontamine olmuş malzemenin, toprak yüzeyden sıyırılarak güvenli alana taşındığı, temizleme çalışmalarının yeterli olup olmadığının tespiti için de 27 numune daha alındığı kaydedildi.
Ne olmuştu?
Savcılığa suç duyurusunda bulunan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, kirliliğin dere yatağına ulaşmadığını belirterek maden şirketine üst sınırdan 16 milyon ceza verdi.
Erzincan Valiliği ise sızıntının Fırat Nehri’ne ulaşmadığını duyurdu.
Fırat Nehri ve üzerinde bulunan İliç Barajı’nda kirlilik iddiaları, 2009 yılından beri bölgede faaliyet gösteren Anagold altın madeninde kullanılan siyanürü taşıyan borunun 21 Haziran gecesi patladığı iddiaları ile başladı.
İddiaya göre gece meydana gelen patlama ancak sabah 05:00 sıralarında fark edilerek kapatıldı.