Genelkurmay, Dersim belgelerinin tasnifine başlarken TBMM İnsan Hakları Komisyonu üyesi, CHP Dersim Milletvekili Hüseyin Aygün ile 13 araştırmacı ve yazarın bu çalışmalara “taraf” olarak katılmak için yaptığı başvuru reddedildi.
Dersimnews.com/Ankara – CHP’li Aygün; Yaşar Kaya, Kazım Gündoğan, Celal Yıldız, Cemal Taş, Ali Kaya, Sait Çiya, Şükrü Aslan, Doç.Dr. Bedriye Poyraz, Dr.Ayfer Karakaya Stump, Prof.Dr. Ayhan Yalçınkaya, İmdat Yıldız, Dr.Dilek Solieau ve Dr. Daimi Cengiz ile birlikte “Dersim 38 Katliamıyla ilgili halen yürütülmekte olan arşiv tarama, tasnif ve elektronik ortama aktarma çalışmalarına taraf olarak katılmak için” başvuruda bulunmuştu.
“TASNİF İŞLEMLEMİNE DOKUNDURTMAYIZ!”
Devlet Arşivlerinde Araştırma ve İnceleme Yapacaklara İlişkin, 31 Ocak 2002 tarihli Bakanlar Kurulu kararını gerekçe gösteren Genelkurmay, tasnif işlemine dokundurmayacağını belirtmiş oldu.
Genelkurmay adına, Dr. Hakim Yarbay Muharrem Köse tarafından verilen cevapta, Dersim arşivinin TBMM Dilekçe Komisyonu’na gönderildiğine dikkat çekildi. Genelkurmay, tasnif sonrasında belgelerin yerli ve yabancı araştırmacıların hizmetine sunulacağına dikkat çekti.
Genelkurmay Başkanlığı ise devlet arşivlerinde araştırma ve inceleme yapmak isteyen Türk ve yabancı uyruklu gerçek veya tüzel kişilerin tabi olacakları esaslara ilişkin Bakanlar Kurulu kararını gerekçe göstererek bu başvuruyu reddetti.
AYGÜN: GENELKURMAY NEYİ SAKLIYOR?
Aygün, Dersim olaylarını araştıran TBMM Dilekçe Komisyonu’na 21 bin dolayında belge geldiğini, bunların yarısından fazlasının Genelkurmay Başkanlığı tarafından gönderildiğini ve MİT’in belge göndermeyi reddettiğini bildirdi.
Aygün açıklamasında; “Genelkurmay Başkanlığı’nın bu kararı Dersim 38 Katliamı konusunda hakikati ortaya çıkarma çabalarına darbe vurmuştur. Genelkurmay Başkanlığı’nın 1937-38 Dersim Harekâtı’nda başta gelen sorumlu makam olduğu elinde bulunan on binlerce belgeden anlaşılmaktadır.
1938 Dersim Katliamında en fazla sorumluluğu taşıyan Genelkurmay’ın, bağımsız tarihçi, akademisyen, araştırmacı ve uzmanları reddi kararı hakikati arayanlara karşı sorumsuzca bir tavırdır. Dersim arşivlerinin açıklanması yönündeki kamuoyu beklentilerini karşılamaktan da uzaktır.” dedi.
Genelkurmay Başkanı Necdet Özel’in “Dersim belgelerinin tasnifine başladık” açıklamasına dikkat çeken Aygün, bu açıklamadan sonra yaptıkları başvuru konusunda şu bilgileri verdi: “Ancak Özel bu tasnifin neye göre, hangi kriterler baz alınarak ve kimler tarafından yapıldığına dair herhangi bir açıklama yapma gereği duymamıştır. Dolayısıyla TBMM Dilekçe Komisyonu’na hangi belgelerin gönderildiği, hangilerinin tasnif dışı tutularak saklandığını kamuoyu ve TBMM bilmemektedir.”