Alevilik
Alman Yeşiller Partisi: Sivas Zanlıları Türkiye’ye İade Edilsin
Alman Yeşiller Partisi Federal milletvekilleri, Alman hükümetinden Sivas Katliamı davasında hüküm giyen faillerinin Almanya’dan sınır dışı edilmesini talep ettiler.
Dersim News/Berlin – Sivas Katliamı’nda yer aldıkları gerekçesiyle Türkiye’de hüküm giyen çok sayıda İslamcının yıllardır Almanya’da ikamet ediyor olmasına ilişkin Yeşiller Partisi federal milletvekillerinden, Meclis Grubu Göç ve Uyum Sözcüsü Memet Kılıç ve Meclis Grup Başkanvekili Ekin Deligöz ortak bir açıklamada bulundular.
İşte o açıklama:
Sivas Katliamı davasında hüküm giyenlerden bazıları, federal hükümetin de bilgisi dahilinde Almanya’da ikamet etmektedir. Bu faillerin halen mülteci veya koruma altında statüsünde olup olmadıkları en azından yeniden incelenmelidir. Meclise sunduğumuz küçük soru önergesi ile bu kişiler hakkında güncel ikamet ve haklarında Türkiye tarafından bulunulan iade taleplerini öğrenmek istiyoruz.
Türkiye de bu kişiler için iade talebinde bulunmakla yükümlüdür. Almanya ise tıpkı Metin Kaplan (kendi tabiriyle ‘Köln Halifesi’) hususunda olduğu gibi bu İslamcı faillerin cezalarını Türkiye’de çekmelerine imkan sağlamak için onların mülteci statülerini tetkik etmelidir. Türkiye’de bu kişilerin insan haklarının ihlali tehlikesi olmaması durumunda, cezalarını Türkiye’de çekme olanakları olmalıdır.
Türkiye’de ölüm cezasının kaldırılması ve sözde ‚Köln Halifesi‘nin Türkiye’de iade edilmesiyle birlikte bu İslamcı faillerin de Türkiye’ye devletler hukuku çerçevesinde iade edilmelerinin mümkün olup olmadığı araştırılmalıdır.
Almanya Federal İdare Mahkemesi’nin 7 Aralık 2004 (BVerwG 1 C 14.04) tarihli kararına göre, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nde (AİHS) imzası olan Türkiye sözleşmeye bağlılığını bildirirerek bu doğrultuda „Köln Halifesi“ için işkence veya kötü muamele tehlikesi bulunmadığına dair güvence vermiştir.
Almanya Federal Hükümeti, Türkiye’nin demokratikleşme ve hukuk devleti yönünde gösterdiği ilermeleri takdir etmektedir.
Ayrıca mülteci statüsü tanınan kişilerin durumlarının üç yılda bir kontrol edilerek bu kişilerin halen Almanya’da mülteci statüsüne ihtiyaç duyup duymadıkları yürürlükte olan bir yasal bir uygulamadır.