Connect with us

Dersim News, Dersim Haber, Dersim

Diyap Ağa’nın torunu: Dersim Katliamı’nın sorumlusu Celal Bayar ve Fevzi Çakmak

Dersim 38

Diyap Ağa’nın torunu: Dersim Katliamı’nın sorumlusu Celal Bayar ve Fevzi Çakmak

 8 yaşında olayların tanıklığını yapan Kahraman, CHP’li vekile,  “Bu  işin müsebbibi  Celal Bayar ve Fevzi Çakmak’tır” dedi.  Kahraman,  “Dersim’de kıyımları durduran İran şahı’dır. Şah, kıyımların durdurulması için  devleti  uyarıyor” dedi.


TBMM Dersim Komisyonu ’nun CHP’li Üyesi İzmir Milletvekili Erdal Aksünger, birinci dönem Dersim Milletvekili Diyap Ağa’nın 83 yaşındaki torunu Perihan Kahraman’ı evinde ziyaret etti.  8 yaşında olayların tanıklığını yapan Kahraman, CHP’li vekile,  “Bu  işin müsebbibi  Celal Bayar ve Fevzi Çakmak’tır” dedi.  Kahraman,  “Dersim’de kıyımları durduran İran şahı’dır. Şah, kıyımların durdurulması için  devleti  uyarıyor” dedi.

‘Babam Cemşit Ağa  ve annemi  öldürdüler’

Perihan Kahraman Tunceli’nin Hozat İlçesi Doğumlu.  Dersim olayları sırasında 7-8 yaşlarında olduğunu söylüyor.  Babası ise Cemşit Kahraman.  Cemşit Ağa,  dönemin zenginlerinden. Müteahhitlik yapıyor.  Kışla ve okulları yapan kişi.  Seyit Rıza’ya yardım ettiği gerekçesiyle  askerler  alıp götürüyor.  Aramaya çıkan annesi de geri dönmüyor.  Perihan Kahraman,  “Babamı ve annemi öldürdüler”  diyor. Önce evlatlık verilmek isteniyor, ancak akrabalarıyla Bursa’nın Karacabey İlçesi’ne  sürgüne gönderiliyor.

‘Kız çocuklarının kafasını kazıttılar’

Aksünger, T24’e,  seçim bölgesi İzmir’de yaşayan, filmlere konu olacak bir hayat yaşadığını söylediği  1929 doğumlu Perihan Kahraman’la  Dersim olayları  görüşmesini anlattı. Aksünger, Perihan  Kahraman’ın pırıl  pırıl hafızasına dikkat çekti ve “Belki de  yaşadıklarının etkisiyle her  anı bugün gibi  hatırlıyor” dedi. Babası Cemşit Ağa’ya yönelik ‘Seyit Rıza’ya yardım etti’ suçlamasının doğru olmadığını anlatan Perihan Kahraman,  “ Kız çocuklarının kafalarını kazıttılar. Bu işin müsebbibi Celal  Bayar ve Fevzi Çakmak’tır “ dedi.

‘İran şahı devreye girdi’

Kahraman,  Dersim’deki  kıyımların  durdurulması için  dönemin İran  Şahı’nın  devreye girdiğini söyledi ve “  Bölgeye kimse  giremezken,  İranlı bir gazeteci  gelmeyi başarıyor. Bütün olan biteni  görüyor. Ülkesine  döndüğünde  Şah’a  her şeyi anlatıyor. Bunun üzerine,  Şah, Türk devletine  ‘kıyımları  durdurun ‘. Yoksa ikili ilişkileri keseceğiz diyor.  Şah’ın bu kararlılığı karşısında  Tunceli olayları durduruluyor”.

CHP’li Aksünger,  İran Şahı boyutunun ilk kez bir tanık tarafından anlatıldığına dikkat çekti.

22 Mayıs 2012

T24

Sosyal medyada paylaşın
        
   
Continue Reading
You may also like...
1 Comment

1 Comment

  1. Mehmet Aşkın

    16/05/2017 at 22:23

    Tamamen manipülatif kurgular bu dilendirilenler. Atatürk ve Atatürk’ün partisi CHP’yi aklama amaçlı uydurulmuş masallar. 1930’ların kemalist Türk Devleti o dönemin süper güçü olan Almanya, Fransa, İngiltere, Sovyet Rusya gibi ülkeleri kaale almazken, kendine hayrı olmayan o dönemin İran’ını ve onu kendine hayrı olmayan Şah’ınımı kaale alaçaktı. Buna kargalar güler. Desim soykırımı 1920’lerin ikinci yarısınıdan itibaren Kemalist Türk Devleti ve onun şefi Mustafa Kemal Atatürk tarafından en ince ayrınıtısına kadar düşünülmüş planlanmış,2. Dünya harbinin arafesinde ki uygun koşullarda da hayata ğeçirilmiştir. Bu kırımın baş mimarı Mustafa Kemal Atatürk’ün 1935’ten itibaren Desim’e ilişkin bakışını net şekilde belirleyen aşağıda alıntılayacağımız söylemleriyle; kararı akıl ve vicdan sahibi okuyucular ve Desimliler ile konuya duyarlı tüm insanların muhakemesine bırakıyoruz… “Atatürk 1935’te Tunç Eli kanunu çıktığında, işin başındadır. 1936’da TBMM’nin açılışında yaptığı konuşmada, “Bu korkunç çıbanı koparmak, kökünden kesip temizlemek”gerektiğini savunmuştur. 4 Mayıs 1937 günü Dersim’in kaderini belirleyen Bakanlar Kurulu’na Atatürk başkanlık etmiştir. 1 Kasım 1937’deki TBMM konuşmasında ise, “Milletimizin layık olduğu medeniyet ve refah seviyesine ulaşmasını engelleyecek hiçbir maniaya yer bırakılmadığını söylemekle bahtiyarım. Tunç Eli’deki icraatımız bu hakikatin ifadesidir” demiştir. ”

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

17 − eleven =

More in Dersim 38

To Top