Dersim 38
'Dersim'in kayıp kızları' ndan Emoş Gülver Hakk'a yürüdü
1938’deki Dersim Katliamı sırasında bütün ailesini kaybeden, sağ kurtarıldıktan sonra bir asker tarafından evlatlık olarak alınan Emoş Gülver, yaşamını yitirdi.
Dersim’in kayıp kızlarından Emoş Gülver, yaşamını yitirdi.
1938’deki Dersim Katliamı sırasında bütün ailesini kaybeden, sağ kurtarıldıktan sonra bir asker tarafından evlatlık olarak alınan Emoş Gülver, yaşadığı Bursa’da çoklu organ yetmezliği nedeniyle yaşamını yitirdi.
Kızı Serpil Temtek, bir süredir rahatsız olan annesinin hayata veda ettiğini belirterek cenaze merasiminin Bursa Dersimliler Derneği tarafından organize edileceğini söyledi.
Emoş Gülsever’in cenazesi Bursa Ataevler Cemevi’nden alınarak Hamitler Mezarlığına defnedilecek.
Altı yaşına kadar adı Elif olan Emoş Gülver, ‘Dersim’in kayıp kızları’ belgeselinin ikincisi olan ‘Hay Vay Zaman’da yer almıştı.
Emoş Gülver ve kızı Serpil Temtek’in Dersim’e gelerek akrabalarını arama çabasının anlatıldığı film 2013 Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde juri özel ödülü almıştı.
Emoş Gülver doğduğu topraklara geldiği için mutlu olduğunu, katliamda ölen insanların arasından sağ kurtulduğunu dile getirmişti.
Gülver, şöyle demişti: “1938 Dersim katliamı sırasında annem, babam, bütün ailem Tüllük Köyü’nden toplanarak yüzlerce kişi ile birlikte Harçik Deresi’nde öldürüldüler. O sırada ben de annemin yanındaydım, herkes öldü, ben sağ kurtuldum. Ağabeyim vardı o da yaralı kurtuldu. Ağabeyim ile birlikte saatlerce yürüdük evimize doğru gittik, ağabeyim orada öldü, ben ortada kaldım. Köye gelen bir subay evlatlık alarak Dersim merkeze getirdi. Bir süre burada kaldık. Askeri harakat bitince İstanbul’a götürdüler ve orada farklı bir yaşam devam etti ve evlenerek oraya yerleştim. Belgeseli yapan Nezahat ve Kazım Gündoğan beni bulana kadar ailemi, kökenimi aradım. İki sene önce Dersim’e kızım Serpil ile birlikte gelerek, 76 yıl sonra doğduğum toprakları gördüm, yaşadığım heyecanın, acının tarifi yok.”
BirGün