Doğa ve Çevre
Yeşil Yol’a Direnen ‘Fırtına’
350.org’un hazırladığı rapora göre de, Yeşil Yol yapıldığında toprakla suyun ilişkisi kesilecek ve sel riski artacak. Beton, yol, otomobil baskısı nedeniyle sera gazı emisyonları, fosil yakıt kullanımı artacak.
Yeşil Yol Projesi’nin kısaca tarifi şu: Samsun’dan Artvin’e yaylalar kesintisiz bir yolla bağlanacak; 2 bin 600 kilometrelik yol, yedi metre genişliğinde olacak. Yayla yolu, sahildeki otobana dik inen yollarla birleştirilecek. Şu anda yolu bile olmayan bazı yaylalara otomobille gidilebilecek. Hükümete göre amaç yayla turizmini canlandırmak…
Karadeniz’deki yaşam savunucularının, mevcut yayla turizmiyle ilgilenen turizm acentelerinin, sivil toplum örgütlerinin ve ekologların Yeşil Yol’a itirazları var. Yaylaların yayla olmaktan çıkacağını, doğanın talan edileceğini ve en önemlisi de projenin kime hizmet edeceğinin belirsiz olduğunu düşünüyorlar.
Karadeniz Teknik Üniversitesi Orman Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Oğuz Kurdoğlu’nun hazırladığı bir rapora göre, proje gerçekleşirse habitat parçalanacak. Orman hastalıkları, sucul sistemlerde bozulma, doğallığın ortadan kalkması, görsel kalitenin düşmesi, gel-geç turist doluşması, yasadışı avcılığın artması gibi sorunlar başlayacak.
350.org’un hazırladığı rapora göre de, Yeşil Yol yapıldığında toprakla suyun ilişkisi kesilecek ve sel riski artacak. Beton, yol, otomobil baskısı nedeniyle sera gazı emisyonları, fosil yakıt kullanımı artacak. Yaylaların doğası, flora ve faunanın yaşamı kırılgan ve dayanıksız hale gelecek.
Bir yere yol gittiğinde o yer şehirleşiyor. Benzeri uygulamalar hep bu yönde oldu. Fırtına Vadisi, Ayder ve Uzungöl’deki çarpık gelişim bunun en büyük göstergesi. Yeşil Yol, ormanlardan, meralardan, derelerden, tepelerden geçecek. Ortada ciddi bir ekolojik değerlendirme yok. Proje için şimdiden 40 milyon lira kaynak ayrıldı.
Atlas