Connect with us

Dersim News, Dersim Haber, Dersim

Yazar Mehmet Yıldız Hakk’a yürüdü

Haberler

Yazar Mehmet Yıldız Hakk’a yürüdü

Dersim 1937-38 Sözlü Tarih Projemizin Akademik Direktörü Mehmet Yıldız’ı 20 Kasım 2015 saat 14:15 de kaybetmenin tarifsiz acısı içindeyiz.

Oğur bo Sey Memed, Oğur Bo ! Dersim 1937-38 Sözlü Tarih Projemizin Akademik Direktörü Mehmet Yıldız’ı 20 Kasım 2015 saat 14:15 de kaybetmenin tarifsiz acısı içindeyiz. Devri daim, mekanı cennet olsun. Aile yakınlarının, sevenlerinin, Kırmanciye’nin başı sağ olsun.

Mehmet Yıldız (sağda)

Mehmet Yıldız (sağda)

2009 Eylül ayında Dersim 1937-38 Sözlü Tarih Projesi Komitesinde birlikte çalışma önerisi götürdüğümüzde büyük bir sevinçle karşıladı ve hemen heyecanla işe koyuldu. Çalışma enerjisi ve disiplini ile herkesin haklı takdirini kazandı. O Dersim 1937-38 Sözlü Tarih Projesinin kalbiydi. Günde 12-15 saat çalışarak iki ay gibi kısa bir sürede Amerika ve Almanya’da soykırım çalışması yapan bütün üniversite ve vakıfların çalışma metodlarını, sordukları soruları, arşivleme tekniklerini vd. Büyük bir titizlikle inceledi. Projemizin „Mülakatçılar için el kitabı“, „Mülakat metodelojisi“, „Mülakat ön görüşme formları“, Mülakat’da sorulacak sorular“, „Mülakat raporu“ ve „Telif hakları sözleşmesini“ hazırladı. Daha sonra „Dersim’in Etno Kültürel Kimliği ve Dersim 1937-38 Dersim Tertelesi“ ismi ile kitap olarak basılan projenin tarih makalesini kaleme aldı. Berlin ve Rüdesheim’de yapılan Workshoplarda eğitmen olarak yer aldı. Mart 2010 sonunda söyleşiler başladığında Mehmet kamerası sırtında Avrupa ülkelerini gezmeye başladı. Öte yandan yapılan söyleşileri tek tek izleyerek videoları analiz ediyor ve eksiklikleri rapor ediyordu.

Projemizin uluslararası standartlarda kaliteli mülakatlar yapması önemli ölçüde Mehmet’in disiplini ile sağlandı. Dersim 1937-38 Tanıkları ile söyleşilerin yapılması ve bunların zaman kaybetmeden Avrupa ve Dersim’de kurulacak Arşiv Merkezleri aracılığı ile kamuoyuna açılmasını çok arzuluyordu. Hastalığı ilerlemesine rağmen o çalışmaları son ana kadar devam ettirdi. Projenin teknik analizini yazarken ellerini çok sınırlı kullanabiliyordu, kısmen eşi ve kızından yardım alarak raporu tamamladı. Kendisi ile bir ay önce yaptığımız görüşmede Dersim 1937-38 Sözlü Tarih Projesi’ni değerlendirdik ve atılacak adımları konuştuk.

Bugün 350 tanık ile Türkiye’nin en büyük sözlü tarih projesini hayata geçirmemizde Mehmet Yıldız’ın çok önemli katkıları oldu. O yanlızca projemizin Akademik Direktörü değil ama aynı zamanda Dersim’in davasının savunucusuydu. Dersim tarihini ve kendi otobiyografisini anlattığı „Bir Dersim Masalı, KARINCANIN BAĞMADIĞI“ romanını yayınladığında elleri ve ayaklarını kullanamıyordu. Gözün arkada kalmasın Sey Memed; Dersim’de Arşiv ve Dökümantasyon Merkezini açacağız. Kuracağımız bu merkezin bir bölümüne Mehmet Yıldız’ın adını vereceğiz. Seni unutmayacağız, Dersim seni unutmayacak değerli Memed Abimiz, güzel insan. Worte gul u nur de be, mekane to nenet bo Oğur bo Sey Memed, oğur bo!

20 Kasım 2015
Dersim 1937-38 Sözlü Tarih Projesi Komitesi

Sosyal medyada paylaşın
        
   
Continue Reading
You may also like...
Click to comment

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

nine − 3 =

More in Haberler

To Top