Haberler
‘Şifa Heybesi’ Bursa’da Dersimliler İçin Açıldı !
“Şifa Heybesi” İznik, İstanbul, Foça ve Ankara’nın ardından doğal bitki, merhem, krem, yağ ve sabunla doldurdukları şifa heybelerini Bursa Kestel’de Dersimliler için açtı.
26 şubat 2016 tarihinde Tunceli Eğitim ve Sağlık Vakfı’nın katkılarıyla, Kestel Hacı Bektaş-i Veli Derneği ve Cemevi’nin ev sahipliğinde “Şifa Heybesi – Uygulamalı Şifalı Ürünler Eğitimi” gerçekleştirildi.
Dersim’de Tarımsal Kalkınmanın Ön Çalışma Grubu üyeleri ile Tunceli, Erzincan, İstanbul Yalova ve Bursa’dan gelen Dersimli çiftçilerin ve Kestel halkının katıldığı etkinlik katılımcıların şifalı bitkileri kullanımlarıyla ilgili deneyimlerini paylaşmalarıyla başladı. Tunceli yöresindeki -şimdilerde unutulmaya yüz tutmuş- kadim şifa geleneklerinin günümüz tıbbındaki gelişmelerle desteklendiğinin ve karşılık bulduğunun vurgulandığı ilk bölümden sonra “Şifa Heybesi” ekibinden Ceren Kazancı ve Soner Oruç bitkilerle nasıl tanıştıklarını, onları kendi sağlıkları için nasıl kullandıklarını ve “Şifa Heybesi”ni nasıl kurduklarını anlattılar. Sunumlarında katılımcılarla şu konular hakkında bilgi paylaşımında bulundular:
-Bitkilerin bitkisel tedavide kullanım yolları nelerdir?
-“Bitkilerin soylarının daimiliği” için doğadan nasıl toplamalıyız? Ne kadar toplamalıyız?
-Bitkileri en sağlıklı şekilde nereden, ne zaman toplamalıyız, nerede, nasıl kurutmalıyız ve nasıl saklamalıyız?
-Bitki çayı, bitkisel demleme yağ ve tentür nedir, nelere iyi gelir, nasıl hazırlamalıyız?
-Bitkilerden şifalı merhem, krem ve sabunları evimizde nasıl hazırlayabiliriz?
Sunumlarının hemen ardından, Ceren Kazancı “Neden Doğal Krem Kullanmalıyız? Büyük ölçekli sanayi tesislerinde üretilen kremlerin içindeki kimyasal maddelerin sağlığımıza ne gibi olumsuz etkileri olabilir? sorularına yanıtlar aradı. Sonra, Şifa Heybesi ekibi, katılımcıların da katkılarıyla, “sinirotu” (Plantago lanceolata) bitkisini kullanarak hazırladıkları bitkisel demleme sinirotu yağından ve tentüründen, uygulamalı olarak “sinirotu kremi” yaptılar.
Etkinliğe deneyimleri, bilgileri ve maddi olanakları ölçüsünde gönülden katkılar sağlayan 30 katılımcı “Şifa Heybesi”nin heybelerinden çıkan şifalı hoş kokulu bitkileri tanıma, merhem, krem ve sabunlardan alma olanağı buldular. Etkinlik sonunda “sadece” türü doğru teşhis edilmiş bitkinin, temiz, doğal alanlardan, doğru yollarla toplanarak, doğru bir şekilde tüketilmesi ya da sağlığımızı destekleyici ürünlere dönüştürülmesi gerektiği vurgulandı ve bu ürünleri bireye özgü miktarlarda kullanmanın sağlığımızda mucizeler yaratabilme gücünün olduğu konusunda fikir birliğine varıldı.
Şifa Heybesi Kimdir?
“Şifa Heybesi” kimyager Ceren Kazancı ve biyolog Soner Oruç’un katkılarıyla kurulan ülkemizdeki şifalı hoş kokulu bitkilerin ve bunlardan elde edilen ürünlerin tanıtılması, kolay yollarla üretilmesi, doğru kullanımlarının yaygınlaştırılması ve korunması için eğitim etkinlikleri düzenleyen ve üretim yapan bir topluluktur, bir buluttur.
İletişim:
Ceren Kazancı ceren.kznci@gmail.com
Soner Oruç soneroruc@gmail.com