Connect with us

Dersim News, Dersim Haber, Dersim

Alman İnsan Hakları Komisyonu, Dersim Heyeti İle Görüştü

Diaspora

Alman İnsan Hakları Komisyonu, Dersim Heyeti İle Görüştü

Alman İnsan Hakları Komisyonu üyeleri Dersim heyetiyle görüştü. 

Almanya Parlamentosu İnsan Hakları Komisyonu Başkanı Tom Königs Dersim 1937-38 Sözlü Tarih Projesini dinlemek üzere Proje sorumlusu Yaşar Kaya, FDG Eşbaşkanı Leyla Gündüzkanat ve FDG Genel Sekreteri Sinan Şenyurt’u meclisteki komisyon odasında kabul etti.

dersim-heyeti-alman-parlamentosunda

İlk sözü alanFDG Eşbaşkanı Gündüzkanat Almanya’da yaşayan Dersimliler ve Avrupa Dersim Dernekleri Federasyonu’nun (FDG) yaptığı çalışmalar hakkında detaylı bilgiler verdi. Komisyonu Dersim’e davet etti. Daha sonra başta insan hakları komisyonu olmak üzere meclisten beklentileini iletti. Almanyada yaklaşık 200.000 dersimlinin yaşadığını belirten Gündüzkanat „ancak ne yazık ki Dersim Alevi Halkını yeterince dikkate alınmamakta. Galiba çok iyi integre olduğumuz için görmezden gelinmekteyiz“ dedi. FDG’nin İntegrasyon Komisyonuna üye göndermesi de talep edildi.

Bunun üzerine komisyon başkanı Königs „kendimi her konuda bilgili sanırdım. En iyi danışmanım da Dersimli beni de bu konularda bilgilendirdi sağolsun ancak itiraf etmeliyim ki Dersim’i öğrendikçe ne kadar az şey bildiğimi görüyorum. Bu konuda mutlaka adımlar atmalıyız. Dersim’in yaşadığı trajediyi günyüzüne çıkarmalıyız. Dersim’in o güzel kültürünün tanıtılıp insanlık hazinesine dahil etmeliyiz. Tarih ile yüzleşmeye hizmet edecek Almanya’da toplumun aydınlatmasına yardımcı olacak çok tarihi bir çalışma yapmış ve tanıklar ile konuşmuşsunuz. Bu tarihsel tanıklıktan yararlanabilmek, öğrenebilmek için çabalayacağız“ dedi. SPD Temsilcisi Angelika Graf’da „benim de danışmanlarımdan biri dersimliymiş bu görüşmeye hazırlanırken yeni öğrendim. Galiba hala kendilerini açıklamaktan korkuyorlar“ dedi.

Yeşiller Milletvekili Mehmet Kılıç ise böyle bir görüşmeden duyduğu menmuniyeti dile getirdikten sonra Dersim’in tarihi ve Alevilik açısından önemine vurgu yaptı. Dersim’in yok edilmesinin bir parçası olarak planlanan barajların yapımına dikkat çekti. Dersim 1937-38 Sözlü Tarih Projesi sorumlusu Yaşar Kaya ise proje hakkında detaylı bir sunum yaptı. Kaya „İkinci dünya şavaşının gölgesinde yaşanan bu soykırım gazeteci Hirsch’in tabiri ile neredeyse unutulan bir soykırım olmuştu. Tarihin tanıklarının tanıklığına başvurduk. Bu eşşiz söyleşileri kamuoyunun, üniversitelerin, öğrencilerin hizmetine sunmak istiyoruz. Almanya’da yez yazmak isteyen yada belgesel yapmak isteyen pek çok kimse Proje Komitemize başvurarak material istedi. Dersim Tarihi artık Almanya’nın da tarihidir. Almanya’da yaşayan binlerce dersim kökenli alman öğrenciler var. Bunlar kendi dedelerinin tarihini nereden nasıl öğrenecekler?

Okul kütüphanelerinde, müzelerde Dersim Tarihi de yer almalıdır. Bilginin olmadığı yerde cehaletin yol açtığı yanlış anlaşılmalar olacaktır. Türk öğrenciler yada alman öğrenciler Dersim’de olanlar hakkında yeterli bilgiye sahip olurlarsa demokrasi ve tarihle yüzleşmeye hizmet edecektir. Dersim Tertelesi’nden kurtulan binlerce çocuk annesiz ve babasız büyüdü. Dersim 38’in yetim çocukları „göçmen işçi“ olarak Almanya’ya geldiler. Kendi yaralarını gizleyerek, yaşadıklarını anlatamadan çalışıp ülkenin kalkınmasına katkıda bulundular. Bu mağdurlar Alman Meclisi tarafından onere edilirse çok anlamlı olur.“ Görüşme sonrası gazetemize değerlendirmede bulunan Mehmet Kılıç „beklentilerimden daha iyi ve yararlı bir görüşme olduğunu itiraf etmeliyim. Beklentim gelirler tanışırız, Dersim’i anlatırlar. Ancak heyet çok iyi hazırlanmıştı. Dersim meselesini çok iyi sundular ve ne istediklerini somut net ve anlaşılır bir tarzda getirdiler. Komisyon’da haftada onlarca görüşme yaparız ancak bunun farklı olduğunu söylemeliyim. Komisyon Başkanı Königs ve diğer üyelerin ilgisi ve yapılacaklar üzerine kendilerinin öneri sunmaları önemliydi. Çok etkilendiler ve zaten birlikte çalışacaklarının sözünü de verdiler“ dedi.

Çıla / Berlin

Sosyal medyada paylaşın
        
   
Click to comment

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

nineteen + eighteen =

More in Diaspora

To Top