Connect with us

Dersim News, Dersim Haber, Dersim

Erzincan Savcısından Hukuk Skandalı

Dersim

Erzincan Savcısından Hukuk Skandalı

Erzincan-Tunceli sınırındaki Zini Gediği’nde 73 yıl önce 95 köylünün kurşuna dizilerek öldürülmesine ilişkin Erzincan Savcısı Mehmet Can Mıhçı’nın verdiği takipsizlik kararı, bu yıl Dersim Katliamı ile ilgili Tunceli ve Hozat savcılıklarının verdiği kararlardan bire bir ‘alıntı’ çıktı.

Demokrat Yargı Genel Sekreteri Kemal Şahin, bu kararın hukuka aykırı olduğunu belirterek, ” Tunceli ve Erzincan’daki olaylar birbirinden tamamen farklı. Suçun işlenişi, katledilenler, failler farklı. Bu nedenle bir takipsizlik, bir diğerinin aynısı olamaz” dedi.

Zini Gediği kurbanlarının yakınları, avukatları Cihan Söylemez aracılığıyla, mahkemeye başvurarak Zini Gediği’nde bir mezar yeri olup olmadığını tespitini istedi. Erzincan Savcısı Mıhçı ise mezar yeri tespiti yapmaksızın, 28 Eylül’de verdiği kararla soruşturmayı kapattı. Kararında, Zini Gediği için ‘asayiş olayı’ ifadesini kullandı.

Tunceli kararı ile aynı

Ancak Savcı Mıhçı’nın takipsizlik kararının yine bu yıl Tunceli ve Hozat’ta, Dersim Katliamı’na dair iki ayrı başvuruya karşılık hazırlanan takipsizlik kararlarından ‘kopyala-yapıştır’ yöntemiyle aktarıldığı anlaşıldı. Savcı Mıhçı’nın alıntı yaptığı kararlardan ilki, Hüseyin Akgün adlı şikâyetçinin başvurusu üzerine takipsizlik kararı veren Tunceli Savcısı Ümit Aydın’a ait. Savcı Mıhçı; Tuncelili meslektaşının kararında yer alan soykırıma ilişkin ulusal ve uluslararası düzenlemelerdeki maddeleri bire bir alıntılamış. Mıhçı ayrıca, Efe Bozkurt adlı bir şikâyetçinin başvurusu üzerine takipsizlik veren Hozat Savcısı Necati Kurçenli’nin 18 Şubat 2011’deki kararında sıralanan, beş Türk hukukçunun soykırım suçuna ilişkin tanımlamalarından alıntı yapmış.

Demokrat Yargı Genel Sekreteri Kemal Şahin, ‘kopyala-yapıştır’ şeklindeki kararın hukuka aykırı olduğunu savunarak şöyle dedi: “Her takipsizlik kararı o olaya ilişkindir. Tunceli’deki ile Erzincan’daki olaylar birbirinden tamamen farklı. Suçun işlenişi, katledilenler, failler farklıdır. Bu nedenle bir takipsizlik, diğerinin aynısı olamaz. Bu, hukuka aykırıdır. Bu kararlarda birbiriyle hiç alakası olmayan, çelişen ve tutarsız her şey var. Alıntı da hukuka aykırıdır.” Avukat Fikret İlkiz, “Birbirine benzer olabilir” derken, Avukat Arif Ali Cangı ise “Hukuk dışı demek mümkün değil ama şık olmadığını söyleyebiliriz” dedi.
İsmail Saymaz-Radikal

Sosyal medyada paylaşın
        
   
Click to comment

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

11 − three =

More in Dersim

To Top