Dersim
Seyit Rıza’nın Kızı Leyla Ağlar Dersim Bayrağıyla Hakk’a Uğurlandı
97 yaşında Hakk’a yürüyen Leyla Ağlar, Ovacık’ın Ağdat Köyü’nde toprağa teslim edildi.
Dersimnews.com – 15 Temmuz’da Dersim merkezdeki evinde Hakk’a yürüyen 97 yaşındaki Leyla Ağlar doğduğu köy olan Ağdat’ta toprağa verildi.
Seyit Rıza‘nın yaşayan tek çocuğu olan ve 97 yaşında Hakk’a yürüyen Leyla Ağlar için Tunceli Cemevi’nde cenaze töreni düzenlendi.
Törene Leyla Ağlar’ın çocuk ve torunlarının yanı sıra HDP milletvekilleri Edibe Şahin, Alican Önlü, Belediye Eş Başkanları, Seyit Rıza’nın torunu Rüstem Polat ve çok sayıda vatandaş katıldı.
TABUTU DERSİM BAYRAĞINA SARILDI
Cemevinde Alevi erkanına göre düzenlenen töreni Alevi dedesi Kadir Bulut yönetti. Leyla Ağar’ın tabutu Dersim renklerini taşıyan bez bayrağa sarıldı.
“SANA SÖZ VERİYORUZ DEDEMİZİN MEZARINI BULACAĞIZ”
Leyla Ağlar’ın yeğeni ve Seyit Rıza’nın torunu olan Rüstem Polat, dedesi Seyit Rıza’nın mezar yeri belli olmadığı için bugüne kadar ziyaret edemediklerini belirterek, “Gözün arkada kalmış gibi gidiyorsun. Dedenin, babanın, kardeşinin mezarı bulunmadı. Sana bu insanlarla birlikte söz veriyoruz. Babanın, dedenin mezarını bulup Dersim’in kutsal topraklarına getirip defnedeceğiz” diye konuştu.
SEYİT RIZA’NIN KÖYÜNDE TOPRAĞA VERİLDİ
Leyla Ağlar’ın Dersim bayrağına sarılı naaşı Cemevi’nde düzenlenen törenin ardından Seyit Rıza’nın köyü olan Ovacık’a bağlı Ağdat Köyü’nde toprağa verildi.
Leyla Ağlar, Dersim Soykırımı’nın yaşayan son tanıklarından biriydi.
17.07.2015
Usaro Newe
18/07/2015 at 11:36
1) Leyla Ana rê Haq rahmeta ho cıdo. Wertê gul u nur de vo, gul u nur miyande vo!
2) Dersim renkleri?
Dersim renkleri nelerdir? Bunlar kimin uydurması? Bu kadar renk neyin nesi?
Dersim renkleri ANTEPde dokunan ve genelinde ELAZIĞda satılan bu PUŞİ (ipek yazma, ipek baş örtüsünün) Renkleri mi?
Bunu Dersim renkleri olarak halka satmak, yaymak, buna inanmak, buna kanmak hem aptallıktır, hem zavalılıktır?
Dersimin geleneksel kutsal iki rengi beyaz ve kırmızıdır. Derwişler hep bu iki renklten ipleri birbirine dolandırırlardı, ZAZACA dua verirlerdi veya Hakka seslenirlerdi. Yani bizim geleneksel renklerimiz: BEYAZ ve KIRMIZIdır.
Bu renkler aynı zamanda taa BİZANZ döneminden gelerek Türkiye Cumhurriyeti bayrağına geçmiştir, ama semboller değişmiştir.
Bir daha: Dersim renklerizle ne kastediliyor? : Bu ANTEP puşisi renklerinların arkasında hangi hayal var? Nasıl bir zavalılık var? Yoksa bunun arkasında yeni bir sinsilik mi yatıyor?
Bir bilen varsa lütfen açıklasın!