Haberler
78 Yıl Sonra Dersim’in Adı İade Edebilir!
Yerel seçimlerde Dersim Belediyesi’ni kazanmanın hesabını yapan AKP atağa geçti.
Dersimnews.com/Ankara – “Alevi Açılımı” nda umduğunu bulamayan AKP yeni oyunlar peşinde. Bu kez “demokratikleşme” paketi geliyor.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan‘ın açıklayacağı “demokratikleşme paketi” dünkü MKYK’da görüşülemediği için son nokta konulamadı. Ancak basına sızan bilgilere göre, paket büyük oranda netleşti. Dersim için ise sürpriz bir karar alındığı belirtiliyor. Paketle Tunceli’nin adı 78 yıl sonra yeniden ‘Dersim’ olabilir.
Yani Başbakan’ın keyfi isterse Dersim’in adı iade edilecek. Pakette üzerinde mutabakat sağlandığı iddia edildi. Başbakan Erdoğan paketi onaylarsa 1935 yılında “Tunceli” olarak değiştirilen Dersim‘in adı geri verilecek.
ERDOĞAN CEMEVLERİNE VE ANADİLE KARŞI
“Demokratikleşme” paketinin tamamlanmasının uzamasına, Başbakan’ın bazı maddelere itiraz etmesinin neden olduğu öğrenildi. Erdoğan’ın itiraz ettiği maddeler arasında anadilde eğitim, cemevlerine statü tanınması.
Erdoğan’ın anadilde eğitime ve cemevlerine yasal statü verilmesine kesin olarak karşı çıktığı belirtildi.
AKP DERSİM’İN TALEPLERİNİ GÖRMEZDEN GELİYOR
“Demokratikleşme” adı verilen paketin hazırlanmasının nedeni Mart ayında yapılacak Yerel Seçimler.
Doğu ve Güneydoğu bölgelerinde belediyeleri kazanamayan AKP, bu paketle seçimleri kazanmayı umuyor.
Erdoğan’ın hedefleri arasında Dersim’de yerel seçimleri kazanmak var. Bu nedenle Dersim adı iade edilerek seçmenden oy alabilme hesapları yapılıyor. Ancak AKP’nin 11 yıllık iktidarı döneminde Dersim’in sorunlarına karşı duyarsız kaldığı bir gerçek. Dersimlilerin taleplerini görmezden gelen AKP hükümetinin “Dersim açılımı” samimi bulunmuyor.
Dersim adının iade edilmesi için mecliste Dersim milletvekilleri Hüseyin Aygün, Kamer Genç ve önceki dönem Dersim milletvekili Şerafetttin Halis’in verdiği kanun teklifleri AKP tarafından ret edildi. Yine cemevlerine yasal statü verilmesi konusunda verilen kanun teklifleri de AKP’nin oylarıyla ret edildi.
Dersim Soykırımı konusunda da adım atmayan Başbakan Erdoğan ve partisi Dersim 38 mağdurlarının meclise gönderdiği 20 bine yakın dilekçesine olumlu bir yanıt verebilmiş değil. Dersim Soykırımı nedeniyle devletin özür dilemesini isteyen Dersimlilerin talepleri yerine getirilmedi. Mecliste kurulan Dersim Komisyonu ise sadece kağıt üzerinde kaldı.
Diğer önemli bir konu ise Munzur ve Pülümür Vadisi’nde yapılması planlanan barajlar. Dersim’in doğasını yok edeceği için barajlara karşı çıkan Dersim halkı, baraj projelerinin iptal edilmesi için defalarca hükümete başvurdu. Bu başvurular dikkate alınmadı baraj projelerinden hala vazgeçilmiş değil.
Alevilerin sorunlarına karşı hiç bir adım atmayan AKP hükümeti Alevilerden oy alabilmek için pakette “Alevi dedelerine maaşa” bağlama planları yapıyor.
Aleviler ise buna itiraz ediyor. Hükümetin Alevi Dedelerini kendilerine bağlayarak cemevlerine istedikleri gibi müdahale edebileceklerinin kaygısını taşıyan Alevilerin devletten beklentisi maaş değil. Aleviler, cemevlerinin yasal statüye kavuşturulması, Alevi öğrencilere yönelik zorunlu din derslerinin kaldırılması, Diyanet İşleri Başkanlığı’nın lağvedilmesini talep ediyor.
DERSİM NE ZAMAN “TUNCELİ” OLDU?
Bugünkü adı resmiyette “Tunceli” olan iç Dersim’in adı 1935 yılında kabul edilen “Tunceli Kanunu” ile “Tunceli” olarak değiştirildi. “Tunç gibi sağlam insanların yeri” anlamında üretilen bu yapay isim Dersimliler tarafından kabul görmedi.
Dersim bugünkü iç Dersim (Tunceli) ile sınırlı değil. Cumhuriyet öncesi dönemde geniş bir coğrafyanın adı Dersim’dir. Dersim, iç Dersim, Erzincan, Tercan, Şiran, Koçgiri, Kığı, Yedisu, Hınıs ve Varto’yu içine alan geniş bir coğrafyanın adıdır.