Dersim
Dersim’in Dağ Keçilerini Koruyun!
Dersim Kültürel ve Doğal Mirası Koruma Girişimi, son dönemde Dersim’de nesli tehlike altında olan dağ keçilerinin yasadışı avlanmasına karşı Orman ve Su İşleri Bakanlığı’nın denetimi arttırmasını istedi.
Dersim’in yüksek alanlarında yaşayan dağ keçileri uzun süredir kaçak avcılıkla karşı karşıya.
Avlanma faaliyetlerinin özellikle Munzur Vadisi’nde ve Pülümür Vadisi’nde karayolu kenarlarında kolayca yapıldığı biliniyor.
Oysa dağ keçilerinin bir kısım türü Nesli Tükenme Tehlikesi Altında Olan Türlerin Kırmızı Listesine (IUCN) göre Soyu Tehlikedeki Türler arasında.
Denetim yetersiz
Dağ Keçileri’nin her türünün avlanması yasak; bu yasağa uymayanlar idari cezaya çarptırılıyor. Ancak gerek cezanın yetersiz olması gerekse yeterli denetim yapılmadığı için bunun önüne geçilemiyor.
Dersim Kültürel ve Doğal Mirası Koruma Girişimi adına Orman ve Su İşleri Bakanlığı’na başvuru yapan Barış Yıldırım, Dağ Keçileri’ne yönelik avlanma faaliyetinin gerek personel sayısının azlığı ve gerekse de personel azlığı sebebiyle denetimlerin yetersizliği sebebiyle büyük oranda engellenemediğini belirtti.
Yıldırım Bakanlığa verdiği dilekçede, personel sayısının ihtiyaca yetecek düzeyde arttırılarak denetimlerin sıklaştırılmasını ve yasadışı avlanma faaliyeti hakkında farkındalık üretecek çalışmalar yapılmasını talep etti.
Aleviler için kutsal
Dilekçede, faunastik zenginliğin ve biyolojik çeşitliliğinin bir parçası olan dağ keçilerinin yöre mitolojisinde önemli yer tuttuğu belirtildi.
Dilekçeye göre, dağ keçileri kutsiyet taşıyan canlılar ve yöre mitolojisinde Dağ Keçileri’ne dair pek çok söylence bulunuyor. Dağ Keçileri yörede Alevilik açısından son derece önemli inanç alanları olan Ana Fatma ve Düzgün Baba’nın canlıları olarak biliniyor.
Nilay Vardar- Bianet