Dersim Kültürel ve Doğal Miras Koruma Girişimi, Dersim Peri Vadisi’nde kaçak barajın su tutması nedeniyle mahsur kalan aile için TBMM Dilekçe Komisyonu’na başvuruda bulundu.
Peri Çayı üzerinde inşaatı tamamlanan ve su tutmaya başlayan Pembelik Barajı ve HES nedeniyle Dersim’in Nazımiye İlçesi’ne bağlı Dallıbahçe Köyü Ilısu Mezrası’nda mahsur kalan Arduç Ailesi’nin yaşadığı sorun, Dersim Kültürel ve Doğal Miras Koruma Girişimi tarafından TBMM Dilekçe Komisyonu’na taşındı.
Kaçak HES nedeniyle Peri Vadisi Akarbaşı Köyü İlbeyi mezrasında mahsur kalan ailenin yaşadığı ev
AİLE BARAJ YÜZÜNDEN MAHSUR KALDI
Önümüzdeki günlerde konuyla ilgili olarak Avrupa Konseyi’ne de başvuru yapmayı planlayan Dersim Kültürel ve Doğal Miras Koruma Girişimi tarafından, TBMM Dilekçe Komisyonu’na yapılan yazılı başvuruda, “Arduç ailesinin ikamet etmekte olduğu Mezra’nın yolu, 2014 yılında hukuka aykırı olarak su tutum işlemine geçilen Pembelik Barajı ve HES’in göl suları altında kaldığından hali hazırda aile köyde mahsur kalmış durumdadır.
HES KAÇAK!
Pembelik Barajı ve HES Projesi’nin inşaatı hukuka aykırı olarak başlamış ve tamamlanmıştır. Zira: Pembelik Barajı ve HES Projesi’nin kesinleşmiş İmar Planları bulunmamaktadır. Elazığ İdare Mahkemesi 2014/577 E. sayılı dava dosyasında verdiği 18.09.2014 tarihli karar ile imar planı bulunmadan başlanılan Pembelik Barajı ve HES inşaatının mühürlenerek durdurulması gerektiği gerekçesiyle yürütmeyi durdurma kararı vermişti. Anılan karara yapılan itiraz ise Malatya Bölge İdare Mahkemesi’nin 12.11.2014 tarihli ve Y.D İtiraz No: 2014/501 sayılı kararı ile reddedilmişti. Ve fakat yürütmeyi durdurma kararı Anayasa’nın 138. maddesi ile İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun 28. maddesine muhalefet edilerek uygulanmamıştır.
MAHKEME KARARI UYGULANMIYOR
Neticeten Elazığ 1. İdare Mahkemesi 16.12.2014 tarihli ve 2014/577 E. – 2014/1467 K. sayılı karar ile İptal kararı vermiştir. Ve fakat anılan İptal kararı da Anayasa’nın 138. maddesi ile İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun 28. maddesine muhalefet edilerek uygulanmamıştır. Yargı kararlarına rağmen Pembelik Barajı ve HES inşaatının mühürlenmemesi, durdurulmaması aksine anılan Barajda su tutum işlemi yapılması Anayasanın 2. maddesinde belirtilen ve devletin temel ilkelerinden olan “hukuk devleti” ilkesini ağır şekilde ihlal etmiştir. Şunu da belirtmek gerekir ki HES Şirketi ÇED Raporu’nda Baraj suları altında kalacak olan yerleşim yerlerinin bağlantı yollarını yapma taahhüdünde bulunmuştu. Anılan duruma rağmen Arduç Ailesi hali hazırda köyünde mahsur durumdadır.
KUTSAL ZİYARET SU ALTINDA BIRAKILDI
İlaveten belirtmek gerekir ki anılan Barajın göl suları yöre halkının kutsal bildiği Gola Hızır ziyaretgâhını sular altında bırakmıştır. Yukarıda açıklanan sebepler ve re’sen nazara alınacak sebeplerle gerekli araştırma ve incelemenin yapılarak Pembelik Barajı ve HES için lüzumlu kararların alınmasına; Arduç Ailesi’nin mağduriyetinin giderilmesine karar verilmesini talep ediyoruz” ifadelerine yer verdi.
Özgür Dersim Gazetesi